Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4.
Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość.
I teraz:
1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012?
2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia?
3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty związane z utrzymaniem/ użytkowaniem (np. prąd, ogrzewanie itp), skarbowe (podatek od nieruchomości), które w tym czasie opłacaliśmy - czy dotyczy to tylko kosztów remontów, napraw, większych zakupów?
4) czy w naszym przypadku ma zastosowanie zwolnienie z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w zakresie nabycia własności fizycznie wydzielonych części nieruchomości w drodze zasiedzenia przez osoby będące współwłaścicielami ułamkowych części nieruchomości?
5) Jeśli tak, to co oznacza, że przysługuje ono do wysokości posiadanych udziałów we współwłasności?
1. Ceny rynkowe na dzień powstania obowiązku podatkowego. Ten dzień, to dzień wydania prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego zasiedzenie. Jednak pod uwagę brany jest stan nieruchomości na dzień zasiedzenia, czyli u ciebie 19.10.2012.
2. Tylko nakłady poniesione podczas biegu zasiedzenia, czyli do dnia 19.10.2012. Nakłady po tej dacie to już nakłady na własną nieruchomość. Można odliczyć ciążące na niej ciężary czy długi. Jeśli na nieruchomości w tym czasie postawiono budowlę, to nie będzie ona brana pod uwagę w czasie naliczania podatku. Na wszystko wymagane jest udokumentowane imiennych kosztów poniesionych podczas biegu zasiedzenia.
3. Nie. Tylko nakłady (to co piszę powyżej w pkt.2) a nie koszty użytkowania.
4. Nie. Zasiedzenie ma charakter pierwotny i następuje z mocy ustawy (nie nabywasz po dziadku, ojcu itd.).
Nabywasz tylko ułamek nieruchomości, ten który zasiedziałeś. Jeśli byłeś już właścicielem ułamka nieruchomości w czasie biegu zasiedzenie, to od niego nie płacisz. Podobnie będzie z nakładami.
Sprzedałem samochód ponad miesiąc temu. Nowy właściciel jeszcze nie zdążył przerejestrować samochodu, a minęło wymagane 30 dni. Jakie kroki można podjąć by go zmusić do tego? Niestety nie mam z nim żadnej formy kontaktu poza danymi z umowy....
Witam, urodziłam córkę jak miałam 16 lat, prawnym opiekunem jest mój były partner, od urodzenia córki dał na jej utrzymanie może z 400 zł(dodam że córka już ma półtora roku), pozatym widzenia z dzieckiem tez były sporadyczne, dopiero od niedawna do niej przyjeżdża ale nie chce dawać mi żadnych pieniędzy mówi że jej coś kupi, czyli koszt jaki ma na myśli to ok 100 zł.... w tym momencie mam 17 lat i za 3 miesiące kończę 18 lat, pytanie brzmi czy g...
Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...
Czesc
Jest problem z Media Markt w Lodzi
Znalazlem dyski, ktore lezaly na polce z widoczna pod nimi cena, ale sprzedawca i kierownik odmawia sprzedazy. Tlumacza, ze ktorys klient zapewne przesunal i stad ta pomylka.
Kierownik mowi ze mozna skierowac sprawe do sadu.
Mam zdjecie produktow i ceny pod nimi. Ich prawidlowe miejsce powinno byc zaraz po prawo, ale lezaly na innej pozycji. Czy to cos zmienia?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: