Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?
anonim cytuj
08-12-2023
Zwolnienie lekarskie jest przekazywane elektronicznie. Ty nie musisz niczego dostarczać.

anonim cytuj
08-12-2023
A tu nic nie zmienia elektroniczne zwolnienie i nadal należy to zrobić niezwłocznie, ale nie później niż w drugim dniu pracy.

anonim cytuj
08-12-2023
Lekarz może wystawić zwolnienie wstecz maksymalnie 3 dni, o ile stwierdzi że istniała wtedy niezdolność do pracy.
Przykład: ktoś miał taką biegunkę, że nie myślał nawet oddalać się od łazienki i jechać do przychodni.

anonim cytuj
08-12-2023
Takie zwolnienie lekarskie może wystawić lekarz psychiatra.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdy lekarz do 3 dni wstecz. Psychiatry nie ogranicza ten termin.

anonim cytuj
08-12-2023
Każda firma ma swoją filozofie na to, ile czeka na usprawiedliwienie nieobecności. U mnie w firmie np czekali 7 dni. Jeśli założymy, że nie pojawiasz się w pracy, nikogo nie informujesz i nie usprawiedliwisz swojej obecności, to pracodawca musi wyczekać te kilka dni, bo możliwe, że doślesz jeszcze zwolnienie lekarskie. Jeśli po odczekaniu np 7 dni, tak jak u mnie w firmie, nadal nie masz usprawiedliwionej nieobecności i dalej nie pojawiasz się w pracy, to pracodawca zwolni cię dyscyplinarnie. W każdym przypadku muszą odczekać te kilka dni, zanim by cię zwolnili, ale czas ustala sobie pracodawca. W jednej firmie będzie to 7 dni, a w drugiej 2 tygodnie.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Witam. Chciałam się dopytać ? wiem że mam na to pół roku aby odrzucić spadek po mamie. Jak wygląda odrzucenie spadek u dzieci? W sensie moich dzieci? I jeszcze jedno pytanie: czy tata ma prawo odrzucić spadek po mamie? I jeszcze jedno. Za życia mamy, rodzice nie dokończyli transakcje związane z domem - czyli mój tata nie ma aktu notarialnego. Na szczęście udało mi się dogadać z właścicielem domu i lada moment mój tata będzie oficjalnym właściciel...
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
Czy mam obowiązek odpowiedzieć na pismo wysłane przez adwokata na mojego e-maila ?
Czy mam obowiązek odpowiedzieć na pismo wysłane przez adwokata na mojego e-maila ? Listu za potwierdzeniem odbioru nie było. Wyznaczył mi termin 7 dni co mnie śmieszy, bo nie ma żadnego przepisu na odpowiedź na jego zadania, w dodatku to ja jestem osoba poszkodowana w tej sprawie....
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...

Wyszukiwarka