Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę zrzec się długu oraz spadku za życia mamy? (mama jeszcze żyję)
Dzień dobry bardzo proszę o poradę, otóż moja mama ma spore długi, czy jest szansa bym mogła teraz za życia bo mama żyje zrzec się jako córka długu oraz spadku? I czy ja jako matka mojej nieletniej córki (13lat) też mogę złożyć u notariusza dokument zrzekający się długów które przechodzą na nią w przyszłości?...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią
Cześć, mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części. 1.Czy można jeździć normalnie autem, które je...
Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...

Wyszukiwarka