Podział majątku przy rozwodzie.

Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na sprawę rozwodową. Pytanie moje brzmi czy mogę się domagać połowy wartości tej działki? Dodam że nie jest ona jeszcze do końca spłacona .
anonim cytuj
26-01-2024
Pracujemy oboje i płacimy rachunki, więc nie rozumiem czemu miałabym nie mieć praw do niej. Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, a żyjemy razem 18 lat.

anonim cytuj
26-01-2024
To bez znaczenia ile żyjecie razem, wspólnota liczy się od czasu ślubu a nie początku związku. A kasę, którą płacił, pochodziła z majątku wspólnego czy z osobistego?

anonim cytuj
26-01-2024
Jeżeli w małżeństwie ktoś będzie miał jakieś rzeczy kasę sprzed ślubu, to jest majątek osobisty podobnie jak któreś otrzyma darowiznę to się liczy jako majątek osobisty. Proszę sprawdzić, co wchodzi w skład majątku osobistego, a co do wspólnego. Art. 33. KRiO oraz Art. 31. KRiO

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli mąż wziął te działkę przed małżeństwem to nie masz żadnych praw do nich. Jeśli spłacałaś z nim raty i to udowodnisz , możesz jedynie roszczyć o zwrot poniesionych kosztów.

anonim cytuj
26-01-2024
Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, więc nie rozumiem dlaczego nie mam praw ? Pracujemy oboje i płacimy rachunki.

anonim cytuj
26-01-2024
Może warto przeanalizować umowę, na mocy której wpłacane są raty na poczet własności nieruchomości. Jeśli to był państwa wspólny pomysł, czemu w umowie nie ma Państwa obydwoje? Przez czas trwania małżeństwa wpłaty z majątku wspólnego na poczet majątku osobistego męża podlegają rozliczeniu. Za mało danych o stanie faktycznym by dać konkretną odpowiedź ... Może warto udać się na poradę prawną

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji
Dzień dobry Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje? Opis sytuacji: Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...

Wyszukiwarka