Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zrobić w takiej sytuacji...
Należy mu się okres ochronny, niech normalnie płaci za mieszkanie w tytule wpisując ze to oplata za bezumowne korzystanie z lokalu, musza go eksmitować po okresie ochronnym i zapewnić lokal zastępczy, dopóki to nie nastąpi niech tam mieszka dalej.
anonim cytuj
09-12-2023
Ten wujek to jest syn babci? Jeśli tak, to z mocy prawa wstępuje w stosunek najmu (art. 691 kc). Musi po prostu udowodnić, że mieszkał z nią stale, aż do jej śmierci. Jaka była przyczyna odmowy? Znając tę przyczynę można się jakoś do tego ustosunkować.
Ja bym proponował, żeby wujek się nie wyprowadzał, tylko wyjaśniał sprawę do samego końca. Chyba, że nie był to syn babci i nie był żadną osobą przewidzianą we wspomnianym art. 691 kc. Wtedy niewiele da się zrobić.
W ostateczności, jeśli wujek nie czuje się na siłach, może zlecić poprowadzenie sprawy profesjonalnemu pełnomocnikowi (adwokatowi lub radcy prawnemu). Zawsze to lepiej wydać trochę pieniędzy niż stracić mieszkanie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
Witam.
Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy.
Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym zos...
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...
Cześć, czy trzeba mieć skończoną szkołę, żeby otworzyć kwiaciarnie pytam pod katem prawnym czy może być to samouk lub osoba po kursach czy musi być koniecznie szkoła i egzamin zawodowy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: