Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.

Witam,
mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że:
"Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także do odbioru korespondencji".
Chciałbym zostać pełnomocnikiem mamy w sądzie we wszystkich jej sprawach. Zależy mi, abym mógł przeglądać akta spraw cywilnych gdzie była stroną, przekierować korespondencję do mnie i w przyszłych sprawach żeby móc np. wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty (mama jest dłużniczką w wielu sprawach).
1. Czy takie pełnomocnictwo wystarczy?
2. Jeśli wystarczy to czy mam zanieść to do biura obsługi interesantów i dołączyć jakiś wniosek że chcę zostać pełnomocnikiem mamy i że np. proszę już o przekierowanie korespondencji do mnie? Nie wiem zupełnie jak się za to zabrać.
anonim cytuj
31-08-2023
Teoretycznie wystarczy, ale do każdej sprawy będziesz musiał złożyć nowy odpis, więc będzie kosztownie. Lepiej nich Ci mama podpisze pełnomocnictwo ogólne do spraw sądowych na zwykłej kartce w tylu egzemplarzach, ile potrzebujesz. Wyjdzie taniej.
Pełnomocnictwo składasz do każdej sprawy - nie ma tak, że złożysz w sądzie jedno i sąd będzie je z urzędu uwzględniał w każdej kolejnej sprawie.
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Nasuwa się mi jeszcze takie pytanie:
Jeśli mama mieszka za granicą i nie ma w Polsce już żadnego adresu to co z korespondencją? Bo skoro nie mogę zostać jej ogólnym pełnomocnikiem do wszystkich spraw to w jaki sposób dowiadywać się czy są jakieś nowe sprawy przeciwko niej? Wychodzi na to jakby sama musiała dzwonić co jakiś czas i dopytywać do wydziału cywilnego?

A na jaki adres trafia korespondencja w dotychczasowych w sprawach?
Mama może udzielić Ci pełnomocnictwa pocztowego do odbioru kierowanych do niej pism, w tym z sądów i urzędów. Pełnomocnictwa takiego udziela się na specjalnym formularzu z poczty.
Dotychczas korespondencja trafiała pod adres, gdzie mama mieszkała kiedyś w Polsce, ale w tym roku ten dom został zlicytowany i de facto nie ma już żadnego adresu, gdzie listy w nowych sprawach mogłyby przychodzić stąd też wynika moja chęć przekierowania tego do mnie.

Nie przekierujesz. Zresztą od 2019r. jeśli sąd nie doręczy się pozwu do rąk pozwanego, to powód musi doręczać poprzez komornika. Więc zmniejszono ryzyko dla pozwanego.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...
Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...
Mobbing
Witam jestem mobingowana w pracy i dyskryminowana jak sobie z tym poradzić???...
Ubezwłasnowolnienie bez zgody.
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...

Wyszukiwarka