Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z OC.
Dzień dobry, byłem poszkodowanym w kolizji (nietrzeźwy kierowca wymusił pierwszeństwo i uciekł z miejsca zdarzenia), sprawa zgłoszona na policję, finalnie wracając z komisariatu znalazłem sprawcę i wezwałem policję i do wszystkiego się przyznał. Ubezpieczyciel chce aby dosłać notatkę policyjną (koszt opłaty skarbowej 17 zł) i chciałbym się dowiedzieć czy tego typu dodatkowe koszty, też można doliczyć do kwoty odszkodowania?...
Reklamacja wykonanych prac budowlanych.
Mam problem i nie wiem, jak zacząć a dotyczy tego ze pan robił podłogę w mieszkaniu wylewka Niestety coś mu poszło nie tak i w niektórych miejscach jak by za mało żywicy wylał i są doły pan nie odpisuje na wiadomości posiada firmę i od czego tu zacząć jak napisać do niego reklamacje czy pisemna może ktoś by mógł podać wzór i ile on ma czasu na odpisanie boję się ze gwarancja przepadnie i on umyje ręce....
Czy komitety wyborcze mogą wieszać plakaty/banery kandydatów na ogrodzeniach prywatnych posesji bez zgody właściciela?
Dobry wieczór. Czy komitety wyborcze mogą wieszać plakaty/banery kandydatów na ogrodzeniach prywatnych posesji bez zgody właściciela?...
Okres wypowiedzenia w umowie.
Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. ...

Wyszukiwarka