Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.

Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?
anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

anonim cytuj
11-08-2023
Przekształcenie samo w sobie nie może stanowić podstawy rozwiązania umowy o pracę.

anonim cytuj
11-08-2023
Do własnej działalności zmusić nie może.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?

Przekształcenie formy prowadzenia działalności przez pracodawcę (np. z jednoosobowej działalności gospodarczej na spółkę) samo w sobie nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem. Co więcej, takie przekształcenie nie daje pracodawcy uprawnienia do żądania od pracownika zakładania własnej działalności gospodarczej.

Po pierwsze, jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to przysługują mu prawa związane z tym typem umowy. Pracodawca musi przestrzegać warunków zatrudnienia określonych w Kodeksie pracy, w tym okresów wypowiedzenia.

Po drugie, wymuszenie na pracowniku przejścia na własną działalność gospodarczą i wykonywanie dotychczasowej pracy jako samozatrudniony może być traktowane jako omijanie przepisów prawa pracy i jest niedopuszczalne.

Co więcej, jeżeli pracodawca chce rozwiązać umowę o pracę, musi to uczynić zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca musi zachować okres wypowiedzenia, który zależy od czasu trwania zatrudnienia pracownika u tego pracodawcy.

Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dokładnie, jeżeli pracodawca i pracownik podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, to wówczas nie będzie obowiązku przestrzegania okresu wypowiedzenia. Niemniej jednak, pracownik nie może być do takiego porozumienia w żaden sposób zmuszany.

Podsumowując, pracodawca nie może zmusić pracownika do przejścia na własną działalność gospodarczą ani nie może rozwiązać z nim umowy o pracę bez przestrzegania okresu wypowiedzenia, chyba że zachodzą szczególne okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. W każdym przypadku, pracownikowi przysługuje ochrona wynikająca z przepisów Kodeksu pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Zwolnienie z podatku dochodowego do 26 roku życia.
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku. I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Testament
Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?...

Wyszukiwarka