Prace społeczne.

Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?
anonim cytuj
14-11-2023
Mam do odpracowywania 30 godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? Czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tygodniu, w którym to będę mógł odpracować?

Ustalenia z kuratorem: W przypadku obowiązku odpracowania godzin prac społecznych, kurator sądowy jest osobą odpowiedzialną za nadzór nad wykonywaniem tego obowiązku. Możliwe jest indywidualne ustalenie z kuratorem harmonogramu pracy społecznej, tak aby nie kolidowało to z obowiązkami zawodowymi.

Elastyczność godzin: W praktyce, kuratorzy sądowi często wykazują elastyczność w ustalaniu harmonogramu prac społecznych, zwłaszcza jeśli osoba zobowiązana do ich wykonania jest zatrudniona. Ważne jest jednak, aby z góry omówić swoją sytuację i przedstawić kuratorowi harmonogram pracy zawodowej.

Zgłaszanie niemożności wykonania pracy społecznej: Jeżeli w danym okresie niemożliwe jest wykonanie pracy społecznej z powodu obciążenia pracą zawodową, należy jak najszybciej poinformować o tym kuratora i poszukać rozwiązania, np. przesunięcia terminu wykonania obowiązków.

Dokumentowanie pracy zawodowej: Warto mieć przy sobie dokumentację potwierdzającą grafik pracy zawodowej, aby móc ją przedstawić kuratorowi w razie potrzeby.

Podsumowując, kluczowe jest nawiązanie otwartej komunikacji z kuratorem w celu ustalenia realnego i wykonalnego planu odpracowania godzin prac społecznych. Kuratorzy sądowi zazwyczaj biorą pod uwagę indywidualne okoliczności i starają się dostosować wymagania do możliwości osoby zobowiązanej do odpracowania godzin.

anonim cytuj
22-12-2023
Dzięki za informację. A co w przypadku, gdy moje obowiązki zawodowe nie pozwalają na odpracowanie wymaganych godzin w danym miesiącu? Czy istnieje możliwość rozłożenia tych godzin na dłuższy okres czasu lub jakieś inne rozwiązanie, które uwzględniałoby moją sytuację zawodową? Chciałbym uniknąć konfliktu z prawem, ale jednocześnie muszę dbać o swoje obowiązki zawodowe.

anonim cytuj
22-12-2023
A co w przypadku, gdy moje obowiązki zawodowe nie pozwalają na odpracowanie wymaganych godzin w danym miesiącu? Czy istnieje możliwość rozłożenia tych godzin na dłuższy okres czasu lub jakieś inne rozwiązanie, które uwzględniałoby moją sytuację zawodową?

Negocjacje z kuratorem: W pierwszej kolejności, zalecam podjęcie rozmowy z kuratorem sądowym w celu wyjaśnienia Twojej sytuacji. Możesz wyjaśnić, że ze względu na obowiązki zawodowe, trudno Ci wywiązać się z obowiązku odpracowania 30 godzin w ustalonym czasie.

Rozłożenie godzin: W niektórych przypadkach, kurator może zgodzić się na rozłożenie godzin na dłuższy okres czasu. Jest to rozwiązanie indywidualne i zależne od elastyczności oraz rozumienia sytuacji przez kuratora.

Inne formy odpracowania: Można również zapytać kuratora o możliwość wykonania prac społecznych w innej formie, która lepiej wpasuje się w Twój harmonogram. Na przykład, mogą to być zadania, które można wykonać w weekendy lub po godzinach pracy.

Dokumentacja z pracy: Ważne jest, aby przedstawić kuratorowi dokumentację potwierdzającą Twoje obowiązki zawodowe, na przykład grafik pracy. Pomoże to w uzasadnieniu Twojej prośby o dostosowanie harmonogramu prac społecznych do Twoich możliwości.

Przestrzeganie terminów: Należy pamiętać, że kurator ma określone ramy czasowe, w których prace społeczne muszą zostać wykonane. W związku z tym, ważne jest, aby jak najszybciej podjąć działania w celu znalezienia rozwiązania.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...
Pojazd zastępczy.
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper. W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc". Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu. Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami. Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800. Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska? A może stanowisko TU ...
Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...
Zachowek z darowizny mieszkania.
Witam , moja sytuacja jest następująca. 23 lata temu z żoną dałem rodzicom pieniądze na wykup mieszania komunalnego, następnie to mieszkanie rodzice oboje przekazali nam w darowiźnie ze służebnością .Do końca życia mieszkali w tym mieszkaniu. Ojciec zmarł 5,5 roku temu , matka w tym roku. Mam 2 braci , którzy chcą domagać się zachowku. Wiem ,ze część którą otrzymała moja zona , czyli 1/2 nie wchodzi w rachubę , gdyż było to ponad 10 lat temu, a ...

Wyszukiwarka