Naliczanie godzin nadliczbowych.

W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień.
Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie oddaje czasu wolnego.
Czy to prawidłowe działanie?
anonim cytuj
05-12-2023
Pracodawca powinien za każdą minutę pracy nadliczbowej wypłacić odpowiednie wynagrodzenie + dodatek. OBOWIĄZKIEM pracodawcy jest ewidencjonowanie faktycznego czasu pracy pracownika w danej dobie -ewidencjonuje również faktyczny czas pracy w godzinach (czy nawet minutach) nadliczbowych. O ile jest to faktycznie czas pracy w nadgodzinach , a nie np. późniejsze wyjście ze względu na rozkład jazdy autobusów czy innego środka lokomocji.

anonim cytuj
05-12-2023
PRZEPIS PRAWNY:
§ 2.
1.
Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godzin na dobę i 37,5 godzin na tydzień, przy pięciodniowym tygodniu pracy. Czas pracy liczony jest od momentu wejścia pracownika do klatki szybu w celu zjazdu do podziemia kopalni do momentu wyjścia z klatki po wyjeździe na powierzchnię.

W takiej firmie na pewno są ZZ i sprawy dotyczące czasu pracy można uregulować w regulaminie pracy, wiadomo zapisy nie mogą być mniej korzystne niż przepisy prawne.

anonim cytuj
05-12-2023
O czasie pracy można też wyczytać w obowiązującym Rozporządzeniu, a konkretnie w sprawie szczególnych przywilejów dla pracowników górnictwa.
Jest tam zapis § 12.1 Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godziny na dobę i 37,5 godziny na tydzień przy pięciodniowym tygodniu pracy. Bez dodatkowych warunków.
W Regulaminie Pracy jest podobnie, ale dodano jedno zdanie, którego nie rozumiem. Jedno jest pewne: jest mniej korzystne dla pracowników.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....
Ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejszą niż alimenty zasądzone przez sąd.
Witam serdecznie mam pytanie gdyby ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejsza niż alimenty zasądzone przez sąd to co ja mogę z tym zrobić ?...
Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...

Wyszukiwarka