Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zrobić w takiej sytuacji...
Należy mu się okres ochronny, niech normalnie płaci za mieszkanie w tytule wpisując ze to oplata za bezumowne korzystanie z lokalu, musza go eksmitować po okresie ochronnym i zapewnić lokal zastępczy, dopóki to nie nastąpi niech tam mieszka dalej.
anonim cytuj
09-12-2023
Ten wujek to jest syn babci? Jeśli tak, to z mocy prawa wstępuje w stosunek najmu (art. 691 kc). Musi po prostu udowodnić, że mieszkał z nią stale, aż do jej śmierci. Jaka była przyczyna odmowy? Znając tę przyczynę można się jakoś do tego ustosunkować.
Ja bym proponował, żeby wujek się nie wyprowadzał, tylko wyjaśniał sprawę do samego końca. Chyba, że nie był to syn babci i nie był żadną osobą przewidzianą we wspomnianym art. 691 kc. Wtedy niewiele da się zrobić.
W ostateczności, jeśli wujek nie czuje się na siłach, może zlecić poprowadzenie sprawy profesjonalnemu pełnomocnikowi (adwokatowi lub radcy prawnemu). Zawsze to lepiej wydać trochę pieniędzy niż stracić mieszkanie.
Witam mam pytanie. Dostałem wypowiedzenie w swojej firmie. Okres wypowiedzenia obowiązuje do końca pazdziernika. Zwolniono mnie że swiadczenia pracy na ten okres. Czy mogę w tym czasie podjąć prace w nowej firmie?...
Pracownik dostarczył orzeczenie po badaniach kontrolnych, zauważyłam, że lekarz zaznaczył, że jest pracownik jest gotów do „podjęcia”, a nie „wykonywania” pracy - można było zaznaczyć jedno z dwóch. Czy myślicie, że pracownik powinien zgłosić się do lekarza po poprawkę czy to nie ma znaczenia?...
Witam kto płaci za L4 jeśli w maju miałem 60 dni na złamanie ręki a teraz w wrześniu mam 7 dni na opiekę nad dzieckiem. Pracodawca twierdzi że ZUS bo jest powyżej 30 dni w roku a ZUS twierdzi że pracodawca bo to nie jest kontynuacją poprzedniego L4...
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: