Podział majątku przy rozwodzie.

Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na sprawę rozwodową. Pytanie moje brzmi czy mogę się domagać połowy wartości tej działki? Dodam że nie jest ona jeszcze do końca spłacona .
anonim cytuj
26-01-2024
Pracujemy oboje i płacimy rachunki, więc nie rozumiem czemu miałabym nie mieć praw do niej. Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, a żyjemy razem 18 lat.

anonim cytuj
26-01-2024
To bez znaczenia ile żyjecie razem, wspólnota liczy się od czasu ślubu a nie początku związku. A kasę, którą płacił, pochodziła z majątku wspólnego czy z osobistego?

anonim cytuj
26-01-2024
Jeżeli w małżeństwie ktoś będzie miał jakieś rzeczy kasę sprzed ślubu, to jest majątek osobisty podobnie jak któreś otrzyma darowiznę to się liczy jako majątek osobisty. Proszę sprawdzić, co wchodzi w skład majątku osobistego, a co do wspólnego. Art. 33. KRiO oraz Art. 31. KRiO

anonim cytuj
26-01-2024
Jeśli mąż wziął te działkę przed małżeństwem to nie masz żadnych praw do nich. Jeśli spłacałaś z nim raty i to udowodnisz , możesz jedynie roszczyć o zwrot poniesionych kosztów.

anonim cytuj
26-01-2024
Działka jest jeszcze nie spłacona, a małżeństwem jesteśmy od 4 lat, więc nie rozumiem dlaczego nie mam praw ? Pracujemy oboje i płacimy rachunki.

anonim cytuj
26-01-2024
Może warto przeanalizować umowę, na mocy której wpłacane są raty na poczet własności nieruchomości. Jeśli to był państwa wspólny pomysł, czemu w umowie nie ma Państwa obydwoje? Przez czas trwania małżeństwa wpłaty z majątku wspólnego na poczet majątku osobistego męża podlegają rozliczeniu. Za mało danych o stanie faktycznym by dać konkretną odpowiedź ... Może warto udać się na poradę prawną

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?
Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w t...
Uchylenie alimentów
Dzień dobry. Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Rozwiązanie umowy dzierżawy.
Witam, mam pytanie, czy można odzyskać ziemię od dzierżawcy po latach użytkowania przez niego?...
Świadczenia nienależnie pobrane.
Witam dostałem pismo z ośrodka pomocy społecznej, w którym urzędnicy domagają się ode mnie zwrotu zasiłków i dodatków przyznanych na dzieci. Do kogo się udać do prawnika adwokata ?...

Wyszukiwarka