Podważenie testamentu.

W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej działki, którą dostałam po chrzestnej. Obecnie jestem właścicielem 2/3 działki a wujek ( brat zmarłych) posiada 1/3. Działka jest za mała żeby ją dzielić, dlatego chciałam odkupić od wujka jego 1/3 działki, jednak on uważa, że ja już wystarczająco dostałam od losu i działka powinna być jego. Chce zapłacić mi symboliczne pieniądze, na które ja się nie godzę, a gdy ja proponuję, że zapłacę cenę rynkową za jego 1/3 działki też odmawia. Straszy mnie, że podważy testament.
Pytania:
1.Czy ponad rok od otwarcia testamentu, można próbować go podważyć? Jeśli tak to na jakiej podstawie?
Chciałabym uniknąć sądów, ale słyszałam, że jako właściciel większości, mogę starać się o sądowny nakaz sprzedaży mi tej 1/3 działki.
2. Czy to prawda i jak to się odbywa/załatwia?
anonim cytuj
19-01-2024
Z tego co Pani napisała testament został otwarty, ale czy został zrobiony Akt Poświadczenia Dziedziczenia (APD) u notariusza? Samo otwarcie jeszcze nie stwierdza, że ktoś jest spadkobierca. Jeżeli APD zostało zrobione to temat dziedziczenia został załatwiony i to Pani jest spadkobierczynią. Jeżeli APD nie ma to w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem można próbować taki testament kwestionować. Odpowiadając na drugie pytanie, to będąc we współwłasności z kimś możemy chcieć jej zniesienia. Jeżeli nie ma zgody współwłaścicieli to należy skierować sprawę na drogę sądową. Sąd rozstrzygnie kto miałby przejąć całą nieruchomość i za jaką spłatą.

anonim cytuj
19-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak uchronić dziecko przed długami rodziców?
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
dowód zakupu
Nie otrzymałam żadnego dowodu zakupu przy zapłacie GOTÓWKĄ za naprawę serwisową. Zgłosiłam to do Urzędu Skarbowego i otrzymałam odpowiedź, że nie mają żadnej możliwości zmuszenia sprzedawcy do wydania takiego dowodu/kopii. Wysłałam również pismo do sprzedawcy - otrzymałam odmowę. Tłumaczy się tym, że posiada KASĘ ONLINE i nie może z niej wydrukować kopii. Nie posiada też rolki paragonów, z których mógłby taką kopię wykonać. Zwróciłam się do Rzecz...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Pracodawca nie opłaca mi składek ZUS.
Dowiedziałem się, że mój pracodawca nie opłaca mi składek ZUS. Czy jest jakaś możliwość wyegzekwowania ich? Współpraca z nim niebawem dobiegnie końca, pytanie czy mam jakieś opcje....

Wyszukiwarka