Wspólność majątkowa małżeńska.

Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania:
1. wspólne oszczędności
2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny
3. kredyt.
Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US?
Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie?
W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy nadpłata wspólnego kredytu z tych pieniędzy jest możliwa i jak to będzie traktowane?
anonim cytuj
09-12-2023
1. Nie. Wystarczy żeby notariusz w akcie, zamieścił zapis, ile środków pochodzi z majątku wspólnego a ile z Twojego majątku osobistego.
2. Tak. Nakład rozliczysz przy podziale majątku wspólnego. Niekoniecznie przy rozwodzie.

anonim cytuj
09-12-2023
Jeżeli chodzi o nadpłatę wspólnego kredytu z pieniędzy które otrzymam w darowiźnie to będzie to traktowane także jako mój majątek osobisty, który będzie podlegał rozliczeniu i zwrotowi dla mnie przy podziale majątku wspólnego?

anonim cytuj
09-12-2023
O jaki dokument chodzi? Nadpłatę kredytu i fakt że środki pochodzą z mojego majątku osobistego należałoby potwierdzić notarialnie?

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)... ...
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego?
Czy można wytoczyć powództwo przeciwko wierzycielowi za straty związane z kosztami postępowania komorniczego, jeśli wierzyciel telefonicznie i mailowo prosił dłużnika o czas do namysłu ws. przygotowanej przez dłużnika i wstępnie uzgodnionej ustnie ugody dot. spłaty zadłużenia, byli w kontakcie a równocześnie za plecami dłużnika, uzyskał zaocznie tytuł egzekucyjny i ściągnął dług komornikiem?...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
wypadek w pracy a odszkodowanie z dodatkowego ubezpieczenia PZU
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...

Wyszukiwarka