Wady ukryte samochodu.

Dzień dobry, kupiłam używany samochód.
Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku.
Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pieniądze. Jako, że nienawidzę handlarzy i sposobu ich bycia tj. Gwarancja do bramy a później się nie znamy, nie zostawię tak tego. Choćby miało to być "tylko" 5 tysięcy kosztów napraw, chce żeby je zwrócił lub w większej części pokrył. Co mam zrobić, jak to skutecznie wyegzekwować? Czy pozostaje wyłącznie od razu sprawa cywilna? Polubownie to nie pójdzie.
anonim cytuj
23-01-2024
Po 1. Co to za wady ukryte?
po 2. Masz fv od handlarza? kupiłaś rzeczywiście od niego?

anonim cytuj
23-01-2024
Do wymiany wszystkie pompowtryski, wał i świece.
Mam umowę kupna sprzedaży, typ sprzedaję bez działalności, ale dosyć "hurtowo".

anonim cytuj
23-01-2024
Auto było sprawdzane na stacji diagnostycznej, jaki mechanik miałby jeździć za mną i sprawdzać każdy pojazd, którym byłabym zainteresowana?

anonim cytuj
23-01-2024
Pompowtryski i świece to części eksploatacyjne które z czasem się zużywają i trzeba je wymieniać. Tak jak klocki hamulcowe tylko rzadziej. To jest ryzyko kupowania wyeksploatowanego diesla z dużym przebiegiem i za atrakcyjną cenę. A co jest z tym wałem korbowym bo on powinien wytrzymać bardzo dużo.

anonim cytuj
23-01-2024
1. Cena wiek auta przebieg?
2. Części eksploatacyjne tyłu świece itp. to nie wada ukryta.
3. Skoro umowa k/s to wygląda to trochę inaczej niż w przypadku zakupu na Fv od handlarza.
4. Możesz złożyć reklamacje z tytułu rękojmi za wady. Na piśmie. Poleconym. Ale jak sprzedający je oleje to pozostaje udowadnianie swoich racji w sądzie.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...
Z jakiego powodu można ubezwłasnowolnić?
Ojciec zagroził babci że zabierze jej dowód osobisty i poda babcie 90 lat do sądu o ubezwłasnowolnienie żeby brać jej pieniążki z emerytury. Schowałam babci dowód u mnie w domu żeby go nie dostał . Zagroził mi ojciec że poda mnie na policję o przywłaszczenie dowodu osobistego babci. Czy coś mi grozi ? Ja chcę dla babci jak najlepiej....
Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka