Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zniesienie wspólności nieruchomości.
Sąd zniósł współwłasność nieruchomości i przyznał ją w całości mnie. Ja muszę spłacić pozostałych współwłaścicieli. Do sprawy włączył się też ZUS, który żąda spłaty hipotek ustanowionych na ich udziale. Poinformowali mnie wprost, że nie zwolnią hipotek jeśli zapłacę całość zasądzonej kwoty współwłaścicielom lub wpłacę ją do depozytu sądowego. Od uprawomocnienia wyroku minęły już 2 miesiące. ZUS w końcu wysłał mi promesę o wykreśleniu hipotek, je...
włam na telefon
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy włamywanie się na telefon jest legalne ? Czy robienie zdjęć moich korespondencji w tym firmowych jest legalne. ? Oczywiście osobą włamujaca jest żona....
Czy mogę zerwać umowę bez okresu wypowiedzenia?
Hej, jestem zatrudniony na umowie zlecenie, w zleceniu mam zapisane 3 tygodnie wypowiedzenia. Czy na zleceniu jest to jakoś prawnie uzasadnione? Dostałem dziś dużo lepsza oferte pracy z tym ze praca jest od zaraz. Czy mogę zerwać ta umowę bez zachowania tego okresu czy grozi mi za to jakaś kara? Spróbuje się jutro dogadać z pracodawca ale pytam żeby w razie czego żeby wiedzieć co dalej....
Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.
Witam, mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że: "Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także...

Wyszukiwarka