Naliczanie godzin nadliczbowych.

W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień.
Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie oddaje czasu wolnego.
Czy to prawidłowe działanie?
anonim cytuj
05-12-2023
Pracodawca powinien za każdą minutę pracy nadliczbowej wypłacić odpowiednie wynagrodzenie + dodatek. OBOWIĄZKIEM pracodawcy jest ewidencjonowanie faktycznego czasu pracy pracownika w danej dobie -ewidencjonuje również faktyczny czas pracy w godzinach (czy nawet minutach) nadliczbowych. O ile jest to faktycznie czas pracy w nadgodzinach , a nie np. późniejsze wyjście ze względu na rozkład jazdy autobusów czy innego środka lokomocji.

anonim cytuj
05-12-2023
PRZEPIS PRAWNY:
§ 2.
1.
Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godzin na dobę i 37,5 godzin na tydzień, przy pięciodniowym tygodniu pracy. Czas pracy liczony jest od momentu wejścia pracownika do klatki szybu w celu zjazdu do podziemia kopalni do momentu wyjścia z klatki po wyjeździe na powierzchnię.

W takiej firmie na pewno są ZZ i sprawy dotyczące czasu pracy można uregulować w regulaminie pracy, wiadomo zapisy nie mogą być mniej korzystne niż przepisy prawne.

anonim cytuj
05-12-2023
O czasie pracy można też wyczytać w obowiązującym Rozporządzeniu, a konkretnie w sprawie szczególnych przywilejów dla pracowników górnictwa.
Jest tam zapis § 12.1 Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godziny na dobę i 37,5 godziny na tydzień przy pięciodniowym tygodniu pracy. Bez dodatkowych warunków.
W Regulaminie Pracy jest podobnie, ale dodano jedno zdanie, którego nie rozumiem. Jedno jest pewne: jest mniej korzystne dla pracowników.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...
Komornik za alimenty
Jestem 7 lat po rozwodzie . Niestety mam teraz komornika za niewyrównane alimenty po dwóch sprawach. Czy jeśli wezmę ślub to komornik może wejść na konto żony jeśli będziemy mieli rozdzielność majątkową?...

Wyszukiwarka