Środki z przestępstwa.

Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z oszustwa, które popełnił. Aby zamknąć konto musi wypłacić te środki.
Teraz pytanie czy w pełni legalne jest to, że wypłaci środki z tego konta i je zamknie? Tak jak wspominałem poszkodowani są w 100% spłaceni, ale dalej są to pieniądze pochodzące z przestępstwa i znajomy zastanawia się czy może je legalnie wypłacić. Z góry dziękujemy za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-08-2023
Jak najbardziej może wypłacić.

anonim cytuj
18-08-2023
Jak najbardziej może wypłacić.

Skontaktowałem się z bankiem i dalej nie mogę nic wypłacić, mimo, że sprawa jest sprzed 10 lat. Może prokuratura na tyle lat zablokować środki na rachunku mimo, że już wszystko jest spłacone? Co mam teraz zrobić żeby zamknąć to konto i mieć spokój?
To pytanie do prokuratury. To nadal twoje konto i widać że zajęte.

anonim cytuj
18-08-2023
Kwestia pieniędzy pochodzących z przestępstwa jest traktowana w polskim prawie bardzo poważnie, a wykorzystywanie środków uzyskanych w wyniku czynów zabronionych może prowadzić do konsekwencji prawnych.

Jeśli pieniądze są jeszcze na koncie, ale dostęp do nich jest zablokowany, oznacza to, że prawdopodobnie nadal obowiązuje pewne zajęcie konta. Oto kilka punktów w odpowiedzi na Pani pytania:

Może się zdarzyć, że zajęcie konta przez organy ścigania nie zostało zdjęte, mimo upływu czasu od zakończenia postępowania. Istnieją różne przyczyny, dla których mogło do tego dojść. Mogło to być przeoczenie ze strony prokuratury lub sądu albo inna procedura jest jeszcze w toku.

Zalecam skontaktowanie się z prokuraturą, która prowadziła postępowanie w sprawie Twojego znajomego. Jeśli wszystkie sprawy zostały uregulowane, a zajęcie nie zostało zdjęte, można wystąpić z wnioskiem o zdjęcie tego zajęcia.

Jeśli prokuratura potwierdzi, że nie ma podstaw do dalszego blokowania konta, ale bank nadal tego nie robi, możesz potrzebować dokumentu od prokuratury potwierdzającego, że zajęcie zostało zdjęte. Ten dokument powinien być dostarczony bankowi.

Jeśli środki są legalnie dostępne i nie ma żadnych przeszkód prawnych, Twoj znajomy powinien mieć pełne prawo do dysponowania nimi.

W przypadku dalszych problemów warto rozważyć konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie karnym czy cywilnym, aby uzyskać dokładniejsze informacje na temat sytuacji Twojego znajomego i możliwych działań w tej sprawie.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

sprzedaż motocyklu
Witam. Mam motocykl kupiony na umowę kupna sprzedaży, koleś który chce go ode mnie kupić chce żebym go najpierw zarejestrował na siebie bo są 3 umowy i boi się że coś będzie nie tak i teraz pytanie czy mogę go sprzedać tego samego dnia co zarejestruje na siebie np jutro rano a po polodniu go sprzedac?...
Ochrona przedemerytalna a rozwiązanie umowy o pracę.
Mam problem z pracownikiem, który ma ochronę przedemerytalna. Chciałbym zakończyć z nim współpracę ale nie wiem czy jest na to jakiś sposób. Owy pracownik przez swoje kłamstwa i wymysły powoduje koszmarna atmosferę w zespole. Proszę o jakąś pomoc, co mogę w tej sytuacji zrobić bo inni pracownicy chcą odejść....
Jak wygląda sprawa o odrzucenie spadku przez małoletniego?
Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza....
pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie.
Witam pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie. Ot usłyszałem wprost, że po wyleczeniu mogę po prostu przyjść już tylko po wypowiedzenie umowy. Czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie jeśli jest to umowa zlecenie?...

Wyszukiwarka