Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?
anonim cytuj
08-12-2023
Zwolnienie lekarskie jest przekazywane elektronicznie. Ty nie musisz niczego dostarczać.

anonim cytuj
08-12-2023
A tu nic nie zmienia elektroniczne zwolnienie i nadal należy to zrobić niezwłocznie, ale nie później niż w drugim dniu pracy.

anonim cytuj
08-12-2023
Lekarz może wystawić zwolnienie wstecz maksymalnie 3 dni, o ile stwierdzi że istniała wtedy niezdolność do pracy.
Przykład: ktoś miał taką biegunkę, że nie myślał nawet oddalać się od łazienki i jechać do przychodni.

anonim cytuj
08-12-2023
Takie zwolnienie lekarskie może wystawić lekarz psychiatra.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdy lekarz do 3 dni wstecz. Psychiatry nie ogranicza ten termin.

anonim cytuj
08-12-2023
Każda firma ma swoją filozofie na to, ile czeka na usprawiedliwienie nieobecności. U mnie w firmie np czekali 7 dni. Jeśli założymy, że nie pojawiasz się w pracy, nikogo nie informujesz i nie usprawiedliwisz swojej obecności, to pracodawca musi wyczekać te kilka dni, bo możliwe, że doślesz jeszcze zwolnienie lekarskie. Jeśli po odczekaniu np 7 dni, tak jak u mnie w firmie, nadal nie masz usprawiedliwionej nieobecności i dalej nie pojawiasz się w pracy, to pracodawca zwolni cię dyscyplinarnie. W każdym przypadku muszą odczekać te kilka dni, zanim by cię zwolnili, ale czas ustala sobie pracodawca. W jednej firmie będzie to 7 dni, a w drugiej 2 tygodnie.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...

Wyszukiwarka