Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4.
Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość.
I teraz:
1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012?
2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia?
3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty związane z utrzymaniem/ użytkowaniem (np. prąd, ogrzewanie itp), skarbowe (podatek od nieruchomości), które w tym czasie opłacaliśmy - czy dotyczy to tylko kosztów remontów, napraw, większych zakupów?
4) czy w naszym przypadku ma zastosowanie zwolnienie z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w zakresie nabycia własności fizycznie wydzielonych części nieruchomości w drodze zasiedzenia przez osoby będące współwłaścicielami ułamkowych części nieruchomości?
5) Jeśli tak, to co oznacza, że przysługuje ono do wysokości posiadanych udziałów we współwłasności?
1. Ceny rynkowe na dzień powstania obowiązku podatkowego. Ten dzień, to dzień wydania prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego zasiedzenie. Jednak pod uwagę brany jest stan nieruchomości na dzień zasiedzenia, czyli u ciebie 19.10.2012.
2. Tylko nakłady poniesione podczas biegu zasiedzenia, czyli do dnia 19.10.2012. Nakłady po tej dacie to już nakłady na własną nieruchomość. Można odliczyć ciążące na niej ciężary czy długi. Jeśli na nieruchomości w tym czasie postawiono budowlę, to nie będzie ona brana pod uwagę w czasie naliczania podatku. Na wszystko wymagane jest udokumentowane imiennych kosztów poniesionych podczas biegu zasiedzenia.
3. Nie. Tylko nakłady (to co piszę powyżej w pkt.2) a nie koszty użytkowania.
4. Nie. Zasiedzenie ma charakter pierwotny i następuje z mocy ustawy (nie nabywasz po dziadku, ojcu itd.).
Nabywasz tylko ułamek nieruchomości, ten który zasiedziałeś. Jeśli byłeś już właścicielem ułamka nieruchomości w czasie biegu zasiedzenie, to od niego nie płacisz. Podobnie będzie z nakładami.
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?...
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Witam, w 2016roku została mi przepisana działka z domem. Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach, wymianę okien, zrobienie tarasu, wymiana odrodzenia, dlatego zgodziłam się podpisać umowę o dożywocia z ciotką i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: