Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
Świadectwo pracy
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu. Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
Jak uzyskać adwokata z urzędu do rozwodu?
Witam, proszę o radę jak uzyskać adwokata z urzędu do rozwodu?...

Wyszukiwarka