Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wykonać operat szacunkowy żeby uniknać "dyskusji" z Urzedem skarbowym?
w przypadku darowizny, dla celów podatkowych konieczne jest określenie wartości rynkowej darowanego przedmiotu. Wartość ta powinna odzwierciedlać cenę, po której dany przedmiot mógłby zostać sprzedany na wolnym rynku między niezależnymi stronami.
W sytuacji, gdy trudno jest znaleźć porównywalne budynki na sprzedaż, co mogłoby pomóc w oszacowaniu wartości rynkowej, zalecanym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług rzeczoznawcy majątkowego. Rzeczoznawca sporządzi operat szacunkowy, który będzie zawierał profesjonalną wycenę wartości rynkowej nieruchomości. Taka wycena będzie wiarygodnym dokumentem potwierdzającym wartość darowizny i może zapobiec ewentualnym "dyskusjom" z Urzędem Skarbowym.
Warto również zwrócić uwagę na przepisy Ustawy o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2009 r. Nr 93, poz. 768 z późn. zm.), która reguluje kwestie opodatkowania darowizn. Zgodnie z tą ustawą, podstawa opodatkowania darowizny jest określana na podstawie wartości rynkowej przedmiotu darowizny w dniu jej dokonania. Operat szacunkowy sporządzony przez rzeczoznawcę będzie więc istotnym dokumentem do celów podatkowych.
anonim cytuj
31-01-2024
Ale jak to jest z tymi kosztami? Bo słyszałem, że operat szacunkowy może być dosyć drogi, a nie chciałbym wydawać fortuny. Czy jest jakaś regulacja prawna, która określa ile maksymalnie może kosztować taka wycena, czy to zależy tylko od rzeczoznawcy? I czy te koszty też mogę jakoś odliczyć od podatku, czy to już zupełnie inna para kaloszy?
anonim cytuj
31-01-2024
Koszty związane z wykonaniem operatu szacunkowego przez rzeczoznawcę majątkowego nie są regulowane bezpośrednio przez prawo polskie w sposób, który określałby maksymalną stawkę za wykonanie takiej usługi. Wynagrodzenie rzeczoznawcy zazwyczaj zależy od kilku czynników, w tym od złożoności zadania, wielkości i lokalizacji nieruchomości, a także od renomy i doświadczenia samego rzeczoznawcy.
Warto jednak wspomnieć, że koszty związane z wyceną nieruchomości mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu w przypadku, gdy nieruchomość ta generuje dochód (na przykład jest wynajmowana) lub gdy operat szacunkowy jest niezbędny do celów podatkowych, na przykład w celu ustalenia podstawy opodatkowania darowizny. W takim przypadku, koszty te mogą być odliczone od podatku dochodowego, jednak każda sytuacja wymaga indywidualnej analizy.
Zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 1426 z późn. zm.), wydatki poniesione na uzyskanie, zabezpieczenie i utrzymanie przychodu mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów. Jeśli więc operat szacunkowy jest bezpośrednio związany z przychodem, istnieje możliwość odliczenia takiego wydatku.
W przypadku darowizny, która nie generuje bezpośrednio przychodu, sytuacja jest bardziej skomplikowana i zalecane byłoby skonsultowanie się z doradcą podatkowym, aby ocenić możliwość zastosowania takiego odliczenia w konkretnym przypadku.
Mam problem i nie wiem, jak zacząć a dotyczy tego ze pan robił podłogę w mieszkaniu wylewka Niestety coś mu poszło nie tak i w niektórych miejscach jak by za mało żywicy wylał i są doły pan nie odpisuje na wiadomości posiada firmę i od czego tu zacząć jak napisać do niego reklamacje czy pisemna może ktoś by mógł podać wzór i ile on ma czasu na odpisanie boję się ze gwarancja przepadnie i on umyje ręce....
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy.
Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat.
Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium.
Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki.
Sytuacja jest nie do zniesie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: