Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną.

Sytuacja jest następująca. Rodzice mają wspólność majątkową. Są właścicielami gospodarstwa, domu oraz ziemi. Zostały im to przepisane w zamian przez dziadków ze strony. Jednak niestety okazuje się, że moja matka ma spore długi komornicze. Ojciec nic o tym nie wiedział i nie wyrażał zgody na żadne branie kredytów czy pożyczek, nie był informowany o tym przez matkę. Czy majątek rodziców jest zagrożony zajęciem, jeśli nie wiedział o żadnego tego typu praktykach ? Słyszałem o rozdzielności majątkowej z datą wsteczną. Czy jest możliwe zastosowanie jej tutaj, aby matka nie była współwłaścicielką majątku ? Na czym to polega ?
anonim cytuj
09-01-2024
Tylko sąd może ją ustanowić i to w wyjątkowych okolicznościach.
§ 2.
Rozdzielność majątkowa powstaje z dniem oznaczonym w wyroku, który ją ustanawia. W wyjątkowych wypadkach sąd może ustanowić rozdzielność majątkową z dniem wcześniejszym niż dzień wytoczenia powództwa, w szczególności, jeżeli małżonkowie żyli w rozłączeniu.

anonim cytuj
09-01-2024
Po drugie chyba widzę powszechny błąd z rozdzielnością.
Ludziom i pytającemu się wydaje, że pójdą do notariusza, zapłacą 400 zł i już...
Jestem zabezpieczony rozdzielnością.
A zapominają o tym
Cytat:
Art. 47[1]. Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome.
Czyli upraszczając - mama gdy zaciągała długi powinna wierzyciela poinformować o intercyzie.

anonim cytuj
09-01-2024
Czy nie poinformowanie ojca o zaciągniętych długach, ukrywanie przed nim tych informacji i przed całą rodziną łapie się w to. Dodam, że moi rodzice nie żyją oddzielnie. Nie mają też sprawy rozwodowej i nie planują jej zakładać.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Dni wolne na opiękę na dzieckiem
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Zadłużenie za lokal.
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...

Wyszukiwarka