Witam,
mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?
Nie. Uznanie czynności (tu darowizna) za nieważną dotyczy tylko wierzyciela który wystąpił ze skargą. Ten wierzyciel może prowadzić egzekucję z tego składnika majątku, pomimo iż właścicielem jesteś Ty.
anonim cytuj
03-11-2023
Chodzi o to, że muszę podpisać oświadczenie, że nie mam i nigdy w przeszłości nie miałam na siebie nieruchomości i teraz nie wiem czy mogę taki dokument podpisać.
anonim cytuj
03-11-2023
Obecnie właścicielem domu jest już wierzyciel, ale czy okres od zawarcia darowizny do wyroku, w którym wierzyciel przejmuje dom uznaje się, że to ja byłam właścicielem?
anonim cytuj
03-11-2023
Skarga pauliańska nie unieważnia darowizny. Sprawia tylko że wierzyciel ma prawo prowadzić egzekucję z takiego majątku. Technicznie nadal to ty byłaś właścicielem, Tak więc nie nie możesz złożyć oświadczenia że nie byłeś właścicielem nieruchomości.
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat. Mieszkanie jest wynajmowane. Pierwsza umowa to umowa z miastem później przejął to właściciel. Mam kilka pytań:
1. Główny najemca ok 15 lat temu zmarł umowę o najem przejęła siostra Umowa była pisemna i od około 5 lat właściciel wysyła aneksy do umowy pocztą: np w kwietniu dostaliśmy aneks o podwyżce czynszu. Żaden z aneksów nie był podpisywany. Dziś czytam że taki aneks jest nie ważny bo siostra to nie podpi...
Witam.
Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby.
Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
Dzień dobry bardzo proszę o poradę, otóż moja mama ma spore długi, czy jest szansa bym mogła teraz za życia bo mama żyje zrzec się jako córka długu oraz spadku? I czy ja jako matka mojej nieletniej córki (13lat) też mogę złożyć u notariusza dokument zrzekający się długów które przechodzą na nią w przyszłości?...
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023.
Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz.
Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził.
Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło.
Jak tu wygląda spr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: