Generalnie babcia jako wstępny znajduje się w I grupie podatkowej więc nie trzeba od takiej pożyczki płacić podatku, jednakże kwota pożyczki przekracza 9637 zł i należy taką transakcję zgłosić za pomocą PCC-3 do US w ciągu 14 dni od udzielenia pożyczki, jeżeli dobrze żyjesz z babcią i przekazywała Ci pieniądze w gotówce to najlepiej byłoby przepisać to pismo jeszcze raz, ale z datą aktualną i wtedy zgłosić do urzędu wtedy unikniesz ewentualnych kar a podatku i tak nie będziesz musiała płacić.
anonim cytuj
18-01-2024
Czy była to darowizna ?
anonim cytuj
18-01-2024
Nie, to była pożyczka. Podpisałam pismo że po sprzedaży domu oddam całą kwotę. Babcia już nie żyje.
Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa zachowku? Jest dwóch braci i mieszkanie zostało zapisane tylko na jednego, czy drugiemu z braci coś się należy? Rodzice już nie żyją....
Dzień dobry.
Zdanie mieszkania po zakończeniu najmu. Wynajmujący domaga się opłacenia cyklinowania wynajmowanego pokoju gdzie położony jest parkiet, są na nim zarysowania i przetarcia - przede wszystkim w miejscu przy drzwiach oraz pod biurkiem. Pokój ma 11m2. Cyklinowanie nie było przeprowadzane od przynajmniej 6 lat. Czy opłata za cyklinowanie pokoju mieści się we wspomnianych w ustawie drobnych naprawach i bieżącym utrzymaniu porządku przedm...
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją.
Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją.
I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...