Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Pożyczka koleżeńska.
Dzień dobry, Zgodziłem się pożyczyć znajomemu niecałe 100 zł. Powiedział, że odda sto. Gdy dostał przelew, kontakt z nim się urwał. Pieniądze miałem odzyskać już następnego dnia, ale minął już tydzień, a wciąż ich nie otrzymałem. Na szczęście mam logi z komunikatora potwierdzające te wydarzenia. Znam imię, nazwisko, miasto i profil na stronie społecznościowej tego kolegi. Dowiedziałem się ponadto, że pieniądze wydał na narkotyki, te naprawdę naj...
Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...

Wyszukiwarka