Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.

Witam,
mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że:
"Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także do odbioru korespondencji".
Chciałbym zostać pełnomocnikiem mamy w sądzie we wszystkich jej sprawach. Zależy mi, abym mógł przeglądać akta spraw cywilnych gdzie była stroną, przekierować korespondencję do mnie i w przyszłych sprawach żeby móc np. wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty (mama jest dłużniczką w wielu sprawach).
1. Czy takie pełnomocnictwo wystarczy?
2. Jeśli wystarczy to czy mam zanieść to do biura obsługi interesantów i dołączyć jakiś wniosek że chcę zostać pełnomocnikiem mamy i że np. proszę już o przekierowanie korespondencji do mnie? Nie wiem zupełnie jak się za to zabrać.
anonim cytuj
31-08-2023
Teoretycznie wystarczy, ale do każdej sprawy będziesz musiał złożyć nowy odpis, więc będzie kosztownie. Lepiej nich Ci mama podpisze pełnomocnictwo ogólne do spraw sądowych na zwykłej kartce w tylu egzemplarzach, ile potrzebujesz. Wyjdzie taniej.
Pełnomocnictwo składasz do każdej sprawy - nie ma tak, że złożysz w sądzie jedno i sąd będzie je z urzędu uwzględniał w każdej kolejnej sprawie.
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Nasuwa się mi jeszcze takie pytanie:
Jeśli mama mieszka za granicą i nie ma w Polsce już żadnego adresu to co z korespondencją? Bo skoro nie mogę zostać jej ogólnym pełnomocnikiem do wszystkich spraw to w jaki sposób dowiadywać się czy są jakieś nowe sprawy przeciwko niej? Wychodzi na to jakby sama musiała dzwonić co jakiś czas i dopytywać do wydziału cywilnego?

A na jaki adres trafia korespondencja w dotychczasowych w sprawach?
Mama może udzielić Ci pełnomocnictwa pocztowego do odbioru kierowanych do niej pism, w tym z sądów i urzędów. Pełnomocnictwa takiego udziela się na specjalnym formularzu z poczty.
Dotychczas korespondencja trafiała pod adres, gdzie mama mieszkała kiedyś w Polsce, ale w tym roku ten dom został zlicytowany i de facto nie ma już żadnego adresu, gdzie listy w nowych sprawach mogłyby przychodzić stąd też wynika moja chęć przekierowania tego do mnie.

Nie przekierujesz. Zresztą od 2019r. jeśli sąd nie doręczy się pozwu do rąk pozwanego, to powód musi doręczać poprzez komornika. Więc zmniejszono ryzyko dla pozwanego.

anonim cytuj
31-08-2023
Pełnomocnictwo notarialne, którego treść przytoczono, nie uprawnia do występowania jako pełnomocnik procesowy w sprawach cywilnych. Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (k.p.c.), pełnomocnikiem w postępowaniu cywilnym może być osoba posiadająca odpowiednie umocowanie, przy czym dla osób fizycznych pełnomocnikiem może być m.in. małżonek, rodzeństwo, wstępny lub zstępny – co w tym przypadku jest spełnione.

Jednak zgodnie z art. 89 § 1 k.p.c., pełnomocnictwo procesowe musi być udzielone na piśmie i dołączone do akt sprawy lub złożone ustnie do protokołu. Pełnomocnictwo ogólne, także notarialne, nie wywiera skutku w postępowaniu sądowym, jeżeli nie zostanie formalnie zgłoszone w konkretnej sprawie. Wymagana jest każdorazowa legitymacja do akt danej sprawy – samo ogólne pełnomocnictwo nie zostaje „z urzędu” uwzględnione przez sąd we wszystkich postępowaniach.

Aby reprezentować matkę przed sądem:

– należy złożyć w każdej sprawie osobne pełnomocnictwo procesowe wraz z jego odpisem dla strony przeciwnej (art. 89 § 1 i 2 k.p.c.),
– oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa należy złożyć w sądzie prowadzącym daną sprawę,
– formularz wniosku o doręczanie korespondencji na Twój adres nie istnieje – sąd uwzględni taki wniosek tylko, jeśli jesteś ustanowionym pełnomocnikiem procesowym.

W przypadku braku miejsca zamieszkania matki w Polsce, zastosowanie ma art. 1135^5 § 1 k.p.c., zgodnie z którym osoba zamieszkała za granicą, nieposiadająca przedstawiciela w Polsce, powinna wskazać pełnomocnika do doręczeń w kraju. Jeżeli tego nie zrobi, pismo pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia. W takiej sytuacji matka może upoważnić Cię jako pełnomocnika do doręczeń w Polsce.

Odrębnie, pełnomocnictwo pocztowe (do odbioru przesyłek rejestrowanych) udzielane jest na druku Poczty Polskiej, nie ma ono jednak znaczenia procesowego – sąd nie kieruje się nim przy doręczaniu pism procesowych.

Nie istnieje instytucja „ogólnego pełnomocnika sądowego” dla wszystkich przyszłych spraw – każde postępowanie wymaga osobnego umocowania. Ustawa nie przewiduje centralnego rejestru spraw cywilnych, do których można by było uzyskać dostęp bez bycia stroną lub pełnomocnikiem w konkretnej sprawie.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

jak liczyć urlop w sytemie 12 godzinnym?
jak powinien być liczony urlop w systemie pracy 12 godzinnym proszę o jakiś akt prawny który to reguluje. jeszcze jedno pytanie ile weekendów może przepracować osoba mająca umowę o pracę na m.c.pazdziernik zaplanowano mi 6 dni pracy w weekendy jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym...
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
przymusowy i bezpłatny urlop
Witam. Chciałabym się poradzić co robić, gdyż pracuje w gastronomi jako osoba sprzatajaca od 5 lat w chwili obecnej na 5/8 etatu na umowę o pracę na czas nieokreślony. Gastronomia jak wiemy stoi więc pracodawca powiedział że mam nie przychodzić do pracy i albo przedstawiam l4 albo idę na bezpłatny urlop. Jako samotna matka nie mogę sobie pozwolić na bezpłatny więc pytanie jakie rozwiązania prawne wchodzą w grę jeśli się na ten urlop nie zgadzam? ...
Zwrot kaucji za niewynajmowane mieszkanie.
Miałam wynająć mieszkanie, właściciel prosił o wpłacenie kaucji, ponieważ powiedziałam że chcę to mieszkanie wynająć. Kaucja miała wynosić 2500 zł, ale wpłaciłam 1800 zł z powodów prywatnych przelewem a w tytule było napisane kaucja. Wysłałam mu przez messenger swoje dane, bo miał sporządzić umowę, ale finalnie jej nie podpisałam ani nie widziałam na oczy. Z powodu spraw prywatnych postanowiłam jednak nie wynajmować tego mieszkania o czym powiado...

Wyszukiwarka