Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.

Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?
anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

anonim cytuj
11-08-2023
Przekształcenie samo w sobie nie może stanowić podstawy rozwiązania umowy o pracę.

anonim cytuj
11-08-2023
Do własnej działalności zmusić nie może.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?

Przekształcenie formy prowadzenia działalności przez pracodawcę (np. z jednoosobowej działalności gospodarczej na spółkę) samo w sobie nie stanowi podstawy do rozwiązania umowy o pracę z pracownikiem. Co więcej, takie przekształcenie nie daje pracodawcy uprawnienia do żądania od pracownika zakładania własnej działalności gospodarczej.

Po pierwsze, jeżeli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, to przysługują mu prawa związane z tym typem umowy. Pracodawca musi przestrzegać warunków zatrudnienia określonych w Kodeksie pracy, w tym okresów wypowiedzenia.

Po drugie, wymuszenie na pracowniku przejścia na własną działalność gospodarczą i wykonywanie dotychczasowej pracy jako samozatrudniony może być traktowane jako omijanie przepisów prawa pracy i jest niedopuszczalne.

Co więcej, jeżeli pracodawca chce rozwiązać umowę o pracę, musi to uczynić zgodnie z przepisami Kodeksu pracy. W przypadku umowy o pracę na czas nieokreślony, pracodawca musi zachować okres wypowiedzenia, który zależy od czasu trwania zatrudnienia pracownika u tego pracodawcy.

Jeśli jest umowa o pracę to musi zachować odpowiedni okres wypowiedzenia adekwatny do okresu zatrudnienia. Chyba że podpiszecie rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dokładnie, jeżeli pracodawca i pracownik podpiszą porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, to wówczas nie będzie obowiązku przestrzegania okresu wypowiedzenia. Niemniej jednak, pracownik nie może być do takiego porozumienia w żaden sposób zmuszany.

Podsumowując, pracodawca nie może zmusić pracownika do przejścia na własną działalność gospodarczą ani nie może rozwiązać z nim umowy o pracę bez przestrzegania okresu wypowiedzenia, chyba że zachodzą szczególne okoliczności uzasadniające zwolnienie dyscyplinarne. W każdym przypadku, pracownikowi przysługuje ochrona wynikająca z przepisów Kodeksu pracy.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
podział majątku
Chciałabym zasięgnąć informacji jak to jest z podziałem majątku. W 2011 roku małżeństwo kupiło mieszkanie na kredyt hipoteczny, w 2019 wzięli rozwód. Kobieta wraz z dzieckiem wyprowadziła się do rodziców, mężczyzna został w mieszkaniu. Chcą teraz dokonać podziału majątku, chcieliby się dogadać aby ponieść jak najmniejszy koszt związany z podziałem majątku. Dodam, iż mieszkanie w 2011 roku kosztowało 225 tyś zł, na chwilę obecną cena mieszkania to...
Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety, która potrzebowała pomocy medycznej.
Sytuacja taka ? Pracodawca nie wezwał pogotowia do kobiety która miała ponad 200 tętna, kobieta prawie zeszła na kuchni… szef stwierdził ze „przejdzie jej” Oraz ze on nie jest zobowiązany do tego aby wyzywać pogotowie bo „nie ma po co wyzywać i tak nie przyjedzie” jak to sobie zażartował ? Te osobę koleżanka zwiozla do domu i jej facet wezwał pogotowie. Trafiła do szpitala i znajduje się tam w złym stanie. Czy można pociągnąć pracodawcę do od...

Wyszukiwarka