Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.

Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywane bez udziału publiczności?
anonim cytuj
18-08-2023
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywane bez udziału publiczności?

Co do zasady posiedzenia są NIEJAWNE.

anonim cytuj
18-08-2023

Ale posiedzenie w trybie art. 341 k.p.k. w przedmiocie warunkowego umorzenia postępowania jest jawne zgodnie art. 95b § 2 k.p.k.

anonim cytuj
18-08-2023

Posiedzenie w sprawie warunkowego umorzenia postępowania zgodnie z art. 341 k.p.k. odbywa się w trybie jawności, co wynika z art. 95b § 2 k.p.k. Oznacza to, że jako publiczność mogą wziąć udział w nim osoby trzecie, w tym bliscy poszkodowanej. Jednakże sąd może z pewnych przyczyn ograniczyć dostęp do posiedzenia dla ochrony dobra prywatnego, interesu społecznego lub interesu sprawiedliwości.

Jeśli zaś chodzi o możliwość uczestnictwa poszkodowanej w posiedzeniu, jej stan zdrowia może być powodem do tego, aby nie brała udziału osobiście. Jednakże nie przeszkadza to bliskim w uczestniczeniu w charakterze publiczności.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu na wspólnej działce.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Zadłużona nieruchomość rodziców
Dzień dobry. Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców. Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z dłu...
Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...

Wyszukiwarka