Zasiedzenie nieruchomości.

Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie?
Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie nawet nie wiadomo czy on żyje prawdopodobnie nie. Dostaliśmy informacje z ewidencji gruntów i budynków o 3 właścicielach nieruchomości lecz żadnego nigdy nie widzieliśmy ani nie słyszeliśmy. Od początku zamieszkania babcia prowadziła regularne remonty w domu i na podwórzu, są udokumentowane paragonami, zdjęciami. Są również stare listy urzędowe po których można udowodnić że babcia tu zamieszkiwała cały czas.
Czy na podstawie meldunku mojej babci może ona się starać o zasiedzenie mieszkania? Raczej nie jest to typowy wynajem.. Właściciela prawdopodobnie nie ma i nie wiemy kto płaci za grunty.
Problem jest też w tym, że babcia jest chora na alzheimera czy moja mama mogła by w tym wypadku zająć się sprawą i to wszystko udowodnić?
Szkoda by było stracić nieruchomość w którą włożyło się tyle pieniędzy.
anonim cytuj
14-11-2023
Jaki tytuł prawny ma babcia do tego lokalu?
Czy ponosi jakieś koszty z tego tytułu (czynsz, koszty eksploatacyjne)?
Czy zaglądaliście w księgę wieczystą tej nieruchomości?

anonim cytuj
14-11-2023
Został jej przydzielony ten lokal w 1986 roku z urzędu dzielnicy. Widnieje na nim zapis,, Pozostawiono w samowolnie zajętym lokalu na czas oczekiwania na lokal spółdzielczy bez możliwości zamiany na inny lokal".
Babcia nigdy nie placila czynszu wyłącznie opłaty eksploatacji.
Spędziłam długie godziny na poszukiwaniu KW w internecie niestety prawdopodobnie nie ma księgi wieczystej. Po numerze działki też było szukane. Jedyne co mamy to wypis z ewidencji gruntów i budynków o 3 właścicielach nieruchomości.

anonim cytuj
14-11-2023
Art. 172 KC określa czas wymagany do nabycia nieruchomości przez zasiedzenie. Ale to nie jest jedyny warunek.
Posiadacz samoistny musi władać rzeczą jak jej właściciel i zachowywać się jak właściciel, czyli - dbać o nią, gospodarować na niej, opłacać należne podatki, wykonywać wszelkie konieczne przeglądy itd.
Tu taki fakt nie ma miejsca.
W tym wypadku (w moim odczuciu), bardziej mowa o posiadaniu zależnym (mimo braku umowy pisemnej), które nie uprawnia do zasiedzenia.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Koszty komornicze.
Witam, mam komornika, który odciąga mi dług z pensji. Dziś przyszła informacja, że komornik oprócz długu potrąci sobie dodatkowe 200zł za pismo, które wysłał. Czy to normalne i zgodne z prawem? Czy komornik może zażądać sobie aż takiej kwoty za list? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam....
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?...
Pożyczka/zwrot pożyczki
Dostałam przelew na konto od znajomej na kwotę ponad 40.000 zł tytułem pożyczka. Zwróciłam jednak na konto spowrotem te pieniądze tego samego dnia tytułem zwrot pożyczki. Czy muszę zgłaszać ta pożyczkę do US? Czy rezygnacja z pożyczki i odesłanie tego samego dnia może być powodem do braku konieczności zgłaszania??...

Wyszukiwarka