Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4.
Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość.
I teraz:
1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012?
2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia?
3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty związane z utrzymaniem/ użytkowaniem (np. prąd, ogrzewanie itp), skarbowe (podatek od nieruchomości), które w tym czasie opłacaliśmy - czy dotyczy to tylko kosztów remontów, napraw, większych zakupów?
4) czy w naszym przypadku ma zastosowanie zwolnienie z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w zakresie nabycia własności fizycznie wydzielonych części nieruchomości w drodze zasiedzenia przez osoby będące współwłaścicielami ułamkowych części nieruchomości?
5) Jeśli tak, to co oznacza, że przysługuje ono do wysokości posiadanych udziałów we współwłasności?
1. Ceny rynkowe na dzień powstania obowiązku podatkowego. Ten dzień, to dzień wydania prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego zasiedzenie. Jednak pod uwagę brany jest stan nieruchomości na dzień zasiedzenia, czyli u ciebie 19.10.2012.
2. Tylko nakłady poniesione podczas biegu zasiedzenia, czyli do dnia 19.10.2012. Nakłady po tej dacie to już nakłady na własną nieruchomość. Można odliczyć ciążące na niej ciężary czy długi. Jeśli na nieruchomości w tym czasie postawiono budowlę, to nie będzie ona brana pod uwagę w czasie naliczania podatku. Na wszystko wymagane jest udokumentowane imiennych kosztów poniesionych podczas biegu zasiedzenia.
3. Nie. Tylko nakłady (to co piszę powyżej w pkt.2) a nie koszty użytkowania.
4. Nie. Zasiedzenie ma charakter pierwotny i następuje z mocy ustawy (nie nabywasz po dziadku, ojcu itd.).
Nabywasz tylko ułamek nieruchomości, ten który zasiedziałeś. Jeśli byłeś już właścicielem ułamka nieruchomości w czasie biegu zasiedzenie, to od niego nie płacisz. Podobnie będzie z nakładami.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania.
Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie.
Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Cześć,
dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco:
Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania wspó...
Czy można gdzieś sprawdzić co obejmuje spadek po zmarłym wujku? Wujek był kawalerem, nie miał dzieci, część rodziny zrzeka się spadku bo są tam podobno długi ok 50 tys zł, z tego co wiem to są też jakieś ziemię. Chciałabym dokładnie wiedzieć, żeby móc podjąć przemyślana decyzje.
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: