Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na sprawę rozwodową. Pytanie moje brzmi czy mogę się domagać połowy wartości tej działki? Dodam że nie jest ona jeszcze do końca spłacona .
Pracujemy oboje i płacimy rachunki, więc nie rozumiem czemu miałabym nie mieć praw do niej. Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, a żyjemy razem 18 lat.
anonim cytuj
26-01-2024
To bez znaczenia ile żyjecie razem, wspólnota liczy się od czasu ślubu a nie początku związku. A kasę, którą płacił, pochodziła z majątku wspólnego czy z osobistego?
anonim cytuj
26-01-2024
Jeżeli w małżeństwie ktoś będzie miał jakieś rzeczy kasę sprzed ślubu, to jest majątek osobisty podobnie jak któreś otrzyma darowiznę to się liczy jako majątek osobisty. Proszę sprawdzić, co wchodzi w skład majątku osobistego, a co do wspólnego. Art. 33. KRiO oraz Art. 31. KRiO
anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli mąż wziął te działkę przed małżeństwem to nie masz żadnych praw do nich. Jeśli spłacałaś z nim raty i to udowodnisz , możesz jedynie roszczyć o zwrot poniesionych kosztów.
anonim cytuj
26-01-2024
Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, więc nie rozumiem dlaczego nie mam praw ? Pracujemy oboje i płacimy rachunki.
anonim cytuj
26-01-2024
Może warto przeanalizować umowę, na mocy której wpłacane są raty na poczet własności nieruchomości. Jeśli to był państwa wspólny pomysł, czemu w umowie nie ma Państwa obydwoje? Przez czas trwania małżeństwa wpłaty z majątku wspólnego na poczet majątku osobistego męża podlegają rozliczeniu. Za mało danych o stanie faktycznym by dać konkretną odpowiedź ... Może warto udać się na poradę prawną
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części.
W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza?
Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
witam
Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące :
Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: