Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.

13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania.
Kupujący wpłacił 10tys zadatku.
Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy.
Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem.
Lokalu nie sprzedałem.
Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy).
Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK, ale widocznie kupujący był mądrzejszy.
Nie odbiera telefonu ode mnie.
Czy coś mogę zrobić w tej sytuacji?
Wezwać go do zawarcia umowy (umowa jest jeszcze ważna 2 dni)
Nie chcę oczywiście tracić 10tys zł.
Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to co będzie weryfikował sąd?
Jak udowodnić że to nie ja wycofałem się z umowy?
anonim cytuj
15-11-2023
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK.

To udowodnij to. Skoro umowa przedwstępna była zawarta w formie pisemnej, to i jej rozwiązanie też należało wykonać w takiej formie.
To już rozumiem że popełniłem błąd.
Pytam co mogę zrobić w obecnej sytuacji aby nie zwracać zadatku.
1. Rozumiem że jedyna opcja to udowodnienie przed sądem?
2. Idąc logiką pisemnego rozwiązania, skoro nie została rozwiązana to czy powinienem wezwać kupującego do przystąpienia do aktu?

anonim cytuj
15-11-2023
Kto wyszedł w propozycja wypowiedzenia umowy ?
Ja zaproponowałem.

anonim cytuj
15-11-2023
Kupujący po prostu korzysta ze swojego prawa. Albo teraz dalej brniesz w umowę przyrzeczoną (aczkolwiek bez formy aktu umowa przedwstępna nie może być dochodzona przed sądem) albo udowodnij, że doszło do porozumienia stron (raczej wątpliwe).

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Koszty pochówku (umiera ojciec alkoholik, od lat bez kontaktu)
Dzień dobry , Chciałam zapytać jak to wygląda w sytuacji gdy umiera ojciec , alkoholik, od lat zero kontaktu z dziećmi. Zły człowiek. Kto pokrywa koszty pochówku. Będę wdzięczna za odpowiedź....
spadek, zachowek, scheda spadkowa
Witam czy jesli Majatek mojego ojca opiewa na 1000000 i ma trojke dzieci. Ja otrzymalem dom z dzialka i budynkami gospodarczymi o wartosci 500000 bez wylaczenia ze schedy spadkowej.Kazdy z reszty rodzenstwa otrzymal w gotowce i dzialkach po 250000 z wylaczeniem ze schedy spadkowej. Czy dwojga z rodzenstwa moze wymagac jakiegos zachowku ode mnie ?...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka