Umowa dożywocia.

Czy jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, którą ma utrzymywać do śmierci umrze przed nim? Dzieci dziedziczą umowę dożywocia czy wchodzi to do spadku ?
anonim cytuj
09-01-2024
Dziedziczysz majątek wraz ze służebnością.

anonim cytuj
09-01-2024
Co to znaczy że służebnością?

anonim cytuj
09-01-2024
Robię to od dwóch lat już.

anonim cytuj
09-01-2024
Spadek jest przyjęty?

anonim cytuj
09-01-2024
Z dobrodziejstwem inwentarza przyjęty , zaczęły być wątpliwości bo brat nagle zaczął twierdzić że umowa dożywocia się nie dziedziczy i on łożyć nie będzie.

anonim cytuj
09-01-2024
Sprawa jest skomplikowana jest 5 synów i mąż zmarłej.

anonim cytuj
09-01-2024
Czyli obowiązek dożywocia obciąża wszystkich spadkobierców solidarnie. Osobnym tematem jest ewentualne dochodzenie roszczeń między spadkobiercami ale to nie ma wpływu na obowiązek dożywocia.

anonim cytuj
09-01-2024
Zgodnie z art. 912 Kodeksu cywilnego prawo dożywocia jest niezbywalne i nie podlega dziedziczeniu. Oznacza to, że w przypadku śmierci dożywotnika, prawo dożywocia wygasa i nie przechodzi na jego spadkobierców.
W związku z tym, jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, która ma utrzymywać dożywotnika, to dzieci tej pierwszej osoby nie dziedziczą umowy dożywocia. Umowa ta wygasa wraz ze śmiercią dożywotnika.
Jednakże, jeśli w umowie dożywocia zostało wskazane, że prawo dożywocia może przechodzić na spadkobierców dożywotnika, to wówczas dzieci tej osoby będą miały prawo do dożywocia. W takim przypadku, umowa dożywocia będzie wchodziła w skład spadku po zmarłym dożywotniku.
W praktyce, umowy dożywocia zawierające klauzulę o przechodzeniu prawa dożywocia na spadkobierców dożywotnika są stosunkowo rzadkie. W związku z tym, w większości przypadków, dzieci osoby, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, nie dziedziczą tego prawa.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak pozbyć się komornika po spłacie zadłużenia alimentów
Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne,wszystkie zaległe alimenty plus odsetki trafiły na konto matki dziecka. Od dłuższego czasu place terminowo alimenty plus koszty dla komornika(na jego konto) ,bo matka dziecka nie chce wycofać komornika. Co zrobić żeby płacić bezpośrednio na konto matki dziecka,jedynie zasądzone alimenty,pozbywając się dodatkowych kosztów? Słyszałem coś o depozycie(nie znam fachowej nazwy tegoż zabezpieczenia),zostawiamy u komorn...
pieniądze na życie
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...
Art 627 kpk a przedawnie i solidarność
Witam serdecznie, Na podstawie art 271, 273 i 286 (podpisanie dokumentów firmowych) otrzymałam karę 1 roku na 5 lat z dozorem. Wszelkie koszty zostały od razu pokryte na podstawie wyroku i wezwania pełnomocnika Gminy. W wyroku zostały zasądzone również koszty na postawie Art. 627 od skazanych 5 osób solidarnie na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Ja swoją 1/5 kosztów jak napisał mi pełnomocnik w wezwaniu pokryłam nie wiem jak w przypadku pozost...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...

Wyszukiwarka