Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku po wprowadzeniu w błąd.
Dałem zadatek na zakup działki w kwocie 20 tys. złotych, w międzyczasie dowiedziałem się że dom można postawić 12m od granicy sąsiadującego lasu. Pani, z którą podpisałem umowę przedwstępną udzieliła mi błędnej informacji, że można się budować 4m od granic. Niestety w tym przypadku nie mam możliwości postawienia budynku wg. swojej koncepcji. Zwracam się z prośbą do państwa, czy jest możliwość odzyskania zadatku? Pani, od której chciałem kupić dzi...
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Czy obecna żona może złożyć wniosek o podwyższenie alimentów?
Witam. Mam 2 dzieci, żona mnie zdradziła i jest w ciąży z obecnym partnerem. Mieszka z nim i z dziecmi. Ja mieszkam w domu rodzinnym z ojcem który utrzymuje z się tylko z emerytury i dwiema siostrami które pracują. Wniosek o rozwód za porozumieniem stron już jest złożony, zarówno został podany wniosek o alimenty w kwocie 600 zl na dziecko. Rozprawy zadnej jeszcze nie było. Zarabiam 4 tys/msc brutto. Do pracy dojeżdżam 5 dni w tygodniu 20 ...

Wyszukiwarka