Dzień dobry, kupiłam używany samochód.
Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku.
Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pieniądze. Jako, że nienawidzę handlarzy i sposobu ich bycia tj. Gwarancja do bramy a później się nie znamy, nie zostawię tak tego. Choćby miało to być "tylko" 5 tysięcy kosztów napraw, chce żeby je zwrócił lub w większej części pokrył. Co mam zrobić, jak to skutecznie wyegzekwować? Czy pozostaje wyłącznie od razu sprawa cywilna? Polubownie to nie pójdzie.
Po 1. Co to za wady ukryte?
po 2. Masz fv od handlarza? kupiłaś rzeczywiście od niego?
anonim cytuj
23-01-2024
Do wymiany wszystkie pompowtryski, wał i świece.
Mam umowę kupna sprzedaży, typ sprzedaję bez działalności, ale dosyć "hurtowo".
anonim cytuj
23-01-2024
Auto było sprawdzane na stacji diagnostycznej, jaki mechanik miałby jeździć za mną i sprawdzać każdy pojazd, którym byłabym zainteresowana?
anonim cytuj
23-01-2024
Pompowtryski i świece to części eksploatacyjne które z czasem się zużywają i trzeba je wymieniać. Tak jak klocki hamulcowe tylko rzadziej. To jest ryzyko kupowania wyeksploatowanego diesla z dużym przebiegiem i za atrakcyjną cenę. A co jest z tym wałem korbowym bo on powinien wytrzymać bardzo dużo.
anonim cytuj
23-01-2024
1. Cena wiek auta przebieg?
2. Części eksploatacyjne tyłu świece itp. to nie wada ukryta.
3. Skoro umowa k/s to wygląda to trochę inaczej niż w przypadku zakupu na Fv od handlarza.
4. Możesz złożyć reklamacje z tytułu rękojmi za wady. Na piśmie. Poleconym. Ale jak sprzedający je oleje to pozostaje udowadnianie swoich racji w sądzie.
Bardzo proszę o wyjaśnienie - umowa wynajem mieszkania na czas określony . W treści jest że umowa zawarta od ...do ..czyli wszystko jasne . Jednak dalej jest punkt ,że;
1) Najemcy przysługuje prawo wypowiedzenia umowy z zachowaniem .....okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego .
2)Wynajmujący może wypowiedzieć umowę zgodnie z art 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.
Moje pytanie - 1) czy mimo ,że zawieramy umowę na np...
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem:
- droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia
- brak oznakowania o dzikich zwierzętach
- zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...
Dzień dobry,
30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Dzień dobry,
chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji.
Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: