Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Służebność
Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja...
Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Błąd biura nieruchomości.
Jestem w trakcie starania się o kredyt 2% podpisaliśmy umowę przedwstępna z zadatkiem. Na księdze wieczystej widnieje wpis hipoteki ale dali nam dokumenty potwierdzające ze tej hipoteki nie ma. Przy nas ta pani z biura nieruchomości wyszła żeby zadzwonić do doradcy czy nie będzie problemu z udzieleniem kredytu zapewniła mnie że nie. Już drugi bank odmówił mi z tego powodu wzięcia kredytu doradca twierdzi ze nie może mi przesłać wiadomości z banku...
Czy zgłoszenie gwałtu po 20 latach ma sens?
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?...

Wyszukiwarka