Podważenie testamentu.

W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej działki, którą dostałam po chrzestnej. Obecnie jestem właścicielem 2/3 działki a wujek ( brat zmarłych) posiada 1/3. Działka jest za mała żeby ją dzielić, dlatego chciałam odkupić od wujka jego 1/3 działki, jednak on uważa, że ja już wystarczająco dostałam od losu i działka powinna być jego. Chce zapłacić mi symboliczne pieniądze, na które ja się nie godzę, a gdy ja proponuję, że zapłacę cenę rynkową za jego 1/3 działki też odmawia. Straszy mnie, że podważy testament.
Pytania:
1.Czy ponad rok od otwarcia testamentu, można próbować go podważyć? Jeśli tak to na jakiej podstawie?
Chciałabym uniknąć sądów, ale słyszałam, że jako właściciel większości, mogę starać się o sądowny nakaz sprzedaży mi tej 1/3 działki.
2. Czy to prawda i jak to się odbywa/załatwia?
anonim cytuj
19-01-2024
Z tego co Pani napisała testament został otwarty, ale czy został zrobiony Akt Poświadczenia Dziedziczenia (APD) u notariusza? Samo otwarcie jeszcze nie stwierdza, że ktoś jest spadkobierca. Jeżeli APD zostało zrobione to temat dziedziczenia został załatwiony i to Pani jest spadkobierczynią. Jeżeli APD nie ma to w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem można próbować taki testament kwestionować. Odpowiadając na drugie pytanie, to będąc we współwłasności z kimś możemy chcieć jej zniesienia. Jeżeli nie ma zgody współwłaścicieli to należy skierować sprawę na drogę sądową. Sąd rozstrzygnie kto miałby przejąć całą nieruchomość i za jaką spłatą.

anonim cytuj
19-01-2024

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...
Dyskryminacja? Nieprawidłowość? proszę o radę
Moja skarga dotyczy dyskryminacji w miejscu pracy oraz spraw związanych z urlopami. Pracuję w systemie zadaniowym 2 na 2 (dwa dni pracy dwa wolnego). Praca w ruchu ciągłym również w weekendy i święta. Od początku doświadczam dyskryminacji. Nie mam dzieci i jako jedyny jestem singlem. Kiedy któregoś z pracowników nie ma, bo jest na urlopie lub L4, zmienia się grafik i jestem wrzucany na weekend, który akurat mam wolny wg grafiku. W lipcu był...
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony.
Dzień dobry! Prowadzę mały żłobek. Zatrudniam dwóch opiekunów i sama również pełnię funkcję opiekuna. Jeden pracownik na umowie na czas nieokreślony poszedł na długie L4 (będzie minimum 2,5m-ca), więc aby zapewnić prawidłową opiekę dzieciom byłam zmuszona zatrudnić dodatkowego pracownika. Ze względu na brak informacji na temat terminu planowanego powrotu nie jest to umowa na zastępstwo, a na czas określony. Wiem, że pracownik przebywający na l4 s...

Wyszukiwarka