Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość.
Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3.
Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu.
1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek?
2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z tego powodu?
3. Jak sprawdzić i określić wartość tego majątku skoro tata go nie zna?
Obawiam się, że konieczne będzie jednak dostarczenie zeznania SD-3 do US. W takim razie Art.15 Ustawy od podatku i spadków rozumiem, że
tata zapłaci (I grupa podatkowa) tata zapłaci 822.20 i 7 % nadwyżki ponad 20 5556zł?
Nie był świadom czego, majątku jaki nabył w wyniku spadkobrania, czy też nie wiedział, że trwa w sądzie postępowanie spadkowe po matce którego jest uczestnikiem?
anonim cytuj
05-12-2023
Niestety znaleźliśmy w domowym archiwum zaproszenie do sądu na postępowanie spadkowe w 2020 roku. Nie możemy więc powiedzieć ze tata o tym nie wiedział. Przekazał siostrze oświadczenie, że zrzeka się swojej połowy - niestety jak rozumiem to nie zostało uznane przez sąd. W związku z tym tata do tej pory myślał, że majątku nie przejął.
anonim cytuj
05-12-2023
Nie ma takiej czynności jak zrzeknięcie się majątku. Poza tym, nie można się zbyć czegoś, czego jeszcze nie nabyło się. Mógł przed sądem złożyć swoje oświadczenie woli, że spadek odrzuca.
US na podstawie złożonego zeznania podatkowego naliczy należny podatek i wyda decyzję o jego wysokości. Można było nie płacić nic. Takie są skutki niedbalstwa o własny interes.
anonim cytuj
05-12-2023
Czy do US można napisać pismo o umorzenie tego podatku, umorzenie części lub rozłożenie na raty?
anonim cytuj
05-12-2023
Wnioskować możesz o wszystko, papier wszystko przyjmie. Jednak realne z tego co piszesz, jest wyłącznie rozłożenie zapłaty na raty. A i tak wniosek należy dobrze uzasadnić dlaczego.
Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku.
Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty.
W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię).
Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię).
Żona teścia zmarła zmarła w cze...
Pracuje na etat w firmie, gdzie zarabiam ok 5500-6000 w zależności od przepracowanych godzin - umowa zlecenie, status studenta i 24 lata. Dodatkowo mam dwie umowy zlecenie, z obu mam około 1500zl. Czy biorąc pod uwagę ten fakt zarobku ok 7/8k miesięcznie muszę się czegoś obawiać? Mam na myśli rozliczanie i próg podatkowy...
Zasiłek opiekuńczy na zdrowe dziecko
Czy przysługuje mi zasiłek opiekuńczy na dziecko 6letnie (chodzące do klasy 0) jeżeli drugi z opiekunów został powołany na 2 tygodnie rezerwy do wojska a ja nie jestem w stanie sprawować wtedy opieki nad dzieckiem gdyż pracuje w godzinach np. 4-12, 14.30-22.30 a kierownik nie zgodzi się na pracę w godzinach pracy świetlicy?...
Dzień dobry.
W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego?
Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia.
Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: