Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Mam do wykorzystania 5 dni urlopu. Pracuję na zmiany. Nie przedłużam umowy, która kończy się 31.12. Grafik jest wystawiony od 1.12 Czy to ode mnie zależy, kiedy wykorzystam urlop? Czy pracodawca może mi narzucić, abym wzięła urlop w wolne dni? Czy mogę wziąć urlop w dni, które pracuję?...
Przysposobienie dziecka.
Pierwsza żona zmarła. Wziąłem ponownie ślub i mam córkę 15 lat skończone. Czy obecna żona ma wszelkie prawa do mojej córki czy coś powinniśmy zrobić ( adopcja ) ....

Wyszukiwarka