Podważenie testamentu.

W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej działki, którą dostałam po chrzestnej. Obecnie jestem właścicielem 2/3 działki a wujek ( brat zmarłych) posiada 1/3. Działka jest za mała żeby ją dzielić, dlatego chciałam odkupić od wujka jego 1/3 działki, jednak on uważa, że ja już wystarczająco dostałam od losu i działka powinna być jego. Chce zapłacić mi symboliczne pieniądze, na które ja się nie godzę, a gdy ja proponuję, że zapłacę cenę rynkową za jego 1/3 działki też odmawia. Straszy mnie, że podważy testament.
Pytania:
1.Czy ponad rok od otwarcia testamentu, można próbować go podważyć? Jeśli tak to na jakiej podstawie?
Chciałabym uniknąć sądów, ale słyszałam, że jako właściciel większości, mogę starać się o sądowny nakaz sprzedaży mi tej 1/3 działki.
2. Czy to prawda i jak to się odbywa/załatwia?
anonim cytuj
19-01-2024
Z tego co Pani napisała testament został otwarty, ale czy został zrobiony Akt Poświadczenia Dziedziczenia (APD) u notariusza? Samo otwarcie jeszcze nie stwierdza, że ktoś jest spadkobierca. Jeżeli APD zostało zrobione to temat dziedziczenia został załatwiony i to Pani jest spadkobierczynią. Jeżeli APD nie ma to w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem można próbować taki testament kwestionować. Odpowiadając na drugie pytanie, to będąc we współwłasności z kimś możemy chcieć jej zniesienia. Jeżeli nie ma zgody współwłaścicieli to należy skierować sprawę na drogę sądową. Sąd rozstrzygnie kto miałby przejąć całą nieruchomość i za jaką spłatą.

anonim cytuj
19-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Brak ciągłości umów przy zakupie auta.
Mam takie luźne pytanie, jakie przepisy wymagają, żeby przy rejestracji auta mieć ciągłość umów, jeżeli ostatni właściciel nie jest wpisany w dowód? Przecież w WK powinna być informacja, kto był dotychczasowym właścicielem, bo jest obowiązek zgłoszenia. Dodatkowo sprzedawca oświadcza, że jest właścicielem sprzedawanego pojazdu i że pojazd jest wolny od wad prawnych....

Wyszukiwarka