Odrzucenie spadku a postanowienie

Dobry wieczór, odrzuciłam spadek po zmarłej Mamie,wraz z dziećmi zrzekłam się przed sądem i zakończyłam sprawę u notariusza. Dostałam pismo o postanowienia jako uczestnika nabycia spadku w sprawie długu bankowego, i w doręczeniu pisze że mam tydzień od daty otrzymania odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem na zażalenie i piszą że w ciągu 14 dni mam dołączyć akty urodzenia zgonu i małżeństwa rodziców i dziadków. Czy gdy zrzekłam się spadku muszę wykonywać te czynności czy wystarczy jak wyśle w odpowiedzi sygn akt zrzeczenia się, notariusz ten sąd poinformował o odrzuceniu spadku.Jestem zdezorientowana proszę o podpowiedź co mam odpisać.Pozdrawiam Anna K.
anonim cytuj
11-01-2024
w odpowiedzi na pismo należy wyraźnie zaznaczyć, że spadek został odrzucony, podać sygnaturę akt sprawy o odrzucenie spadku oraz, jeśli to możliwe, dołączyć kopię postanowienia sądu o odrzuceniu spadku.

Na mocy art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o odrzuceniu spadku może być złożone albo przed sądem albo w formie aktu notarialnego. Skutkiem prawidłowo dokonanego odrzucenia spadku jest wyłączenie osoby, która się zrzekła, z kręgu spadkobierców, co w konsekwencji oznacza, że nie przejmuje ona na siebie długów spadkowych.

Jednakże, aby odrzucenie spadku było skuteczne wobec wierzycieli, musi zostać spełniony wymóg formalny, którym jest zawiadomienie o odrzuceniu spadku sądu prowadzącego postępowanie spadkowe (zgodnie z art. 1017 § 1 K.c.). Tym samym, jeśli oświadczenie o odrzuceniu spadku zostało złożone w formie aktu notarialnego, notariusz jest zobowiązany do przekazania tego oświadczenia do właściwego sądu.

W sytuacji przedstawionej w pytaniu, jeżeli odrzucenie spadku zostało już dokonane i zakończone zarówno u notariusza, jak i sądu, to w odpowiedzi na otrzymane pismo należy przekazać informacje o dokonanym odrzuceniu spadku wraz z sygnaturą akt sprawy. Warto również dołączyć kopię postanowienia sądu o odrzuceniu spadku (jeśli jest dostępna), aby potwierdzić swoje stanowisko.

Jeżeli jednak, pomimo odrzucenia spadku, sąd nadal prowadzi postępowanie z udziałem osoby, która zrzekła się spadku, może to wynikać z braku informacji o odrzuceniu spadku w aktach sprawy. W takim przypadku konieczne jest dostarczenie sądowi odpowiednich dokumentów potwierdzających odrzucenie spadku.

anonim cytuj
12-01-2024
Skoro odrzuciłam spadek i wszystko załatwiłam jak należy, dlaczego sąd dalej mnie wzywa w tej sprawie? Czy to normalne, że sąd nie ma jeszcze tych informacji? I co powinnam zrobić, jeśli dalej będą przychodzić do mnie takie pisma? Nie chcę mieć problemów przez coś, co już jest załatwione. Proszę o poradę, co robić w takiej sytuacji.

anonim cytuj
12-01-2024
Kluczowe jest ponowne zawiadomienie sądu o tej decyzji, załączając odpowiednie dokumenty. Jeśli sytuacja się nie zmienia, zalecane jest bezpośrednie skontaktowanie się z sądem w celu wyjaśnienia nieścisłości.

Procedury sądowe i administracyjne: Pomimo odrzucenia spadku, istnieje możliwość, że informacja ta nie została jeszcze w pełni przetworzona przez sąd lub inne organy administracji. Procedury sądowe często wymagają czasu na aktualizację i przetworzenie informacji.

Zawiadomienie sądu: Zgodnie z art. 1017 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli oświadczenie o odrzuceniu spadku zostało złożone u notariusza, to notariusz ma obowiązek zawiadomienia sądu o tym fakcie. Należy upewnić się, że taka informacja została przekazana sądowi. Jeśli sąd nadal wzywa pomimo złożenia oświadczenia, zaleca się ponowne przesłanie dokumentów potwierdzających odrzucenie spadku.

Zachowanie formalności: W przypadku otrzymywania dalszych wezwań, zalecane jest formalne odpowiedzenie na pismo sądowe, załączając kopię oświadczenia o odrzuceniu spadku oraz ewentualne postanowienie sądu w tej sprawie. Takie działanie powinno pomóc w wyjaśnieniu sytuacji.

Potencjalna konieczność działania: Jeśli mimo wszystkich podjętych kroków sąd nadal wzywa, może być konieczne osobiste zgłoszenie się w sądzie lub skonsultowanie sprawy z radcą prawnym, aby wyjaśnić sytuację i przyspieszyć proces aktualizacji statusu w aktach sądowych.

anonim cytuj
12-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot pieniędzy z zasiłku macierzyńskiego
Aktualnie jeszcze jestem na zasiłku macierzyńskim który pobieram od stycznia. Dzisiaj sekretarka z zakładu pracy napisala mi na Messenger że będzie do mnie główna księgowa dzwonić po rozmowie okazało się że od stycznia dostawałam więcej wypłaty gdyż w styczniu weszła ustawa że ludzie poniżej 26 roku życia nie płacą jakiegoś podatku. Dopiero w zeszłym miesiącu pani księgowa skapla się że ja jestem na z zasiłku i mnie to jednak nie obejmuje i ter...
Zniesienie współwłasności nieruchomości.
Dzień dobry. Jestem współwłaścicielem posesji ( dwa budynki). Powołałem biegłego sadowego by dokonał wyceny. Złożyłem wniosek w sadzie o zniesienie współwłasności. Współwłaścicielowi zaproponowałem wykup jego części. Moja sytuacja finansowa się zmieniła i podjąłem decyzje o sprzedaży. Chce powołać biegłego by raz jeszcze wycenił nieruchomość ( motywuje to tym że ceny nieruchomości wzrosły). Pieniędzmi ze sprzedaży podzielimy się z współwłaścicie...
stłuczka
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta. Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni. Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy. zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...
Uchylenie alimentów na dorosłe dziecko.
Witam, dostałem pozew z sądu o uchylenie alimentów przez ojca. Nie chce się kłócić ponieważ się nie uczę. Jak napisać odpowiedź do sądu, że nie chce żeby mi już płacił. Pismo zostało złożone przez niego w lutym. Na odpowiedź mam 2 tygodnie. Czy sąd może wydać wyrok z miesiącem luty ? I wtedy będę musiał zwracać te alimenty jak to wygląda ? I kto poniesie koszty za rozprawę?...

Wyszukiwarka