Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...
Służebność.
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...
Spadek po tacie.
Mój tata zmarł ponad miesiąc temu, w związku z brakiem testamentu dom po nim jak rozumiem zostaje przepisany w połowie na mamę, a druga połowa jest podzielona pomiędzy mnie a brata. Mama dom zamieszkuje i z bratem absolutnie chcemy by dalej tak było. Natomiast stan ten rozumiem może być problematyczny w kontekście zawierania umów, decyzji inwestycyjnych w posiadłość etc. - może też powodować, że gdy mama się zadłuży - my będziemy z automatu te ...

Wyszukiwarka