Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.

Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?
anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

anonim cytuj
11-08-2023
Przekształcenie samo w sobie nie może stanowić podstawy rozwiązania umowy o pracę.

anonim cytuj
11-08-2023
Do własnej działalności zmusić nie może.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?

Przekształcenie formy prowadzenia działalności przez pracodawcę (np. z jednoosobowej działalności gospodarczej na spółkę) samo w sobie nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem. Co więcej, takie przekształcenie nie daje pracodawcy uprawnienia do żądania od pracownika zakładania własnej działalności gospodarczej.

Po pierwsze, jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to przysługują mu prawa związane z tym typem umowy. Pracodawca musi przestrzegać warunków zatrudnienia określonych w Kodeksie pracy, w tym okresów wypowiedzenia.

Po drugie, wymuszenie na pracowniku przejścia na własną działalność gospodarczą i wykonywanie dotychczasowej pracy jako samozatrudniony może być traktowane jako omijanie przepisów prawa pracy i jest niedopuszczalne.

Co więcej, jeżeli pracodawca chce rozwiązać umowę o pracę, musi to uczynić zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca musi zachować okres wypowiedzenia, który zależy od czasu trwania zatrudnienia pracownika u tego pracodawcy.

Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dokładnie, jeżeli pracodawca i pracownik podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, to wówczas nie będzie obowiązku przestrzegania okresu wypowiedzenia. Niemniej jednak, pracownik nie może być do takiego porozumienia w żaden sposób zmuszany.

Podsumowując, pracodawca nie może zmusić pracownika do przejścia na własną działalność gospodarczą ani nie może rozwiązać z nim umowy o pracę bez przestrzegania okresu wypowiedzenia, chyba że zachodzą szczególne okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. W każdym przypadku, pracownikowi przysługuje ochrona wynikająca z przepisów Kodeksu pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od spadku po rodzicach.
Witajcie, mam pytanie czy syn musi zapłacić podatek , jeżeli w spadku zatwierdzonym przez sąd po rodzicach dostał działkę i stary dom o wartości 120 000zł? Bo z tego co wiem to od darowizny nie płaci się ale nie wiem jak to jest ze spadkiem....
Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Opuszczenie domu.
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dożywociem kilku domowników i mam problem, co muszę zrobić żeby wywalić osobę niezameldowana, której sobie nie życzę oraz osobę zameldowana oczywiście nie przeze mnie, czy mam iść na policję i zgłosić że ta osoba ma opuścić ten dom czy co?...

Wyszukiwarka