Prawo Pracy 04-02-2024 1 odpowiedź

Rozwiązanie umowy o pracę

Pytanie użytkownika
Mam pytanie. Czy składając wypowiedzenie z pracy (umowa stała), pracodawca może zwolnić mnie z pracy wcześniej, czyli w okresie wypowiedzenia? Jestem w okresie ochronnym (mam powyżej 61 lat).
1 odpowiedź
Odpowiedź
12 dni temu
Trzeba rozróżnić dwie rzeczy: wcześniejsze zakończenie umowy i zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
Jeżeli to Pani/Pan składa wypowiedzenie, to umowa co do zasady rozwiązuje się dopiero z upływem okresu wypowiedzenia. Pracodawca nie może jednostronnie powiedzieć: „skoro złożyła Pani wypowiedzenie, to kończymy wcześniej”. Skrócenie okresu wypowiedzenia po złożeniu wypowiedzenia jest możliwe tylko za zgodą obu stron — art. 36 § 6 kp. Wtedy strony mogą ustalić wcześniejszy termin rozwiązania umowy.
pracodawca może zwolnić mnie z pracy wcześniej, czyli w okresie wypowiedzenia?

Jeżeli chodzi o to, że pracodawca nie chce, żeby Pani/Pan przychodził do pracy w okresie wypowiedzenia, to może zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy do końca wypowiedzenia. Wtedy stosunek pracy nadal trwa, a pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia — art. 36(2) kp.
Pracodawca może też w okresie wypowiedzenia wysłać pracownika na urlop wypoczynkowy — art. 167(1) kp.
Okres ochronny przed emeryturą z art. 39 kp dotyczy zakazu wypowiedzenia umowy przez pracodawcę. Nie blokuje Pani/Panu możliwości samodzielnego złożenia wypowiedzenia. Jeżeli pracownik sam wypowiada umowę, to ochrona przedemerytalna nie powoduje, że wypowiedzenie jest nieważne.
Pracodawca mimo ochrony może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia tylko w szczególnych przypadkach, np. dyscyplinarnie przy ciężkim naruszeniu obowiązków pracowniczych — art. 52 kp. Sam fakt, że pracownik złożył wypowiedzenie, nie daje do tego podstaw.
Czyli krótko: nie może jednostronnie zakończyć umowy wcześniej tylko dlatego, że złożyła Pani/Pan wypowiedzenie. Może natomiast zwolnić z obowiązku pracy do końca okresu wypowiedzenia, z zachowaniem wynagrodzenia.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy 4 dni temu
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 03-07-2026