Mieszkanie w darowiźnie.

Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu.
anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

anonim cytuj
19-11-2023
Żona ma prawo mieszkać tam gdzie mąż wiec jeśli ojciec się wprowadzi to tak, ona razem z nim.

od 4 lat

anonim cytuj
19-11-2023
No to jeśli nie zamieszka przez kolejne 6 to służebność wygaśnie. Przy czym to nie jest tak, że ta służebność sama się wykreśli z księgi wieczystej. Jeśli po 10 latach niewykonywania służebności przez ojca nie będzie chciał on dobrowolnie zgodzić się na wykreślenie służebności z KW to pozostanie jedynie postępowanie o uzgodnienie treści KW z rzeczywistym stanem prawnym i udowodnienie, że ta służebność od przynajmniej 10 lat nie była w ogóle wykonywana. Dopóki zaś służebność w KW wpisana będzie to domniemywa się, że ona jest, istnieje i obowiązuje.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...
Jest jakiś paragraf zeby odwołać się od składania zeznań w sądzie jako świadek?
Jest jakiś paragraf zeby odwołać się od składania zeznań w sądzie jako świadek w sprawie rozodowej? Wiem ze cokolwiek bym nie powiedziała będzie zle i boję się ze osoby pokrzywdzone moimi zeznaniami będą chciały uprzykrzyc mi zycie... ...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Jak uzyskać akt zgonu?
Śmierć dziadka. W ubezpieczeniu zgłoszeni jego trzej synowie oraz wnuczka (dlatego że to córka zmarłej córki dziadka). Konflikt rodzinny. Jak dowiedzieć się czegoś o tym ubezpieczeniu, aktu zgonu nie wyda syn, który załatwiał pogrzeb....

Wyszukiwarka