Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?

Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?
anonim cytuj
08-12-2023
Zwolnienie lekarskie jest przekazywane elektronicznie. Ty nie musisz niczego dostarczać.

anonim cytuj
08-12-2023
A tu nic nie zmienia elektroniczne zwolnienie i nadal należy to zrobić niezwłocznie, ale nie później niż w drugim dniu pracy.

anonim cytuj
08-12-2023
Lekarz może wystawić zwolnienie wstecz maksymalnie 3 dni, o ile stwierdzi że istniała wtedy niezdolność do pracy.
Przykład: ktoś miał taką biegunkę, że nie myślał nawet oddalać się od łazienki i jechać do przychodni.

anonim cytuj
08-12-2023
Takie zwolnienie lekarskie może wystawić lekarz psychiatra.

anonim cytuj
08-12-2023
Każdy lekarz do 3 dni wstecz. Psychiatry nie ogranicza ten termin.

anonim cytuj
08-12-2023
Każda firma ma swoją filozofie na to, ile czeka na usprawiedliwienie nieobecności. U mnie w firmie np czekali 7 dni. Jeśli założymy, że nie pojawiasz się w pracy, nikogo nie informujesz i nie usprawiedliwisz swojej obecności, to pracodawca musi wyczekać te kilka dni, bo możliwe, że doślesz jeszcze zwolnienie lekarskie. Jeśli po odczekaniu np 7 dni, tak jak u mnie w firmie, nadal nie masz usprawiedliwionej nieobecności i dalej nie pojawiasz się w pracy, to pracodawca zwolni cię dyscyplinarnie. W każdym przypadku muszą odczekać te kilka dni, zanim by cię zwolnili, ale czas ustala sobie pracodawca. W jednej firmie będzie to 7 dni, a w drugiej 2 tygodnie.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia najmu.
We wrześniu ubiegłego roku, wynajęłam mieszkanie z chłopakiem on jest najemcą, natomiast ja jestem dopisana jako ,, z osobą może mieszkać”, niestety ale nie układa nam się i chciałabym się wyprowadzić. Mamy podpisaną umowę najmu okazjonalnego, nie jest nic wspominanie o okresie wypowiedzenia. Bardzo proszę o pomoc w kwestii jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje ?...
Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Nękający właściciel mieszkania
Witam mam pytanie czy właściciel mieszkania które wynajmujemy może co miesiąc przychodzić i sprawdzać czystość i czy nic nie zniszczyliśmy? Przecież tak się nie da żyć za każdym razem jak ta kobieta ma przyjść dostaje bólu brzucha proszę o poradę. Zaznaczę ze wszystkie rachunki płacimy na czas więc nie ma żadnych powodów by nas kontrolować ...
Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...

Wyszukiwarka