Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...
Zamiana grzywny na pracę społeczną użyteczną.
Miałem nie zapłaconą grzywnę za wykroczenie drogowe. Komornik uznał egzekucje za bezskuteczną i sąd wysłał pismo o zamianie grzywny na prace społeczne i umorzenie kosztów sądowych (2000zł grzywna i 320zł koszta sądowe). Komornik wyegzekwował 47zł. Udało mi się zebrać kwotę grzywny i opłaciłem tą grzywnę na rachunek bankowy sądu miałem 7 dni na złożenie zażalenia (czy jak się zwie) w ostatnim dniu czyli dzisiaj opłaciłem tą grzywnę i złożyłem wn...
Rozwód a długi.
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...
Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?
Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć...

Wyszukiwarka