Mieszkanie w darowiźnie.

Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu.
anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

od 4 lat

anonim cytuj
19-11-2023
No to jeśli nie zamieszka przez kolejne 6 to służebność wygaśnie. Przy czym to nie jest tak, że ta służebność sama się wykreśli z księgi wieczystej. Jeśli po 10 latach niewykonywania służebności przez ojca nie będzie chciał on dobrowolnie zgodzić się na wykreślenie służebności z KW to pozostanie jedynie postępowanie o uzgodnienie treści KW z rzeczywistym stanem prawnym i udowodnienie, że ta służebność od przynajmniej 10 lat nie była w ogóle wykonywana. Dopóki zaś służebność w KW wpisana będzie to domniemywa się, że ona jest, istnieje i obowiązuje.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Czy polisa OC przechodzi na spadkobierców ?
Witam. Jak przepisać ubezpieczenie pojazdu na siebie po zmarłej osobie tak, żeby było wszystko dobrze ?...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Jak wyegzekwować od byłego partnera zasiłek rodzinny, który pobiera za granicą?
Witam chciałam zapytać co mogę zrobić , jak wyegzekwować od byłego partnera pieniążki, które pobiera za granicą (zasiłek rodzinny ) na nasze wspólne dziecko . Od jakiegoś czasu nie wysyła tego zasiłku na nieletnią . Pozew o alimenty złożony wraz z zabezpieczeniem , sąd wydał postanowienie o płaceniu zabezpieczenia do czasu rozprawy ....

Wyszukiwarka