Pożyczka od babci.

Jeśli nie zgłosiłam pożyczki w kwocie 100 tys. zł od babci do US, a dostałam pogróżki o donosie, jakie mi grożą konsekwencje ?
anonim cytuj
18-01-2024
Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.

anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?

anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...
Zwrot darowizny.
Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?...

Wyszukiwarka