Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.

Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie ma szans na wyrażenie zgody na przeprowadzkę. Jakie mam szanse na uzyskanie zgody przez sąd ? Jak to ugryźć? Oczywiście nie zamierzam ojcu dziecka robić na złość, jeśli o mnie chodzi to chciałabym współpracować ale nie ma z kim.
anonim cytuj
14-01-2024
Co mówi postanowienie/wyrok? Zamieszkanie dzieci każdorazowo w miejscu zamieszkania matki może jest?

anonim cytuj
14-01-2024
Tak, dokładnie tak jest zapisane w wyroku.

anonim cytuj
14-01-2024
Z tym każdorazowym miejscem zamieszkania matki to nie do końca tak jest, jeśli ojciec ma pełnię władzy rodzicielskiej, może nie zgodzić się na przeniesienie dziecka do innej szkoły, i wtedy musisz dowozić dziecko, jednocześnie składając wniosek do sądu o przeniesienie dziecka, przechodziłam taką batalię niestety.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...
Mobbing w pracy.
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...

Wyszukiwarka