Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wykonać operat szacunkowy żeby uniknać "dyskusji" z Urzedem skarbowym?
w przypadku darowizny, dla celów podatkowych konieczne jest określenie wartości rynkowej darowanego przedmiotu. Wartość ta powinna odzwierciedlać cenę, po której dany przedmiot mógłby zostać sprzedany na wolnym rynku między niezależnymi stronami.
W sytuacji, gdy trudno jest znaleźć porównywalne budynki na sprzedaż, co mogłoby pomóc w oszacowaniu wartości rynkowej, zalecanym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług rzeczoznawcy majątkowego. Rzeczoznawca sporządzi operat szacunkowy, który będzie zawierał profesjonalną wycenę wartości rynkowej nieruchomości. Taka wycena będzie wiarygodnym dokumentem potwierdzającym wartość darowizny i może zapobiec ewentualnym "dyskusjom" z Urzędem Skarbowym.
Warto również zwrócić uwagę na przepisy Ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2009 r. Nr 93, poz. 768 z późn. zm.), która reguluje kwestie opodatkowania darowizn. Zgodnie z tą ustawą, podstawa opodatkowania darowizny jest określana na podstawie wartości rynkowej przedmiotu darowizny w dniu jej dokonania. Operat szacunkowy sporządzony przez rzeczoznawcę będzie więc istotnym dokumentem do celów podatkowych.
anonim cytuj
31-01-2024
Ale jak to jest z tymi kosztami? Bo słyszałem, że operat szacunkowy może być dosyć drogi, a nie chciałbym wydawać fortuny. Czy jest jakaś regulacja prawna, która określa ile maksymalnie może kosztować taka wycena, czy to zależy tylko od rzeczoznawcy? I czy te koszty też mogę jakoś odliczyć od podatku, czy to już zupełnie inna para kaloszy?
anonim cytuj
31-01-2024
Koszty związane z wykonaniem operatu szacunkowego przez rzeczoznawcę majątkowego nie są regulowane bezpośrednio przez prawo polskie w sposób, który określałby maksymalną stawkę za wykonanie takiej usługi. Wynagrodzenie rzeczoznawcy zazwyczaj zależy od kilku czynników, w tym od złożoności zadania, wielkości i lokalizacji nieruchomości, a także od renomy i doświadczenia samego rzeczoznawcy.
Warto jednak wspomnieć, że koszty związane z wyceną nieruchomości mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu w przypadku, gdy nieruchomość ta generuje dochód (na przykład jest wynajmowana) lub gdy operat szacunkowy jest niezbędny do celów podatkowych, na przykład w celu ustalenia podstawy opodatkowania darowizny. W takim przypadku, koszty te mogą być odliczone od podatku dochodowego, jednak każda sytuacja wymaga indywidualnej analizy.
Zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.), wydatki poniesione na uzyskanie, zabezpieczenie i utrzymanie przychodu mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów. Jeśli więc operat szacunkowy jest bezpośrednio związany z przychodem, istnieje możliwość odliczenia takiego wydatku.
W przypadku darowizny, która nie generuje bezpośrednio przychodu, sytuacja jest bardziej skomplikowana i zalecane byłoby skonsultowanie się z doradcą podatkowym, aby ocenić możliwość zastosowania takiego odliczenia w konkretnym przypadku.
Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?...
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: