Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zrobić w takiej sytuacji...
Należy mu się okres ochronny, niech normalnie płaci za mieszkanie w tytule wpisując ze to oplata za bezumowne korzystanie z lokalu, musza go eksmitować po okresie ochronnym i zapewnić lokal zastępczy, dopóki to nie nastąpi niech tam mieszka dalej.
anonim cytuj
09-12-2023
Ten wujek to jest syn babci? Jeśli tak, to z mocy prawa wstępuje w stosunek najmu (art. 691 kc). Musi po prostu udowodnić, że mieszkał z nią stale, aż do jej śmierci. Jaka była przyczyna odmowy? Znając tę przyczynę można się jakoś do tego ustosunkować.
Ja bym proponował, żeby wujek się nie wyprowadzał, tylko wyjaśniał sprawę do samego końca. Chyba, że nie był to syn babci i nie był żadną osobą przewidzianą we wspomnianym art. 691 kc. Wtedy niewiele da się zrobić.
W ostateczności, jeśli wujek nie czuje się na siłach, może zlecić poprowadzenie sprawy profesjonalnemu pełnomocnikowi (adwokatowi lub radcy prawnemu). Zawsze to lepiej wydać trochę pieniędzy niż stracić mieszkanie.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę.
W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Witam serdecznie.
Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Witam mam pytanie jak wyjadę z dzieckiem do mamy maz ma niebieska kartę złożyłam o powierzenie praw do dziecka. Jak przyjedzie z policją owo mam obowiązek dać mu dziecko? Jeszcze toczy się sprawa w Rybniku o znęcanie się psychiczne i fizyczne....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: