zażalenie na postanowienie sądu o dozór

Dzień dobry. Narzeczony miał sprawę o dozór elektroniczny, niestety sąd odmówił. Będzie pisał zażalenie na postanowienie. mam takie pytanie czy można odrazu napisac do sądu , czy najpierw trzeba napisać o odpis uzasadnienia i poczekac,pozdrawiam
anonim cytuj
11-01-2024
Zaleca się złożenie wniosku o udzielenie pisemnego uzasadnienia postanowienia, a następnie, po jego otrzymaniu, sporządzenie i złożenie zażalenia. Jest to zgodne z procedurą określoną w Kodeksie Postępowania Karnego i umożliwi skuteczne przedstawienie argumentów w zażaleniu.

Zgodnie z polskim prawem procesowym, zażalenie na postanowienie sądu może zostać złożone w ciągu tygodnia od dnia doręczenia stronie tego postanowienia, jednak jeżeli strona nie otrzymała uzasadnienia postanowienia wraz z jego doręczeniem, termin do wniesienia zażalenia zaczyna biec od dnia doręczenia uzasadnienia na jej żądanie (art. 394 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego).

Oznacza to, że jeśli uzasadnienie postanowienia nie zostało dostarczone wraz z postanowieniem, należy najpierw wystąpić o jego wydanie. Po otrzymaniu uzasadnienia można skutecznie sporządzić zażalenie, odnosząc się do konkretnych argumentów i zarzutów, które wskazano w uzasadnieniu.

Jest to ważne, ponieważ treść zażalenia powinna być precyzyjna i uwzględniać wszystkie istotne kwestie, które mogą wpłynąć na decyzję sądu drugiej instancji. W zażaleniu warto wskazać na ewentualne błędy w rozumowaniu sądu pierwszej instancji, a także na wszystkie okoliczności, które mogą przemawiać za zmianą jego postanowienia.

anonim cytuj
12-01-2024
Rozumiem, że najpierw trzeba złożyć wniosek o uzasadnienie, ale mam jeszcze pytanie. Jak długo może trwać oczekiwanie na to uzasadnienie od sądu? I co zrobić, jeżeli się spóźnią z wysłaniem? Boje się, że nie zdążymy z zażaleniem w terminie. Czy są jakieś możliwości, żeby przyspieszyć ten proces? Pozdrawiam.

anonim cytuj
12-01-2024
Sąd ma obowiązek wydać uzasadnienie w ciągu 7 dni od wnioskowania o nie. W przypadku opóźnień, należy utrzymywać komunikację z sądem i w razie potrzeby rozważyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia.

Zgodnie z art. 361 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego, sąd jest zobowiązany do sporządzenia uzasadnienia postanowienia w terminie 7 dni od dnia złożenia wniosku o jego sporządzenie. Jeśli chodzi o przyspieszenie procesu, przepisy nie przewidują bezpośrednich środków do tego celu. Jednakże, w praktyce, warto skontaktować się z sądem i wyrazić swoje zaniepokojenie co do terminów, podkreślając wagę sprawy oraz konieczność przestrzegania ustawowych terminów zażalenia.

W przypadku opóźnienia w otrzymaniu uzasadnienia, istotne jest, aby zachować dowody na złożenie wniosku o jego wydanie. Może to pomóc w uzasadnieniu ewentualnego wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia, jeśli taka sytuacja by nastąpiła. Przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia jest możliwe na podstawie art. 168 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego, który przewiduje, że jeśli strona z przyczyn niezależnych od siebie nie przestrzegała terminu procesowego, może zwrócić się do sądu z wnioskiem o jego przywrócenie.

anonim cytuj
12-01-2024

Sugerowane Tematy

kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...
Przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie dziecka. Mąż urwał kontakt.
Dzień dobry, mąż/ ojciec naszego nieletniego dziecka zerwał z nami kontakt. W październiku dziecku kończy się ważność paszportu. Chciałabym wyrobić nowy, ponieważ jeździ na konkursy poza granice kraju. Wiem, że przy wyrabianiu paszportu muszą być oboje prawni opiekunowie nieletniego dziecka. Jak mogę załatwić tą sprawę?...
Rozwiązanie umowy o pracę z dnia na dzień
Witam. Podpisałam umowę na okres próbny trwający 4 miesiące . Ale po 3 dniach stwierdziłam, że kompletnie nie nadaje się do tej pracy. Jest szansa rozwiązania umowy z dnia na dzień?...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...

Wyszukiwarka