Umowa dożywocia.

Czy jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, którą ma utrzymywać do śmierci umrze przed nim? Dzieci dziedziczą umowę dożywocia czy wchodzi to do spadku ?
anonim cytuj
09-01-2024
Dziedziczysz majątek wraz ze służebnością.

anonim cytuj
09-01-2024
Co to znaczy że służebnością?

anonim cytuj
09-01-2024
Robię to od dwóch lat już.

anonim cytuj
09-01-2024
Spadek jest przyjęty?

anonim cytuj
09-01-2024
Z dobrodziejstwem inwentarza przyjęty , zaczęły być wątpliwości bo brat nagle zaczął twierdzić że umowa dożywocia się nie dziedziczy i on łożyć nie będzie.

anonim cytuj
09-01-2024
Sprawa jest skomplikowana jest 5 synów i mąż zmarłej.

anonim cytuj
09-01-2024
Czyli obowiązek dożywocia obciąża wszystkich spadkobierców solidarnie. Osobnym tematem jest ewentualne dochodzenie roszczeń między spadkobiercami ale to nie ma wpływu na obowiązek dożywocia.

anonim cytuj
09-01-2024
Zgodnie z art. 912 Kodeksu cywilnego prawo dożywocia jest niezbywalne i nie podlega dziedziczeniu. Oznacza to, że w przypadku śmierci dożywotnika, prawo dożywocia wygasa i nie przechodzi na jego spadkobierców.
W związku z tym, jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, która ma utrzymywać dożywotnika, to dzieci tej pierwszej osoby nie dziedziczą umowy dożywocia. Umowa ta wygasa wraz ze śmiercią dożywotnika.
Jednakże, jeśli w umowie dożywocia zostało wskazane, że prawo dożywocia może przechodzić na spadkobierców dożywotnika, to wówczas dzieci tej osoby będą miały prawo do dożywocia. W takim przypadku, umowa dożywocia będzie wchodziła w skład spadku po zmarłym dożywotniku.
W praktyce, umowy dożywocia zawierające klauzulę o przechodzeniu prawa dożywocia na spadkobierców dożywotnika są stosunkowo rzadkie. W związku z tym, w większości przypadków, dzieci osoby, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, nie dziedziczą tego prawa.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można mieszkać na działce ROD?
Witajcie, mam pytanie, 3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...

Wyszukiwarka