umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia

Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
anonim cytuj
08-01-2024
W przypadku umowy zlecenia, kwestie dotyczące zastępstwa w sytuacji nieobecności zleceniobiorcy (np. z powodu choroby) są regulowane przez postanowienia samej umowy. Jeśli w umowie zlecenia zawarto zapis, że zleceniobiorca może przekazać wykonanie zlecenia innej osobie, to w przypadku jego nieobecności zleceniobiorca ma prawo, ale nie obowiązek, skorzystania z tej opcji.

W sytuacji, gdy zleceniobiorca jest na zwolnieniu lekarskim i opłaca zasiłek chorobowy, nie ma on obowiązku znajdowania zastępstwa, chyba że umowa zlecenia wyraźnie na to wskazuje. Z prawnego punktu widzenia, jeśli umowa nie zawiera jasnych wytycznych dotyczących obowiązku zapewnienia zastępstwa, odpowiedzialność za zapewnienie ciągłości pracy spoczywa na zleceniodawcy.

Zleceniodawca może w takim przypadku samodzielnie poszukać zastępstwa lub zawrzeć nową umowę zlecenia z inną osobą, aby prace zostały wykonane. Ważne jest, aby ewentualne działania zleceniodawcy nie naruszały postanowień pierwotnej umowy zlecenia.

Warto również pamiętać, że zgodnie z polskim prawem (Kodeks cywilny), zlecenie to umowa, na mocy której zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania określonego działania dla zleceniodawcy, a zleceniodawca do zapłaty wynagrodzenia. Oznacza to, że obowiązki i prawa stron powinny być jasno określone w treści umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Brak ubezpieczenia NFZ.
Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka