Podatek od zasiedzenia nieruchomości.

Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4.
Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość.
I teraz:
1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012?
2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia?
3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty związane z utrzymaniem/ użytkowaniem (np. prąd, ogrzewanie itp), skarbowe (podatek od nieruchomości), które w tym czasie opłacaliśmy - czy dotyczy to tylko kosztów remontów, napraw, większych zakupów?
4) czy w naszym przypadku ma zastosowanie zwolnienie z opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w zakresie nabycia własności fizycznie wydzielonych części nieruchomości w drodze zasiedzenia przez osoby będące współwłaścicielami ułamkowych części nieruchomości?
5) Jeśli tak, to co oznacza, że przysługuje ono do wysokości posiadanych udziałów we współwłasności?
anonim cytuj
09-12-2023
1. Ceny rynkowe na dzień powstania obowiązku podatkowego. Ten dzień, to dzień wydania prawomocnego postanowienia sądu stwierdzającego zasiedzenie. Jednak pod uwagę brany jest stan nieruchomości na dzień zasiedzenia, czyli u ciebie 19.10.2012.
2. Tylko nakłady poniesione podczas biegu zasiedzenia, czyli do dnia 19.10.2012. Nakłady po tej dacie to już nakłady na własną nieruchomość. Można odliczyć ciążące na niej ciężary czy długi. Jeśli na nieruchomości w tym czasie postawiono budowlę, to nie będzie ona brana pod uwagę w czasie naliczania podatku. Na wszystko wymagane jest udokumentowane imiennych kosztów poniesionych podczas biegu zasiedzenia.
3. Nie. Tylko nakłady (to co piszę powyżej w pkt.2) a nie koszty użytkowania.
4. Nie. Zasiedzenie ma charakter pierwotny i następuje z mocy ustawy (nie nabywasz po dziadku, ojcu itd.).
Nabywasz tylko ułamek nieruchomości, ten który zasiedziałeś. Jeśli byłeś już właścicielem ułamka nieruchomości w czasie biegu zasiedzenie, to od niego nie płacisz. Podobnie będzie z nakładami.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy?
Dzień dobry. Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy? Czy mógł to zrobić, kiedy np. nie byłam jeszcze pełnoletnia? Czy jest gdzieś jakiś rejestr, gdzie mogłabym sprawdzić, czy jestem właścicielką jakiejkolwiek nieruchomości?...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...

Wyszukiwarka