umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia

Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
anonim cytuj
08-01-2024
W przypadku umowy zlecenia, kwestie dotyczące zastępstwa w sytuacji nieobecności zleceniobiorcy (np. z powodu choroby) są regulowane przez postanowienia samej umowy. Jeśli w umowie zlecenia zawarto zapis, że zleceniobiorca może przekazać wykonanie zlecenia innej osobie, to w przypadku jego nieobecności zleceniobiorca ma prawo, ale nie obowiązek, skorzystania z tej opcji.

W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest na zwolnieniu lekarskim i opłaca zasiłek chorobowy, nie ma on obowiązku znajdowania zastępstwa, chyba że umowa zlecenia wyraźnie na to wskazuje. Z prawnego punktu widzenia, jeśli umowa nie zawiera jasnych wytycznych dotyczących obowiązku zapewnienia zastępstwa, odpowiedzialność za zapewnienie ciągłości pracy spoczywa na zleceniodawcy.

Zleceniodawca może w takim przypadku samodzielnie poszukać zastępstwa lub zawrzeć nową umowę zlecenia z inną osobą, aby prace zostały wykonane. Ważne jest, aby ewentualne działania zleceniodawcy nie naruszały postanowień pierwotnej umowy zlecenia.

Warto również pamiętać, że zgodnie z polskim prawem (Kodeks cywilny), zlecenie to umowa, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania określonego działania dla zleceniodawcy, a zleceniodawca do zapłaty wynagrodzenia. Oznacza to, że obowiązki i prawa stron powinny być jasno określone w treści umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę ubiegać się o wypłatę pieniędzy za pobyt w szpitalu?
Dzień dobry Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka