umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia

Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
anonim cytuj
08-01-2024
W przypadku umowy zlecenia, kwestie dotyczące zastępstwa w sytuacji nieobecności zleceniobiorcy (np. z powodu choroby) są regulowane przez postanowienia samej umowy. Jeśli w umowie zlecenia zawarto zapis, że zleceniobiorca może przekazać wykonanie zlecenia innej osobie, to w przypadku jego nieobecności zleceniobiorca ma prawo, ale nie obowiązek, skorzystania z tej opcji.

W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest na zwolnieniu lekarskim i opłaca zasiłek chorobowy, nie ma on obowiązku znajdowania zastępstwa, chyba że umowa zlecenia wyraźnie na to wskazuje. Z prawnego punktu widzenia, jeśli umowa nie zawiera jasnych wytycznych dotyczących obowiązku zapewnienia zastępstwa, odpowiedzialność za zapewnienie ciągłości pracy spoczywa na zleceniodawcy.

Zleceniodawca może w takim przypadku samodzielnie poszukać zastępstwa lub zawrzeć nową umowę zlecenia z inną osobą, aby prace zostały wykonane. Ważne jest, aby ewentualne działania zleceniodawcy nie naruszały postanowień pierwotnej umowy zlecenia.

Warto również pamiętać, że zgodnie z polskim prawem (Kodeks cywilny), zlecenie to umowa, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania określonego działania dla zleceniodawcy, a zleceniodawca do zapłaty wynagrodzenia. Oznacza to, że obowiązki i prawa stron powinny być jasno określone w treści umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można wziąć kredyt w trakcie rozwodu?
Dzień dobry. Jestem w trakcie składania pozwu o rozwód i kompletowania dokumentów. 15 lat małżeństwa. Trójka Dzieci. Ja pracuje na pół etatu na umowę o pracę od września 2023. Brak rozdzielności majątkowej, osobne konta. Mąż prosi mnie o wstrzymanie się z pozwem, ponieważ on chce wziąć kredyt na firmę (własna działalność) na zakup partycypacji TBS. Ja się na ten kredyt nie zgadzam i z niczym nie mam zamiaru się wstrzymywać. Czy on może zaciągać k...
Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Czy mogę pracować jeśli pobieram rentę rodzinną?
Witam. Potrzebuje porady. Pobieram rentę rodzina po zmarłym tacie. Mam 24 lata ale ta renta jest do 25 roku życia. Mam możliwość w pracy zarejestrowania ale chciała bym jeszcze przez ten rok pobierać ta rentę. Na jakich warunkach powinna być zawarta umowa aby jej nie stracić ? Na 1/4 ?...
Odmowa wydania zaświadczenia.
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...

Wyszukiwarka