Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?
anonim cytuj
08-12-2023
Zwolnienie lekarskie jest przekazywane elektronicznie. Ty nie musisz niczego dostarczać.

anonim cytuj
08-12-2023
A tu nic nie zmienia elektroniczne zwolnienie i nadal należy to zrobić niezwłocznie, ale nie później niż w drugim dniu pracy.

anonim cytuj
08-12-2023
Lekarz może wystawić zwolnienie wstecz maksymalnie 3 dni, o ile stwierdzi że istniała wtedy niezdolność do pracy.
Przykład: ktoś miał taką biegunkę, że nie myślał nawet oddalać się od łazienki i jechać do przychodni.

anonim cytuj
08-12-2023
Takie zwolnienie lekarskie może wystawić lekarz psychiatra.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdy lekarz do 3 dni wstecz. Psychiatry nie ogranicza ten termin.

anonim cytuj
08-12-2023
Każda firma ma swoją filozofie na to, ile czeka na usprawiedliwienie nieobecności. U mnie w firmie np czekali 7 dni. Jeśli założymy, że nie pojawiasz się w pracy, nikogo nie informujesz i nie usprawiedliwisz swojej obecności, to pracodawca musi wyczekać te kilka dni, bo możliwe, że doślesz jeszcze zwolnienie lekarskie. Jeśli po odczekaniu np 7 dni, tak jak u mnie w firmie, nadal nie masz usprawiedliwionej nieobecności i dalej nie pojawiasz się w pracy, to pracodawca zwolni cię dyscyplinarnie. W każdym przypadku muszą odczekać te kilka dni, zanim by cię zwolnili, ale czas ustala sobie pracodawca. W jednej firmie będzie to 7 dni, a w drugiej 2 tygodnie.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak odrzucić spadek?
Mama koleżanki ma długi, które "zawdzięcza" zmarłemu mężowi. Niestety ta kwota jest spora i boi się że do końca życia jej nie spłaci. Mieszka u córki, bo sama nie ma żadnego majątku poza emeryturą. Pytanie w jaki sposób córka może uchronić się na przyszłość spadkowo. Czy lepiej na przyszłość odrzucić spadek w całości czy przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, aby postępowanie szybciej się zakończyło bez ścigania dalekich krewnych ? Jeśli...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam. Wynajmuję mieszkanie na czas określony. Umowa była na rok(była podpisywana co rok nowa przez 3 lata) i kończy się 28 lutego. W okolicach 10 lutego znaleźliśmy mieszkanie bliżej pracy i od razu zgłosiliśmy to do właściciela mieszkania. Powiedzieliśmy, że chcemy się wyprowadzić w ciągu miesiąca na co właściciel zgodził się. Odbyło się bez problemów, miło i w zgodzie dogadaliśmy się. Jednak od razu po rozmowie właściciel, wbrew temu co ustali...

Wyszukiwarka