Wady ukryte samochodu.

Dzień dobry, kupiłam używany samochód.
Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku.
Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pieniądze. Jako, że nienawidzę handlarzy i sposobu ich bycia tj. Gwarancja do bramy a później się nie znamy, nie zostawię tak tego. Choćby miało to być "tylko" 5 tysięcy kosztów napraw, chce żeby je zwrócił lub w większej części pokrył. Co mam zrobić, jak to skutecznie wyegzekwować? Czy pozostaje wyłącznie od razu sprawa cywilna? Polubownie to nie pójdzie.
anonim cytuj
23-01-2024
Po 1. Co to za wady ukryte?
po 2. Masz fv od handlarza? kupiłaś rzeczywiście od niego?

anonim cytuj
23-01-2024
Do wymiany wszystkie pompowtryski, wał i świece.
Mam umowę kupna sprzedaży, typ sprzedaję bez działalności, ale dosyć "hurtowo".

anonim cytuj
23-01-2024
Auto było sprawdzane na stacji diagnostycznej, jaki mechanik miałby jeździć za mną i sprawdzać każdy pojazd, którym byłabym zainteresowana?

anonim cytuj
23-01-2024
Pompowtryski i świece to części eksploatacyjne które z czasem się zużywają i trzeba je wymieniać. Tak jak klocki hamulcowe tylko rzadziej. To jest ryzyko kupowania wyeksploatowanego diesla z dużym przebiegiem i za atrakcyjną cenę. A co jest z tym wałem korbowym bo on powinien wytrzymać bardzo dużo.

anonim cytuj
23-01-2024
1. Cena wiek auta przebieg?
2. Części eksploatacyjne tyłu świece itp. to nie wada ukryta.
3. Skoro umowa k/s to wygląda to trochę inaczej niż w przypadku zakupu na Fv od handlarza.
4. Możesz złożyć reklamacje z tytułu rękojmi za wady. Na piśmie. Poleconym. Ale jak sprzedający je oleje to pozostaje udowadnianie swoich racji w sądzie.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Spadek po mamie.
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....

Wyszukiwarka