Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...
Rozwiązania stosunku pracy.
Witam mam pytanie odnośnie rozwiązania stosunku pracy. Z racji tego że znalazłem pracę bliżej swojego miejsca zamieszkania, a do obecnej mam 30km. Czy można rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron jednego dnia?????...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Ograniczona władza rodzicielska.
Oboje z rodziców mają ograniczoną władzę rodzicielską nad małoletnim dzieckiem w postaci nadzoru kuratora. Czy w tej sytuacji jeden rodzic może samodzielnie zdecydować o zmianie trybu edukacji dziecka na edukację domową do czasu wydania przez sąd decyzji o ustalenie przy kim dziecko zostanie?...

Wyszukiwarka