Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.

Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie mam zapłacić ja, a to suma 12tys zl. Proszę o podpowiedz jak mam się bronić?
anonim cytuj
08-02-2024
Umowę kredytową podpisałeś Ty i kredyt jest Twój. Spłacić musisz Ty. Jedyne co możesz zrobić, to przed Sądem udowodnić, że z koleżanką wiązała Was umowa pożyczki, oraz udowodnić termin jej spłaty oraz kwotę. Bez pisemnej umowy, tylko ze świadkiem szanse moim zdaniem bardzo mizerne.

anonim cytuj
08-02-2024
Czy mogę zgłosić sprawę na policje? Jakby nie było można chyba ścigać tą osobę z art. 286 kk w końcu zostałem oszukany. Chciałbym żeby została przesłuchana ewentualnie mogłaby wpaść na składaniu fałszywych zeznań. Poza tym jej brat był również karany za finansowe sprawy. Może te okoliczności miałyby jakiś wpływ na decyzję sądu?

anonim cytuj
08-02-2024
Co ma do tego Policja ?
Nic.

anonim cytuj
08-02-2024

Sugerowane Tematy

Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...

Wyszukiwarka