umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia

Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
anonim cytuj
08-01-2024
W przypadku umowy zlecenia, kwestie dotyczące zastępstwa w sytuacji nieobecności zleceniobiorcy (np. z powodu choroby) są regulowane przez postanowienia samej umowy. Jeśli w umowie zlecenia zawarto zapis, że zleceniobiorca może przekazać wykonanie zlecenia innej osobie, to w przypadku jego nieobecności zleceniobiorca ma prawo, ale nie obowiązek, skorzystania z tej opcji.

W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest na zwolnieniu lekarskim i opłaca zasiłek chorobowy, nie ma on obowiązku znajdowania zastępstwa, chyba że umowa zlecenia wyraźnie na to wskazuje. Z prawnego punktu widzenia, jeśli umowa nie zawiera jasnych wytycznych dotyczących obowiązku zapewnienia zastępstwa, odpowiedzialność za zapewnienie ciągłości pracy spoczywa na zleceniodawcy.

Zleceniodawca może w takim przypadku samodzielnie poszukać zastępstwa lub zawrzeć nową umowę zlecenia z inną osobą, aby prace zostały wykonane. Ważne jest, aby ewentualne działania zleceniodawcy nie naruszały postanowień pierwotnej umowy zlecenia.

Warto również pamiętać, że zgodnie z polskim prawem (Kodeks cywilny), zlecenie to umowa, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania określonego działania dla zleceniodawcy, a zleceniodawca do zapłaty wynagrodzenia. Oznacza to, że obowiązki i prawa stron powinny być jasno określone w treści umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Zwrot pożyczki.
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania. Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość. Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...

Wyszukiwarka