Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.

Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?
anonim cytuj
08-12-2023
Moim zdaniem może narzucić termin ale tylko taki który będzie przypadał na godzin pracy.
Nie może wskazać np. terminu w gdzie pracownik będzie wykonywał prace na 2 lub 3 zmianie a badania są wykonywane w godzinach rannych.

anonim cytuj
08-12-2023
A Twoje zdanie jest czymś konkretnym podparte? Jakimś przepisem? Wyrokiem? Przyjętą praktyką? Wykładnią PIP?

anonim cytuj
08-12-2023
A ja nie bardzo rozumiem co ta odpowiedź ma wspólnego z moim pytaniem. To, że trzeba wykonać takie badania w placówce zdrowotnej wskazanej przez pracodawcę (o ile ją wskazał) to oczywista oczywistość. Pracownik nie ma żadnego wyboru w tym zakresie. Nie tego dotyczyło pytanie. Nie dotyczyło też tego czy ktoś rozumie dlaczego pracownik miałby się nie stawić na wyznaczony termin czy ktoś tego nie rozumie. Chodzi o to czy taki termin w ogóle może zostać przez pracodawcę wyznaczony w sposób wiążący.

Zanim zadałem tutaj to pytanie to zrobiłem research samodzielnie. Z tego co ustaliłem to żaden przepis tych kwestii nie reguluje. Pracodawca musi wystawić skierowanie na badania w takim terminie by pracownik zdążył je wykonać nim obecne stracą ważność. A pracownik ma obowiązek je wykonać i dostarczyć orzeczenie pracodawcy przed upływem ważności obecnego. Według tego co przeczytałem to pracodawca może wystawić takie skierowanie nawet i pół roku przed czasem, co wcale nie oznacza że pracownik ma pół roku przed czasem takie badania wykonać.

Spytałem tutaj i jak widać jednak faktycznie nie ma żadnych regulacji w tym temacie. Nikt nic nie wie.

anonim cytuj
08-12-2023
Dlatego ,że badania okresowe, kontrolne wykonuje się w czasie pracy i pracodawca nie może wysłać na takie badania w dniach kiedy pracownik nie pracuje - choroba , urlop , opieka , dni wolne wynikające z harmonogramu , bądź w czasie wolnym za nadgodziny
Jedyna możliwość jest wtedy kiedy nie ma możliwości wysłania pracownika w czasie godzin pracy bo np. placówka medyczna w tych godzinach nie pracuje.
przykład:
pracownik pracuje np. tylko na 2 zmiany a placówka czynna tylko do 13

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
praca w swieta w niemczech
Pracuje w Niemczech Jak to wygląda z pracą w niedzielę i święta?? Normalnie pracujesz bo musisz ?Czy należy się za to jakiś dodatek? I czy mozna zwolnić pracownika ma zwolnieniu lekarskim??? W razie czego proszę pytać jak coś nie jasne zaraz odpowiem...
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...

Wyszukiwarka