Podział majątku przy rozwodzie.

Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na sprawę rozwodową. Pytanie moje brzmi czy mogę się domagać połowy wartości tej działki? Dodam że nie jest ona jeszcze do końca spłacona .
anonim cytuj
26-01-2024
Pracujemy oboje i płacimy rachunki, więc nie rozumiem czemu miałabym nie mieć praw do niej. Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, a żyjemy razem 18 lat.

anonim cytuj
26-01-2024
To bez znaczenia ile żyjecie razem, wspólnota liczy się od czasu ślubu a nie początku związku. A kasę, którą płacił, pochodziła z majątku wspólnego czy z osobistego?

anonim cytuj
26-01-2024
Jeżeli w małżeństwie ktoś będzie miał jakieś rzeczy kasę sprzed ślubu, to jest majątek osobisty podobnie jak któreś otrzyma darowiznę to się liczy jako majątek osobisty. Proszę sprawdzić, co wchodzi w skład majątku osobistego, a co do wspólnego. Art. 33. KRiO oraz Art. 31. KRiO

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli mąż wziął te działkę przed małżeństwem to nie masz żadnych praw do nich. Jeśli spłacałaś z nim raty i to udowodnisz , możesz jedynie roszczyć o zwrot poniesionych kosztów.

anonim cytuj
26-01-2024
Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, więc nie rozumiem dlaczego nie mam praw ? Pracujemy oboje i płacimy rachunki.

anonim cytuj
26-01-2024
Może warto przeanalizować umowę, na mocy której wpłacane są raty na poczet własności nieruchomości. Jeśli to był państwa wspólny pomysł, czemu w umowie nie ma Państwa obydwoje? Przez czas trwania małżeństwa wpłaty z majątku wspólnego na poczet majątku osobistego męża podlegają rozliczeniu. Za mało danych o stanie faktycznym by dać konkretną odpowiedź ... Może warto udać się na poradę prawną

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...
Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?...
Zabezpieczenie alimentów a wspólne mieszkanie.
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....

Wyszukiwarka