Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Czy muszę zapłacić za szkody na rzeczy wynajmującego w moim mieszkaniu?
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania. Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
Zgłoszenie wynajmu mieszkania do US
Dzień dobry, od kilku dni wynajmuję lokatorom mieszkanie. Proszę powiedzieć, czy muszę mieć ze sobą przy zgłaszaniu w US faktu wynajmu umowę z lokatorami i umowę notarialną? Niestety zostawiłam je w innym mieście, u rodziców. I kolejne pytanie, którą formę opodatkowania wybrać? Nie znam się na tym kompletnie...

Wyszukiwarka