Skarga pauliańska.

Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?
anonim cytuj
03-11-2023
Nie. Uznanie czynności (tu darowizna) za nieważną dotyczy tylko wierzyciela który wystąpił ze skargą. Ten wierzyciel może prowadzić egzekucję z tego składnika majątku, pomimo iż właścicielem jesteś Ty.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o to, że muszę podpisać oświadczenie, że nie mam i nigdy w przeszłości nie miałam na siebie nieruchomości i teraz nie wiem czy mogę taki dokument podpisać.

anonim cytuj
03-11-2023
Obecnie właścicielem domu jest już wierzyciel, ale czy okres od zawarcia darowizny do wyroku, w którym wierzyciel przejmuje dom uznaje się, że to ja byłam właścicielem?

anonim cytuj
03-11-2023
Skarga pauliańska nie unieważnia darowizny. Sprawia tylko że wierzyciel ma prawo prowadzić egzekucję z takiego majątku. Technicznie nadal to ty byłaś właścicielem, Tak więc nie nie możesz złożyć oświadczenia że nie byłeś właścicielem nieruchomości.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...
L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....

Wyszukiwarka