Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Odsetki za opóźnienie w zapłacie.
Witam, Pismem z dnia 25.09.2022 r. odstąpiłam od umowy sprzedaży - wada prawna rzeczy. Pismo wysłane Pocztą Polską - poleconym za potwierdzeniem odbioru. Po nieudanej próbie doręczenia 27.09.2022, przesyłka dwukrotnie awizowana (27.09.2022 r i 05.10.2022 r. ) - bez skutku. Moim zdaniem pismo celowo nieodebrane przez sprzedawcę. Pytanie: W pozwie o wydanie nakazu zapłaty od jakiego dnia liczyć odsetki za opóźnienie?...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000zł. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. ...

Wyszukiwarka