Pozbycie się niechcianego lokatora.

Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest totalnie przez nią zniszczony. Nie przesadzę jeśli napiszę że wygląda jak chlew. Największym problemem są psy tej ciotki. Do niedawna posiadała 5 psów, zwykłych kundli, agresywnych i co najgorsze nieszczepionych. Gdy tylko się podchodzi do domu wszystkie zaczynają agresywnie ujadać. Stan ten trwał od jakiegoś roku. Aktualnie jest tam kolejne 4 szczeniaki czyli w sumie 9 nieszczepionych psów.
Zdaję sobie sprawę że tata spartolił sprawę pozwalając na taki stan rzeczy. Toczył z ciotką długie batalie po których za każdym razem ciotka obiecywała że zajmie się sprawą tych psów.
Miarka się jednak przebrała. W jaki sposób możemy usunąć tą osobę z tej działki tak aby nie narobić właścicielowi - tacie problemów.
Konieczny byłby również coś takiego jak sądowy zakaz zbliżania się aby pod nieobecność taty, ciotka tam nie wracała.
anonim cytuj
15-11-2023
Okej, a co z nieszczepionymi psami? Obecnie w Polsce jest to wykroczenie. Kto w tym przypadku zostanie ukarany gdyby zaistniała konieczność wezwania policji?

anonim cytuj
15-11-2023
Właściciel.
A czy w jakiś sposób można przenieść odpowiedzialność na ów ciotkę, która to doprowadziła do tej sytuacji i "zajmuje" się tymi psami?

Właściciel psów jest odpowiedzialny. Co chcesz przenosić?

anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi dokładnie o to w jaki sposób ocenianie jest to kto jest właścicielem psów w przypadku gdy właściciel nieruchomości oraz faktyczny właściciel psów się tego wyprą.

anonim cytuj
15-11-2023
Świadkowie.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Odebrane prawa rodzicielskie
Mam odebrane prawa rodzicielskie na syna z poprzedniego związku ( 20.11.2020 sąd odrzucił moją apelacje, kasacja już odpada) kiedy mogę złożyć wniosek o przywrócenie władzy? Jakie są terminy?...
Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców
Dzień dobry. Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Czy najemca musi się wyprowadzić w ciągu miesiąca?
Dzień dobry, Właściciel wynajmowanego przez moją mamę mieszkania poinformował ją, że ma się w ciągu miesiąca (do 20.10) wyprowadzić. Faktycznie w umowie jest miesięczny okres wypowiedzenia. Ale czy faktycznie tak to działa? Czy można jakoś walczyć z właścicielem?...

Wyszukiwarka