Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.

Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?
anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

anonim cytuj
11-08-2023
Przekształcenie samo w sobie nie może stanowić podstawy rozwiązania umowy o pracę.

anonim cytuj
11-08-2023
Do własnej działalności zmusić nie może.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?

Przekształcenie formy prowadzenia działalności przez pracodawcę (np. z jednoosobowej działalności gospodarczej na spółkę) samo w sobie nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem. Co więcej, takie przekształcenie nie daje pracodawcy uprawnienia do żądania od pracownika zakładania własnej działalności gospodarczej.

Po pierwsze, jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to przysługują mu prawa związane z tym typem umowy. Pracodawca musi przestrzegać warunków zatrudnienia określonych w Kodeksie pracy, w tym okresów wypowiedzenia.

Po drugie, wymuszenie na pracowniku przejścia na własną działalność gospodarczą i wykonywanie dotychczasowej pracy jako samozatrudniony może być traktowane jako omijanie przepisów prawa pracy i jest niedopuszczalne.

Co więcej, jeżeli pracodawca chce rozwiązać umowę o pracę, musi to uczynić zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca musi zachować okres wypowiedzenia, który zależy od czasu trwania zatrudnienia pracownika u tego pracodawcy.

Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dokładnie, jeżeli pracodawca i pracownik podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, to wówczas nie będzie obowiązku przestrzegania okresu wypowiedzenia. Niemniej jednak, pracownik nie może być do takiego porozumienia w żaden sposób zmuszany.

Podsumowując, pracodawca nie może zmusić pracownika do przejścia na własną działalność gospodarczą ani nie może rozwiązać z nim umowy o pracę bez przestrzegania okresu wypowiedzenia, chyba że zachodzą szczególne okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. W każdym przypadku, pracownikowi przysługuje ochrona wynikająca z przepisów Kodeksu pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć moje konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę?
Czy komornik może zająć mi konto bankowe i zabrać całe moje wynagrodzenie za pracę? Pracuje na umowę o pracę....
Czas pracy na gospodarstwie rolnym rodziców.
Witam. Złożyłam dokumenty o zaliczenie czasu pracy w gospodarstwie rodziców. Kadry poprosiły mnie o pismo uzupełniające w którym mam wskazać wykonywane pracę oraz dzienny czas poświęcany na pracę. Będąc niepełnoletnią uczennicą pracowałam w okresie szkolnym 4-6 godzin dziennie od poniedziałku do piątku. W weekendy, wakacje i ferie czas pracy był dłuższy i wynosił nawet ponad 8 godzin. Przygotowując się do napisania tego pisma natrafiłam na infor...
Sprzedaż mieszkania w trakcie umowy najmu.
Od 6 lat wynajmuję mieszkanie. Zawsze w terminie robię opłaty. Kilka dni temu właściciel poinformował mnie, że mieszkanie zostało wystawione na sprzedaż, a ja mam prawo pierwokupu. Niestety Bank nie udzieli mi tak wysokiego kredytu, a jedynie 1/3 potrzebnej kwoty. W rozmowie właściciel powiedział, że w związku z tym da mi wymówienie. Nie mam dokąd się wyprowadzić. Jak ta sytuacja ma się prawnie. Może mnie po prostu wyrzucić? Proszę o pomoc. D...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....

Wyszukiwarka