Pozbycie się niechcianego lokatora.

Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
anonim cytuj
15-11-2023
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?

anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?

Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?

anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.

anonim cytuj
15-11-2023
Świadkowie.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
Czy w trakcie chorobowego można złożyć wypowiedzenie z pracy?
Czy w trakcie chorobowego można złożyć wypowiedzenie z pracy?...
Spór o spadek - czy testament jest ważny?
Cześć wszystkim, Mam problem i chciałbym zrozumieć, jak mogę go rozwiązać. Jestem jednym z trzech dzieci mojej zmarłej mamy. Niedawno dowiedzieliśmy się, że zostawiła testament, w którym cały jej majątek przekazuje mojemu bratu. Jestem trochę zszokowany, bo nigdy nie było żadnych wskazówek, że coś takiego planuje. Mam wielkie wątpliwości co do tego testamentu. Po pierwsze, moja mama cierpiała na chorobę Alzheimera i była już w bardzo złym s...
L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...

Wyszukiwarka