Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?
anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?
Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?
anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.
Moja mama posiada mieszkanie komunalne, które z racji jej zdrowia trzeba zdać.
Mieszkanie dostała w stanie do remontu. Ściany są zdrapane, pomalowane, nowe oświetlenie, listwy przypodłogowe, karnisze. W tym momencie komunalka żąda wyniesienie wszystkiego(to akurat jest zrozumiałe. Oraz odmalowanie całego mieszkania....
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: