Skarga pauliańska.

Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?
anonim cytuj
03-11-2023
Nie. Uznanie czynności (tu darowizna) za nieważną dotyczy tylko wierzyciela który wystąpił ze skargą. Ten wierzyciel może prowadzić egzekucję z tego składnika majątku, pomimo iż właścicielem jesteś Ty.

anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o to, że muszę podpisać oświadczenie, że nie mam i nigdy w przeszłości nie miałam na siebie nieruchomości i teraz nie wiem czy mogę taki dokument podpisać.

anonim cytuj
03-11-2023
Obecnie właścicielem domu jest już wierzyciel, ale czy okres od zawarcia darowizny do wyroku, w którym wierzyciel przejmuje dom uznaje się, że to ja byłam właścicielem?

anonim cytuj
03-11-2023
Skarga pauliańska nie unieważnia darowizny. Sprawia tylko że wierzyciel ma prawo prowadzić egzekucję z takiego majątku. Technicznie nadal to ty byłaś właścicielem, Tak więc nie nie możesz złożyć oświadczenia że nie byłeś właścicielem nieruchomości.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Podobna nazwa butików.
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Nękający klient.
Witam. Doprowadzałem u klienta przewód zasilający pod transformator w kuchni. Od tego transformatora Pan od ścian regipsowych wyprowadził tylko 2 żyły pod ledy rgb. Klient wydzwania do mnie i straszy mnie sądem, że jest to moja wina. Klient oczywiście zapłacił po wykonanym zleceniu i otrzymał fakturę. Powiedzcie mi czy faktycznie jest to moja wina jeżeli tego nie robiłem? Ja tutaj nie widzę oczywiście swojej winy bo jak mogę odpowiadać za coś cze...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
Dostałam pismo od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Problem polega na tym, że nie dostawałam prędzej żadnych pism z sądu, żeby w ogóle się odwołać, a dług jest niezapłaconym ubezpieczeniem (tak się domyślam, bo wierzyciel jest firmą ubezpieczeniową), natomiast ja nigdy nie ubezpieczałam niczego w tej firmie. Pismo od komornika również przyszło na adres, pod którym nie mieszkam od dawna (zameldowania), ale zostało mi przekazane awi...

Wyszukiwarka