Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?
anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Witam. Zastanawia mnie, czy zasadne jest pokrywanie urlopem wypoczynkowym niedoboru godzin, ktore są w danym miesiacu do przepracowania. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony, na cały etat, pracuję 7,5godziny dziennie, 5 dni w tygodniu, a reszta pokrywana jest z urlopu wypoczynkowego. Czyli tak ok 1-2 dni miesięcznie. Czy pracodawca ma takie prawo? Czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia 8 godzin pracy dziennie i 40 godzin w tygodniu?...
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10.
Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce.
Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: