Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zrobić w takiej sytuacji...
Należy mu się okres ochronny, niech normalnie płaci za mieszkanie w tytule wpisując ze to oplata za bezumowne korzystanie z lokalu, musza go eksmitować po okresie ochronnym i zapewnić lokal zastępczy, dopóki to nie nastąpi niech tam mieszka dalej.
anonim cytuj
09-12-2023
Ten wujek to jest syn babci? Jeśli tak, to z mocy prawa wstępuje w stosunek najmu (art. 691 kc). Musi po prostu udowodnić, że mieszkał z nią stale, aż do jej śmierci. Jaka była przyczyna odmowy? Znając tę przyczynę można się jakoś do tego ustosunkować.
Ja bym proponował, żeby wujek się nie wyprowadzał, tylko wyjaśniał sprawę do samego końca. Chyba, że nie był to syn babci i nie był żadną osobą przewidzianą we wspomnianym art. 691 kc. Wtedy niewiele da się zrobić.
W ostateczności, jeśli wujek nie czuje się na siłach, może zlecić poprowadzenie sprawy profesjonalnemu pełnomocnikowi (adwokatowi lub radcy prawnemu). Zawsze to lepiej wydać trochę pieniędzy niż stracić mieszkanie.
Moja Matka, przed porodem, rozstała się z moim Ojcem. Nie byli małżeństwem. W akcie urodzenia mam wpisane tylko jego imię. Przez te wszystkie lata nie utrzymywał ze mną żadnego kontaktu. Dziś chcę by formalności stały się zadość, by później walczyć o spadek. Od czego mam zacząć, zanim wynajmę adwokata? Dziękuję za pomoc....
Witam, przychodzę po poradę odnośnie powrotu do pracy po 3ch latach przerwy (dwie ciąże plus macierzyński )
P.s. Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym.
Otóż korporacja w której pracuje powiadomiła mnie ,że mój dział w którym pracowałam między innymi ja i dziewczyna , którą uczyłam (to samo stanowisko) został "okrojony" i została tylko koleżanka . Chcą abym wysłała CV do działu zajmującego się rekrutacja i będą czegoś dla mnie...
Witam. Od jakiegoś czasu jestem dość sporo zadłużony. Przez pewien czas miałem pewne problemy w życiu przez co odsetki urosły do tego stopnia, że nie jestem w stanie spłacić wszystkiego. Przez trudną sytuację materialną byłem zmuszony wrócić do rodziców. Od pewnego czasu czytam i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej. Mam jednak kilka pytań:
1.Czy syndyk może zająć nieruchomość i ruchomości moich rodziców, z których korzystam n...