Prace społeczne.

Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?
anonim cytuj
14-11-2023
Mam do odpracowywania 30 godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? Czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tygodniu, w którym to będę mógł odpracować?

Ustalenia z kuratorem: W przypadku obowiązku odpracowania godzin prac społecznych, kurator sądowy jest osobą odpowiedzialną za nadzór nad wykonywaniem tego obowiązku. Możliwe jest indywidualne ustalenie z kuratorem harmonogramu pracy społecznej, tak aby nie kolidowało to z obowiązkami zawodowymi.

Elastyczność godzin: W praktyce, kuratorzy sądowi często wykazują elastyczność w ustalaniu harmonogramu prac społecznych, zwłaszcza jeśli osoba zobowiązana do ich wykonania jest zatrudniona. Ważne jest jednak, aby z góry omówić swoją sytuację i przedstawić kuratorowi harmonogram pracy zawodowej.

Zgłaszanie niemożności wykonania pracy społecznej: Jeżeli w danym okresie niemożliwe jest wykonanie pracy społecznej z powodu obciążenia pracą zawodową, należy jak najszybciej poinformować o tym kuratora i poszukać rozwiązania, np. przesunięcia terminu wykonania obowiązków.

Dokumentowanie pracy zawodowej: Warto mieć przy sobie dokumentację potwierdzającą grafik pracy zawodowej, aby móc ją przedstawić kuratorowi w razie potrzeby.

Podsumowując, kluczowe jest nawiązanie otwartej komunikacji z kuratorem w celu ustalenia realnego i wykonalnego planu odpracowania godzin prac społecznych. Kuratorzy sądowi zazwyczaj biorą pod uwagę indywidualne okoliczności i starają się dostosować wymagania do możliwości osoby zobowiązanej do odpracowania godzin.

anonim cytuj
22-12-2023
Dzięki za informację. A co w przypadku, gdy moje obowiązki zawodowe nie pozwalają na odpracowanie wymaganych godzin w danym miesiącu? Czy istnieje możliwość rozłożenia tych godzin na dłuższy okres czasu lub jakieś inne rozwiązanie, które uwzględniałoby moją sytuację zawodową? Chciałbym uniknąć konfliktu z prawem, ale jednocześnie muszę dbać o swoje obowiązki zawodowe.

anonim cytuj
22-12-2023
A co w przypadku, gdy moje obowiązki zawodowe nie pozwalają na odpracowanie wymaganych godzin w danym miesiącu? Czy istnieje możliwość rozłożenia tych godzin na dłuższy okres czasu lub jakieś inne rozwiązanie, które uwzględniałoby moją sytuację zawodową?

Negocjacje z kuratorem: W pierwszej kolejności, zalecam podjęcie rozmowy z kuratorem sądowym w celu wyjaśnienia Twojej sytuacji. Możesz wyjaśnić, że ze względu na obowiązki zawodowe, trudno Ci wywiązać się z obowiązku odpracowania 30 godzin w ustalonym czasie.

Rozłożenie godzin: W niektórych przypadkach, kurator może zgodzić się na rozłożenie godzin na dłuższy okres czasu. Jest to rozwiązanie indywidualne i zależne od elastyczności oraz rozumienia sytuacji przez kuratora.

Inne formy odpracowania: Można również zapytać kuratora o możliwość wykonania prac społecznych w innej formie, która lepiej wpasuje się w Twój harmonogram. Na przykład, mogą to być zadania, które można wykonać w weekendy lub po godzinach pracy.

Dokumentacja z pracy: Ważne jest, aby przedstawić kuratorowi dokumentację potwierdzającą Twoje obowiązki zawodowe, na przykład grafik pracy. Pomoże to w uzasadnieniu Twojej prośby o dostosowanie harmonogramu prac społecznych do Twoich możliwości.

Przestrzeganie terminów: Należy pamiętać, że kurator ma określone ramy czasowe, w których prace społeczne muszą zostać wykonane. W związku z tym, ważne jest, aby jak najszybciej podjąć działania w celu znalezienia rozwiązania.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...
Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają wypoczynek dzienny
Proszę o pomoc.... jestem właścicielem mieszkania z lat 50-tych. Mieszkanie nade mną jest non stop wynajmowane. Problemem są cienkie stropy, w tym trzeszcząca podłoga. Od momentu zakupu mieszkania czuję się jak "więzień" we własnym lokum. Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają mi wypoczynek dzienny (bieganie non-stop, głośne stukanie/ walenie/ rzucanie o podłogę różnych przedmiotów) i nocny (sąsiad chodzi po trzeszczącej podłodze/ tup...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Zasiedzenie działki przez gminę.
Cześć wszystkim. Posiadam działkę na której gmina wybudowała budynek który nie został skończony. Budowa rozpoczęła się w 1997r. I nie jest skończona. Czy jest możliwe zasiedzenia działki przez gminę? Ile lat ewentualnie jest czasu na wszczęcie postępowania przeciwko gminie?? Czy jest możliwość przerwania tego zasiedzenia ??...

Wyszukiwarka