Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.

Witam,
mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że:
"Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także do odbioru korespondencji".
Chciałbym zostać pełnomocnikiem mamy w sądzie we wszystkich jej sprawach. Zależy mi, abym mógł przeglądać akta spraw cywilnych gdzie była stroną, przekierować korespondencję do mnie i w przyszłych sprawach żeby móc np. wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty (mama jest dłużniczką w wielu sprawach).
1. Czy takie pełnomocnictwo wystarczy?
2. Jeśli wystarczy to czy mam zanieść to do biura obsługi interesantów i dołączyć jakiś wniosek że chcę zostać pełnomocnikiem mamy i że np. proszę już o przekierowanie korespondencji do mnie? Nie wiem zupełnie jak się za to zabrać.
anonim cytuj
31-08-2023
Teoretycznie wystarczy, ale do każdej sprawy będziesz musiał złożyć nowy odpis, więc będzie kosztownie. Lepiej nich Ci mama podpisze pełnomocnictwo ogólne do spraw sądowych na zwykłej kartce w tylu egzemplarzach, ile potrzebujesz. Wyjdzie taniej.
Pełnomocnictwo składasz do każdej sprawy - nie ma tak, że złożysz w sądzie jedno i sąd będzie je z urzędu uwzględniał w każdej kolejnej sprawie.
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Nasuwa się mi jeszcze takie pytanie:
Jeśli mama mieszka za granicą i nie ma w Polsce już żadnego adresu to co z korespondencją? Bo skoro nie mogę zostać jej ogólnym pełnomocnikiem do wszystkich spraw to w jaki sposób dowiadywać się czy są jakieś nowe sprawy przeciwko niej? Wychodzi na to jakby sama musiała dzwonić co jakiś czas i dopytywać do wydziału cywilnego?

A na jaki adres trafia korespondencja w dotychczasowych w sprawach?
Mama może udzielić Ci pełnomocnictwa pocztowego do odbioru kierowanych do niej pism, w tym z sądów i urzędów. Pełnomocnictwa takiego udziela się na specjalnym formularzu z poczty.
Dotychczas korespondencja trafiała pod adres, gdzie mama mieszkała kiedyś w Polsce, ale w tym roku ten dom został zlicytowany i de facto nie ma już żadnego adresu, gdzie listy w nowych sprawach mogłyby przychodzić stąd też wynika moja chęć przekierowania tego do mnie.

Nie przekierujesz. Zresztą od 2019r. jeśli sąd nie doręczy się pozwu do rąk pozwanego, to powód musi doręczać poprzez komornika. Więc zmniejszono ryzyko dla pozwanego.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...
Odrzucenie spadku po terminie
Witam. Został przeze mnie przekroczony 6-miesięczny termin na odrzucenie spadku. W 2022 roku spadek po osobie, o której istnieniu w rodzinie nie mieliśmy pojęcia, odrzucił mój dziadek, następnie mama. Wiedziałam, że w następnej kolejności będę ja. Dziadek dostał wezwanie na rozprawę, na której odrzucił spadek (nie składał wcześniej wniosku o odebranie oświadczenia o odrzuceniu). Moja mama przekazała mi informację po swojej rozprawie, że teraz...
Czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? (nasze zaległe alimenty)
Witam czy jestem zobowiązana odprowadzić podatek jeśli siostra wyśle mi kwotę powyżej 20tys? Dokładnie chodzi o nasze zaległe alimenty, sprzed kilku lat plus odsetki. Ojciec wysłał jej całość do podzielenia na pół w tytule jest sygnatura sprawy i oznaczenie że to alimenty dla nas. Wychodzi na to że siostra musi mi wysłać prawie 30 tys. Czy może to zrobić po prostu na moje konto? Tak żebym ja nie musiała odprowadzać podatku. W tytule oczywiście na...

Wyszukiwarka