Podatek od zasiedzenia nieruchomości.

Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4.
Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość.
I teraz:
1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012?
2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia?
3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty związane z utrzymaniem/ użytkowaniem (np. prąd, ogrzewanie itp), skarbowe (podatek od nieruchomości), które w tym czasie opłacaliśmy - czy dotyczy to tylko kosztów remontów, napraw, większych zakupów?
4) czy w naszym przypadku ma zastosowanie zwolnienie z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w zakresie nabycia własności fizycznie wydzielonych części nieruchomości w drodze zasiedzenia przez osoby będące współwłaścicielami ułamkowych części nieruchomości?
5) Jeśli tak, to co oznacza, że przysługuje ono do wysokości posiadanych udziałów we współwłasności?
anonim cytuj
09-12-2023
1. Ceny rynkowe na dzień powstania obowiązku podatkowego. Ten dzień, to dzień wydania prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego zasiedzenie. Jednak pod uwagę brany jest stan nieruchomości na dzień zasiedzenia, czyli u ciebie 19.10.2012.
2. Tylko nakłady poniesione podczas biegu zasiedzenia, czyli do dnia 19.10.2012. Nakłady po tej dacie to już nakłady na własną nieruchomość. Można odliczyć ciążące na niej ciężary czy długi. Jeśli na nieruchomości w tym czasie postawiono budowlę, to nie będzie ona brana pod uwagę w czasie naliczania podatku. Na wszystko wymagane jest udokumentowane imiennych kosztów poniesionych podczas biegu zasiedzenia.
3. Nie. Tylko nakłady (to co piszę powyżej w pkt.2) a nie koszty użytkowania.
4. Nie. Zasiedzenie ma charakter pierwotny i następuje z mocy ustawy (nie nabywasz po dziadku, ojcu itd.).
Nabywasz tylko ułamek nieruchomości, ten który zasiedziałeś. Jeśli byłeś już właścicielem ułamka nieruchomości w czasie biegu zasiedzenie, to od niego nie płacisz. Podobnie będzie z nakładami.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Ojciec żąda alimentów.
Mama mojej narzeczonej ma w toku sprawę rozwodową ze swoim mężem. Jest on alkoholikiem od zawsze ale jego rodzina pomaga mu teraz zrobić wszystko żeby ten rozwód był z winy mamy mojej narzeczonej. Chcę on uzyskać alimenty i ostatnio powiedział że złoży wniosek do sądu o alimenty dla niego od mojej narzeczonej i jej siostry. Czy można jakoś tego uniknąć, mogą one jakoś pozbawić go tego prawa? Ogólnie zniszczył im całe dzieciństwo i jeszcze teraz ...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka