Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?
anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?
Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?
anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Witam, w tym miesiącu wykorzystałem 8 dni urlopu z nowej puli (tj. za rok 2024) po czym złożyłem wypowiedzenie. Dziś otrzymałem telefon z działu kadr, że mój urlop nie ma pokrycia w przypadku wypowiedzenia i mam sobie za te dni załatwić z kierownikiem urlop bezpłatny w przeciwnym razie będę miał wystawione nieobecności w te dni. Dodam, że byłem zatrudniony od maja tamtego roku. Co powinienem zrobić ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: