Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.

Dzień dobry,
Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki.
Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona mojego brata, która faktycznie jest aktualnie w niedostatku zamierza wystąpić o alimenty do mnie. Ona nie ma absolutnie żadnej innej rodziny, czy wobec tego ma prawo ubiegać się alimentów ode mnie?
anonim cytuj
14-08-2023
Kodeks rodzinny i opiekuńczy określa krąg osób zobowiązanych do płacenia alimentów.
Nie ma wśród tych osób wymienionej bratowej .Byłbyś zobowiązany do ewentualnego płacenia alimentów na rzecz twojego brata. Nie masz takiego obowiązku wobec bratowej.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?
Rozdzielność majątkowa. Własność kredytu/mieszkania na męża. Posiadamy dziecko-8 letnie. Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady....
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Najem okazjonalny.
Umowa najmu czas określony do 31.08 Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...

Wyszukiwarka