Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.

13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania.
Kupujący wpłacił 10tys zadatku.
Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy.
Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem.
Lokalu nie sprzedałem.
Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy).
Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK, ale widocznie kupujący był mądrzejszy.
Nie odbiera telefonu ode mnie.
Czy coś mogę zrobić w tej sytuacji?
Wezwać go do zawarcia umowy (umowa jest jeszcze ważna 2 dni)
Nie chcę oczywiście tracić 10tys zł.
Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to co będzie weryfikował sąd?
Jak udowodnić że to nie ja wycofałem się z umowy?
anonim cytuj
15-11-2023
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK.

To udowodnij to. Skoro umowa przedwstępna była zawarta w formie pisemnej, to i jej rozwiązanie też należało wykonać w takiej formie.
To już rozumiem że popełniłem błąd.
Pytam co mogę zrobić w obecnej sytuacji aby nie zwracać zadatku.
1. Rozumiem że jedyna opcja to udowodnienie przed sądem?
2. Idąc logiką pisemnego rozwiązania, skoro nie została rozwiązana to czy powinienem wezwać kupującego do przystąpienia do aktu?

anonim cytuj
15-11-2023
Kto wyszedł w propozycja wypowiedzenia umowy ?
Ja zaproponowałem.

anonim cytuj
15-11-2023
Kupujący po prostu korzysta ze swojego prawa. Albo teraz dalej brniesz w umowę przyrzeczoną (aczkolwiek bez formy aktu umowa przedwstępna nie może być dochodzona przed sądem) albo udowodnij, że doszło do porozumienia stron (raczej wątpliwe).

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...
Czy dzieci mają obowiązek płacić alimenty dla ojca z ograniczonymi prawami?
Proszę o poradę. Ojciec dzieci ma ograniczone prawa. Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego. Ma duże zaległości do dziś. Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny. Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...

Wyszukiwarka