Podział majątku przy rozwodzie.

Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na sprawę rozwodową. Pytanie moje brzmi czy mogę się domagać połowy wartości tej działki? Dodam że nie jest ona jeszcze do końca spłacona .
anonim cytuj
26-01-2024
Pracujemy oboje i płacimy rachunki, więc nie rozumiem czemu miałabym nie mieć praw do niej. Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, a żyjemy razem 18 lat.

anonim cytuj
26-01-2024
To bez znaczenia ile żyjecie razem, wspólnota liczy się od czasu ślubu a nie początku związku. A kasę, którą płacił, pochodziła z majątku wspólnego czy z osobistego?

anonim cytuj
26-01-2024
Jeżeli w małżeństwie ktoś będzie miał jakieś rzeczy kasę sprzed ślubu, to jest majątek osobisty podobnie jak któreś otrzyma darowiznę to się liczy jako majątek osobisty. Proszę sprawdzić, co wchodzi w skład majątku osobistego, a co do wspólnego. Art. 33. KRiO oraz Art. 31. KRiO

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli mąż wziął te działkę przed małżeństwem to nie masz żadnych praw do nich. Jeśli spłacałaś z nim raty i to udowodnisz , możesz jedynie roszczyć o zwrot poniesionych kosztów.

anonim cytuj
26-01-2024
Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, więc nie rozumiem dlaczego nie mam praw ? Pracujemy oboje i płacimy rachunki.

anonim cytuj
26-01-2024
Może warto przeanalizować umowę, na mocy której wpłacane są raty na poczet własności nieruchomości. Jeśli to był państwa wspólny pomysł, czemu w umowie nie ma Państwa obydwoje? Przez czas trwania małżeństwa wpłaty z majątku wspólnego na poczet majątku osobistego męża podlegają rozliczeniu. Za mało danych o stanie faktycznym by dać konkretną odpowiedź ... Może warto udać się na poradę prawną

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....

Wyszukiwarka