Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.

13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania.
Kupujący wpłacił 10tys zadatku.
Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy.
Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem.
Lokalu nie sprzedałem.
Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy).
Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK, ale widocznie kupujący był mądrzejszy.
Nie odbiera telefonu ode mnie.
Czy coś mogę zrobić w tej sytuacji?
Wezwać go do zawarcia umowy (umowa jest jeszcze ważna 2 dni)
Nie chcę oczywiście tracić 10tys zł.
Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to co będzie weryfikował sąd?
Jak udowodnić że to nie ja wycofałem się z umowy?
anonim cytuj
15-11-2023
Uważałem że jak ustnie się dogadaliśmy będzie OK.

To udowodnij to. Skoro umowa przedwstępna była zawarta w formie pisemnej, to i jej rozwiązanie też należało wykonać w takiej formie.
To już rozumiem że popełniłem błąd.
Pytam co mogę zrobić w obecnej sytuacji aby nie zwracać zadatku.
1. Rozumiem że jedyna opcja to udowodnienie przed sądem?
2. Idąc logiką pisemnego rozwiązania, skoro nie została rozwiązana to czy powinienem wezwać kupującego do przystąpienia do aktu?

anonim cytuj
15-11-2023
Kto wyszedł w propozycja wypowiedzenia umowy ?
Ja zaproponowałem.

anonim cytuj
15-11-2023
Kupujący po prostu korzysta ze swojego prawa. Albo teraz dalej brniesz w umowę przyrzeczoną (aczkolwiek bez formy aktu umowa przedwstępna nie może być dochodzona przed sądem) albo udowodnij, że doszło do porozumienia stron (raczej wątpliwe).

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Rozwód za porozumieniem stron.
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...

Wyszukiwarka