umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia

Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
anonim cytuj
08-01-2024
W przypadku umowy zlecenia, kwestie dotyczące zastępstwa w sytuacji nieobecności zleceniobiorcy (np. z powodu choroby) są regulowane przez postanowienia samej umowy. Jeśli w umowie zlecenia zawarto zapis, że zleceniobiorca może przekazać wykonanie zlecenia innej osobie, to w przypadku jego nieobecności zleceniobiorca ma prawo, ale nie obowiązek, skorzystania z tej opcji.

W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest na zwolnieniu lekarskim i opłaca zasiłek chorobowy, nie ma on obowiązku znajdowania zastępstwa, chyba że umowa zlecenia wyraźnie na to wskazuje. Z prawnego punktu widzenia, jeśli umowa nie zawiera jasnych wytycznych dotyczących obowiązku zapewnienia zastępstwa, odpowiedzialność za zapewnienie ciągłości pracy spoczywa na zleceniodawcy.

Zleceniodawca może w takim przypadku samodzielnie poszukać zastępstwa lub zawrzeć nową umowę zlecenia z inną osobą, aby prace zostały wykonane. Ważne jest, aby ewentualne działania zleceniodawcy nie naruszały postanowień pierwotnej umowy zlecenia.

Warto również pamiętać, że zgodnie z polskim prawem (Kodeks cywilny), zlecenie to umowa, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania określonego działania dla zleceniodawcy, a zleceniodawca do zapłaty wynagrodzenia. Oznacza to, że obowiązki i prawa stron powinny być jasno określone w treści umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Długi spadkowe.
Witam, potrzebuje porady mój wujek zmarł rok teraz dowiedziałem się ze przed śmiercią nabrał pożyczki i teraz długi przechodzą na jego dzieci i rodzeństwo. Moja mama była jego siostrą lecz nie żyje już 30lat i owe długi przechodzą na nas czyli jej dzieci podobno wystarczy się zrzec i tyle ale czy to wystarczy żebym ja i moje dzieci nie miały długów po nim?...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...

Wyszukiwarka