Podważenie testamentu.

W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej działki, którą dostałam po chrzestnej. Obecnie jestem właścicielem 2/3 działki a wujek ( brat zmarłych) posiada 1/3. Działka jest za mała żeby ją dzielić, dlatego chciałam odkupić od wujka jego 1/3 działki, jednak on uważa, że ja już wystarczająco dostałam od losu i działka powinna być jego. Chce zapłacić mi symboliczne pieniądze, na które ja się nie godzę, a gdy ja proponuję, że zapłacę cenę rynkową za jego 1/3 działki też odmawia. Straszy mnie, że podważy testament.
Pytania:
1.Czy ponad rok od otwarcia testamentu, można próbować go podważyć? Jeśli tak to na jakiej podstawie?
Chciałabym uniknąć sądów, ale słyszałam, że jako właściciel większości, mogę starać się o sądowny nakaz sprzedaży mi tej 1/3 działki.
2. Czy to prawda i jak to się odbywa/załatwia?
anonim cytuj
19-01-2024
Z tego co Pani napisała testament został otwarty, ale czy został zrobiony Akt Poświadczenia Dziedziczenia (APD) u notariusza? Samo otwarcie jeszcze nie stwierdza, że ktoś jest spadkobierca. Jeżeli APD zostało zrobione to temat dziedziczenia został załatwiony i to Pani jest spadkobierczynią. Jeżeli APD nie ma to w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem można próbować taki testament kwestionować. Odpowiadając na drugie pytanie, to będąc we współwłasności z kimś możemy chcieć jej zniesienia. Jeżeli nie ma zgody współwłaścicieli to należy skierować sprawę na drogę sądową. Sąd rozstrzygnie kto miałby przejąć całą nieruchomość i za jaką spłatą.

anonim cytuj
19-01-2024

Sugerowane Tematy

Wyrobienie paszportu przez pełnomocnika.
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...

Wyszukiwarka