Mieszkanie w darowiźnie.

Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu.
anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

od 4 lat

anonim cytuj
19-11-2023
No to jeśli nie zamieszka przez kolejne 6 to służebność wygaśnie. Przy czym to nie jest tak, że ta służebność sama się wykreśli z księgi wieczystej. Jeśli po 10 latach niewykonywania służebności przez ojca nie będzie chciał on dobrowolnie zgodzić się na wykreślenie służebności z KW to pozostanie jedynie postępowanie o uzgodnienie treści KW z rzeczywistym stanem prawnym i udowodnienie, że ta służebność od przynajmniej 10 lat nie była w ogóle wykonywana. Dopóki zaś służebność w KW wpisana będzie to domniemywa się, że ona jest, istnieje i obowiązuje.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Młodociany pracownik na L4
Witam? Chodzę do szkoły zawodowej i jestem młodocianym pracownikiem w warsztacie samochodowym. Ostatnio się rozchorowałem i poszedłem na zwolnienie L4 na tydzień czasu i mam pytanie czy ma prawo szef do mnie dzwonić w czasie zwolnienia i mówić mi, że jego zwolnienie nie interesuje i że przyjął sobie kogoś innego na moje miejsce, a ja mam przyjść sobie po wypowiedzenie umowy?. I pytanie jeszcze, czy można to jakoś zgłosić, że poza tym musimy jako ...
Jak uniknąć zachowku?
Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?...
Nieterminowe płacenie alimentów.
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?...
Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...

Wyszukiwarka