Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.

Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?
anonim cytuj
08-12-2023
Moim zdaniem może narzucić termin ale tylko taki który będzie przypadał na godzin pracy.
Nie może wskazać np. terminu w gdzie pracownik będzie wykonywał prace na 2 lub 3 zmianie a badania są wykonywane w godzinach rannych.

anonim cytuj
08-12-2023
A Twoje zdanie jest czymś konkretnym podparte? Jakimś przepisem? Wyrokiem? Przyjętą praktyką? Wykładnią PIP?

anonim cytuj
08-12-2023
A ja nie bardzo rozumiem co ta odpowiedź ma wspólnego z moim pytaniem. To, że trzeba wykonać takie badania w placówce zdrowotnej wskazanej przez pracodawcę (o ile ją wskazał) to oczywista oczywistość. Pracownik nie ma żadnego wyboru w tym zakresie. Nie tego dotyczyło pytanie. Nie dotyczyło też tego czy ktoś rozumie dlaczego pracownik miałby się nie stawić na wyznaczony termin czy ktoś tego nie rozumie. Chodzi o to czy taki termin w ogóle może zostać przez pracodawcę wyznaczony w sposób wiążący.

Zanim zadałem tutaj to pytanie to zrobiłem research samodzielnie. Z tego co ustaliłem to żaden przepis tych kwestii nie reguluje. Pracodawca musi wystawić skierowanie na badania w takim terminie by pracownik zdążył je wykonać nim obecne stracą ważność. A pracownik ma obowiązek je wykonać i dostarczyć orzeczenie pracodawcy przed upływem ważności obecnego. Według tego co przeczytałem to pracodawca może wystawić takie skierowanie nawet i pół roku przed czasem, co wcale nie oznacza że pracownik ma pół roku przed czasem takie badania wykonać.

Spytałem tutaj i jak widać jednak faktycznie nie ma żadnych regulacji w tym temacie. Nikt nic nie wie.

anonim cytuj
08-12-2023
Dlatego ,że badania okresowe, kontrolne wykonuje się w czasie pracy i pracodawca nie może wysłać na takie badania w dniach kiedy pracownik nie pracuje - choroba , urlop , opieka , dni wolne wynikające z harmonogramu , bądź w czasie wolnym za nadgodziny
Jedyna możliwość jest wtedy kiedy nie ma możliwości wysłania pracownika w czasie godzin pracy bo np. placówka medyczna w tych godzinach nie pracuje.
przykład:
pracownik pracuje np. tylko na 2 zmiany a placówka czynna tylko do 13

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...
Wytoczenie sprawy kancelarii adwokackiej
Pytanie. Czy można wytoczyć sprawę kancelarii adwokackiej za niedopatrzenia i błędy proceduralne? Sprawa trwa 5 lat i myślę ze niepotrzebnie długo... Abstrahując od obecnej sytuacji w moim przekonaniu powinna być zakończona duzo wcześniej. Proszę o kontakt tylko specjalistów. Innym serdecznie dziękuję...
Różnica w spółce zoo miedzy kapitalem zapasowym a kapitalem zakładowym
jaka jest roznica w spolce zoo miedzy kapitalem zapasowym a kapitalem zakladowym? mam objac udzialy w spolce, i czesc pieniedzy ma byc przeznaczona na kapital zakladowy, a czesc na kapital zakladowy...
Tacierzyńskie.
W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?...

Wyszukiwarka