Nadanie klauzuli wykonalności.

Czy po rozwodzie postanowienie w sprawie alimentów z klauzulą przychodzi z automatu, czy trzeba wystąpić do sądu o taki dokument? Czekam już ponad 1,5 m-ca i nic nie otrzymałam. Na portalu informacyjnym też nie ma żadnej informacji.
anonim cytuj
18-01-2024
Tak, jeżeli są alimenty to sąd powinien doręczyć z urzędu.

anonim cytuj
18-01-2024
Ja przy pierwszym musiałam składać wniosek o nadanie klauzuli, natomiast przy drugim dostałam z automatu.

anonim cytuj
18-01-2024
Mnie się uprawomocnił wyrok 16 grudnia. Na portalu widziałam nawet jakieś wytyczne z 22 grudnia, dotyczące wydania postanowienia, ale do tej pory nic się nie dzieje.

anonim cytuj
18-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Kiedy pracownikowi skończy się okres wyczekiwania?
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco: Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...
odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...

Wyszukiwarka