Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?
anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.
Mam komornika na alimenty. Jednak mam problem ze znalezieniem pracy.
Mam dług na koncie jednak czy komornik może zająć każdy grosz który otrzymam od kogoś przelewem?
Miałem 20zł które wpłaciłem i nikt go nie zajął, mogłem je wypłacić.
Jednak gdy dostałem przelew od znajomego na kwotę 0,01zł zostało od razu zabrane.
Czy tak będzie z każdym przelewem od znajomego?
Kolega wisi mi 10zł jednak nie ma go w województwie chciał mi przelać te pieni...
Witam, mam komornika, który odciąga mi dług z pensji. Dziś przyszła informacja, że komornik oprócz długu potrąci sobie dodatkowe 200zł za pismo, które wysłał. Czy to normalne i zgodne z prawem? Czy komornik może zażądać sobie aż takiej kwoty za list? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam....
Dzień dobry. Mam takie pytanie odnośnie opieki nad dzieckiem. Syn ma 7 lat. Ja mam umowę o pracę a mąż umowę o dzieło czy w takiej sytuacji mogę wziąść opiekę nad dzieckiem? Bardzo dziękuję za pomoc...
Witam. Pod koniec października zostało mi przyznane l4, stosunek mojej pracy kończył się 1 listopada, kiedy byłam na zwolnieniu. Niebawem kończy mi się l4, lecz z pewnością będę miała je przedłużone. Czy lekarz wystawiający mi l4 ma jakąś informację w systemie, że nie pracuję już w tej firmie? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: