Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?
anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?
Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?
anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...
Rodzice mają wspólny majątek, jednak mama ma swoje oszczędności. Chce rozwodu z podziałem majątku, nie chce zostać z niczym. Czy może zrobić wcześniej darowiznę dzieciom bez zgody małżonka zanim dojdzie do podziału? Czy potrzebna jest jego zgoda? Nie jest to drobna darowizna....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: