Dzień dobry. Narzeczony miał sprawę o dozór elektroniczny, niestety sąd odmówił. Będzie pisał zażalenie na postanowienie. mam takie pytanie czy można odrazu napisac do sądu , czy najpierw trzeba napisać o odpis uzasadnienia i poczekac,pozdrawiam
Zaleca się złożenie wniosku o udzielenie pisemnego uzasadnienia postanowienia, a następnie, po jego otrzymaniu, sporządzenie i złożenie zażalenia. Jest to zgodne z procedurą określoną w Kodeksie Postępowania Karnego i umożliwi skuteczne przedstawienie argumentów w zażaleniu.
Zgodnie z polskim prawem procesowym, zażalenie na postanowienie sądu może zostać złożone w ciągu tygodnia od dnia doręczenia stronie tego postanowienia, jednak jeżeli strona nie otrzymała uzasadnienia postanowienia wraz z jego doręczeniem, termin do wniesienia zażalenia zaczyna biec od dnia doręczenia uzasadnienia na jej żądanie (art. 394 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego).
Oznacza to, że jeśli uzasadnienie postanowienia nie zostało dostarczone wraz z postanowieniem, należy najpierw wystąpić o jego wydanie. Po otrzymaniu uzasadnienia można skutecznie sporządzić zażalenie, odnosząc się do konkretnych argumentów i zarzutów, które wskazano w uzasadnieniu.
Jest to ważne, ponieważ treść zażalenia powinna być precyzyjna i uwzględniać wszystkie istotne kwestie, które mogą wpłynąć na decyzję sądu drugiej instancji. W zażaleniu warto wskazać na ewentualne błędy w rozumowaniu sądu pierwszej instancji, a także na wszystkie okoliczności, które mogą przemawiać za zmianą jego postanowienia.
anonim cytuj
12-01-2024
Rozumiem, że najpierw trzeba złożyć wniosek o uzasadnienie, ale mam jeszcze pytanie. Jak długo może trwać oczekiwanie na to uzasadnienie od sądu? I co zrobić, jeżeli się spóźnią z wysłaniem? Boje się, że nie zdążymy z zażaleniem w terminie. Czy są jakieś możliwości, żeby przyspieszyć ten proces? Pozdrawiam.
anonim cytuj
12-01-2024
Sąd ma obowiązek wydać uzasadnienie w ciągu 7 dni od wnioskowania o nie. W przypadku opóźnień, należy utrzymywać komunikację z sądem i w razie potrzeby rozważyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia.
Zgodnie z art. 361 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego, sąd jest zobowiązany do sporządzenia uzasadnienia postanowienia w terminie 7 dni od dnia złożenia wniosku o jego sporządzenie. Jeśli chodzi o przyspieszenie procesu, przepisy nie przewidują bezpośrednich środków do tego celu. Jednakże, w praktyce, warto skontaktować się z sądem i wyrazić swoje zaniepokojenie co do terminów, podkreślając wagę sprawy oraz konieczność przestrzegania ustawowych terminów zażalenia.
W przypadku opóźnienia w otrzymaniu uzasadnienia, istotne jest, aby zachować dowody na złożenie wniosku o jego wydanie. Może to pomóc w uzasadnieniu ewentualnego wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia, jeśli taka sytuacja by nastąpiła. Przywrócenie terminu do wniesienia zażalenia jest możliwe na podstawie art. 168 § 1 Kodeksu Postępowania Karnego, który przewiduje, że jeśli strona z przyczyn niezależnych od siebie nie przestrzegała terminu procesowego, może zwrócić się do sądu z wnioskiem o jego przywrócenie.
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili.
Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?...
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Jestem zameldowana u rodziców w ich mieszkaniu własnościowym, ale od kilku lat tam nie mieszkam. Ostatnio dowiedziałam się, że rodzice zrobili sobie spory dług nie płacąc czynszu. Wiem, że z czasem z tego powodu może zostać nałożony komornik, aby ściągnąć należność. Pytanie: czy ja również będę pociągnięta do odpowiedzialności za ten dług i będę go musiała spłacić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: