Naliczanie godzin nadliczbowych.

W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień.
Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie oddaje czasu wolnego.
Czy to prawidłowe działanie?
anonim cytuj
05-12-2023
Pracodawca powinien za każdą minutę pracy nadliczbowej wypłacić odpowiednie wynagrodzenie + dodatek. OBOWIĄZKIEM pracodawcy jest ewidencjonowanie faktycznego czasu pracy pracownika w danej dobie -ewidencjonuje również faktyczny czas pracy w godzinach (czy nawet minutach) nadliczbowych. O ile jest to faktycznie czas pracy w nadgodzinach , a nie np. późniejsze wyjście ze względu na rozkład jazdy autobusów czy innego środka lokomocji.

anonim cytuj
05-12-2023
PRZEPIS PRAWNY:
§ 2.
1.
Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godzin na dobę i 37,5 godzin na tydzień, przy pięciodniowym tygodniu pracy. Czas pracy liczony jest od momentu wejścia pracownika do klatki szybu w celu zjazdu do podziemia kopalni do momentu wyjścia z klatki po wyjeździe na powierzchnię.

W takiej firmie na pewno są ZZ i sprawy dotyczące czasu pracy można uregulować w regulaminie pracy, wiadomo zapisy nie mogą być mniej korzystne niż przepisy prawne.

anonim cytuj
05-12-2023
O czasie pracy można też wyczytać w obowiązującym Rozporządzeniu, a konkretnie w sprawie szczególnych przywilejów dla pracowników górnictwa.
Jest tam zapis § 12.1 Czas pracy pracowników zatrudnionych w kopalniach głębinowych pod ziemią wynosi 7,5 godziny na dobę i 37,5 godziny na tydzień przy pięciodniowym tygodniu pracy. Bez dodatkowych warunków.
W Regulaminie Pracy jest podobnie, ale dodano jedno zdanie, którego nie rozumiem. Jedno jest pewne: jest mniej korzystne dla pracowników.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
Czy mogę reklamować naprawę samochodu w ASO?
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...

Wyszukiwarka