wypowiedzenie umowy o prace bez okresu wypowiedzenia.

Czy człowiek, który chce złożyć wypowiedzenie umowy o pracy bez okresu wypowiedzenia, po dłuższym L4, musi robić badania w medycynie pracy?
anonim cytuj
25-10-2021
Jeśli nie będzie pracował już to nie musi mieć ważnych badań medycyny pracy. Nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie umowy bez okresu wypowiedzenia, jest rozwiązanie umowy bez okresu wypowiedzenia pracownik składa je z art. 55 KP czyli naruszenie obowiązków pracodawcy jak np. mobbing lub nieterminowa wypłata wynagrodzenia albo z powodu otrzymania orzeczenia lekarskiego o szkodliwym wpływie danej pracy na zdrowie.

anonim cytuj
25-10-2021

Sugerowane Tematy

Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...
Wyrok prawomocny a upadłość dłużnika.
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą zatrudniając kilka osób. Byłem podwykonawcą spółki z o.o. która to nie zapłaciła mi ok. 100 tys. zł. Doszły koszty prawnika i opłata sądowa, ale sprawę wygrałem. Wyrok jest prawomocny z klauzulą wykonalności, ale dłużnik nie płaci. Dłużnik zgłosił upadłość zmienił KRS i ma się świetnie wygrywając kolejne przetargi. Wierzycieli jest długa u syndyka kolejka: ZUSy, leasingi, i oszukane firmy. Mój p...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Jak sporządzić testament?
Witam wszystkich, Mam pytanie dotyczące sporządzania testamentu. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką sytuacją, więc jestem całkowicie zielony w tym temacie. Zaczynam myśleć o przyszłości i chciałbym upewnić się, że moja rodzina będzie zabezpieczona po moim odejściu. Rozumiem, że istnieją pewne formalności, które muszę spełnić, aby testament był ważny, ale nie jestem pewien co do szczegółów. Na przykład: Czy muszę zatrudnić pra...

Wyszukiwarka