Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?
anonim cytuj
08-12-2023
Zwolnienie lekarskie jest przekazywane elektronicznie. Ty nie musisz niczego dostarczać.

anonim cytuj
08-12-2023
A tu nic nie zmienia elektroniczne zwolnienie i nadal należy to zrobić niezwłocznie, ale nie później niż w drugim dniu pracy.

anonim cytuj
08-12-2023
Lekarz może wystawić zwolnienie wstecz maksymalnie 3 dni, o ile stwierdzi że istniała wtedy niezdolność do pracy.
Przykład: ktoś miał taką biegunkę, że nie myślał nawet oddalać się od łazienki i jechać do przychodni.

anonim cytuj
08-12-2023
Takie zwolnienie lekarskie może wystawić lekarz psychiatra.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdy lekarz do 3 dni wstecz. Psychiatry nie ogranicza ten termin.

anonim cytuj
08-12-2023
Każda firma ma swoją filozofie na to, ile czeka na usprawiedliwienie nieobecności. U mnie w firmie np czekali 7 dni. Jeśli założymy, że nie pojawiasz się w pracy, nikogo nie informujesz i nie usprawiedliwisz swojej obecności, to pracodawca musi wyczekać te kilka dni, bo możliwe, że doślesz jeszcze zwolnienie lekarskie. Jeśli po odczekaniu np 7 dni, tak jak u mnie w firmie, nadal nie masz usprawiedliwionej nieobecności i dalej nie pojawiasz się w pracy, to pracodawca zwolni cię dyscyplinarnie. W każdym przypadku muszą odczekać te kilka dni, zanim by cię zwolnili, ale czas ustala sobie pracodawca. W jednej firmie będzie to 7 dni, a w drugiej 2 tygodnie.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.
Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu. Uważam że nie...
Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
zerwanie umowy o wynajem
Kolega wynajał mieszkanie ma umowie do sierpnia natomiast znalazł tańsze mieszkanie dzień po podpisaniu umowy za 300 zł a tam mam umowe za 800 miesiecznie właściciel twierdzi że nie ma prawa zerwać umowy i musi mu płacić za wynajete mieszkanie do sierpnia... czy Kolega ma prawo zerwać umowę?...

Wyszukiwarka