Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.

Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?
anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

anonim cytuj
11-08-2023
Przekształcenie samo w sobie nie może stanowić podstawy rozwiązania umowy o pracę.

anonim cytuj
11-08-2023
Do własnej działalności zmusić nie może.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?

Przekształcenie formy prowadzenia działalności przez pracodawcę (np. z jednoosobowej działalności gospodarczej na spółkę) samo w sobie nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem. Co więcej, takie przekształcenie nie daje pracodawcy uprawnienia do żądania od pracownika zakładania własnej działalności gospodarczej.

Po pierwsze, jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to przysługują mu prawa związane z tym typem umowy. Pracodawca musi przestrzegać warunków zatrudnienia określonych w Kodeksie pracy, w tym okresów wypowiedzenia.

Po drugie, wymuszenie na pracowniku przejścia na własną działalność gospodarczą i wykonywanie dotychczasowej pracy jako samozatrudniony może być traktowane jako omijanie przepisów prawa pracy i jest niedopuszczalne.

Co więcej, jeżeli pracodawca chce rozwiązać umowę o pracę, musi to uczynić zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca musi zachować okres wypowiedzenia, który zależy od czasu trwania zatrudnienia pracownika u tego pracodawcy.

Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dokładnie, jeżeli pracodawca i pracownik podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, to wówczas nie będzie obowiązku przestrzegania okresu wypowiedzenia. Niemniej jednak, pracownik nie może być do takiego porozumienia w żaden sposób zmuszany.

Podsumowując, pracodawca nie może zmusić pracownika do przejścia na własną działalność gospodarczą ani nie może rozwiązać z nim umowy o pracę bez przestrzegania okresu wypowiedzenia, chyba że zachodzą szczególne okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. W każdym przypadku, pracownikowi przysługuje ochrona wynikająca z przepisów Kodeksu pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Czy muszę akceptować podwyżkę czynszu bez żadnego wyjaśnienia?
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca. Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...
Spadek po tacie.
Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata. Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było. Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te ...

Wyszukiwarka