Pracownik ma umowę na czas nieokreślony, pracuje poniżej 3 lat.
Ciągle jest na chorobowym, nie przychodzi do pracy pisząc rano wiadomości.
Poza tym jest mało wydajny, po prostu mi nie odpowiada.
Jak najlepiej go zwolnić żeby nie płacić odprawy? Jak to zrobić żeby nie rzucił za chwilę chorobowego i nie ciągnął go z pół roku?
Najprostszym rozwiązaniem umowy o pracę jest likwidacja stanowiska pracy. Można zwolnić pracownika bez świadczenia pracy, czyli musisz mu zapłacić za okres wypowiedzenia pracy oraz za niewykorzystany urlop. Zwolnienie z uzasadnieniem typu że jest pracownikiem nie wydajnym to podstawa by iść do sądu pracy.
anonim cytuj
07-02-2024
Przy likwidacji stanowiska później na to stanowisko nie można nikogo zatrudnić przez określony czas.
anonim cytuj
07-02-2024
Można stworzyć inne stanowisko pracy, wystarczy zmienić nazwę.
anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli często też chodzi na l4 to możesz też go sprawdzić, czy naprawdę jest chory, czy zgodnie z przepisami korzysta z l4. Możesz to zrobić osobiście jako pracodawca , może to zrobić firma zewnętrzna lub ZUS.
anonim cytuj
07-02-2024
A jak dam mu wypowiedzenie to czy należy się odprawa?
anonim cytuj
07-02-2024
To zależy od powodu rozwiązania umowy( a nie może nią być korzystanie ze zwolnień lekarskich) i ile osób zatrudniasz.
anonim cytuj
07-02-2024
Rozumiem twoją złość na pracownika. Z tym, że uzasadnienie w wypowiedzeniu musi być zgodne z prawdą najlepiej poparte dowodami inaczej jak sprawa trafi do sądu możesz być na straconej pozycji. To że pracownik korzysta z zwolnienia chorobowego nie może być argumentem wypowiedzenia. W mojej ocenie jeżeli chcesz zwolnić pracownika to po powrocie najpierw zbierz materiał czyli upomnienia, notatki z rozmów dyscyplinujących oraz kary porządkowe a dopiero startuj z wypowiedzeniem.
anonim cytuj
07-02-2024
Moim zdaniem jeśli chcesz mieć spokojną głowę, i rozwiązać to zgodnie z prawem, to musisz uzbroić się w cierpliwość. Jeśli jest tak jak napisałaś, że często dochodzi do sytuacji gdzie ma nieobecności nieusprawiedliwione, to przy kolejnej takiej sytuacji, jak dostaniesz SMS, że nie będzie go w pracy, to napisać że 4dni urlopu na żądanie, zostały wykorzystane, i w tej sytuacji będzie miał nieobecność nieusprawiedliwioną. Albo się zmobilizuje i przyjdzie, albo nie i wtedy wystawisz mu naganę, notatkę prawniczą, czy karę porządkową. Czy w sytuacji kiedy pracownik zgłaszał Ci nieobecność, wystawiona została nieobecność nieusprawiedliwiona czy urlop?
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?...
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z bad pixelami w przypadku rękojmi? Przy gwarancji (która nie jest żadnym wymogiem prawnym z tego co wiem) producent określa jaka ilość i jaki rodzaj takich defektów obowiązuje przy wymianie.
Natomiast czy sprzedawca może się trzymać tych samych zasad określonych przez producenta, gdy klient użyje rękojmi? Czy już jeden martwy piksel nie powinien skutkować pozytywny rozpatrzeniem ręko...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: