Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?
anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?
Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?
anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu.
Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub ...
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: