Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?...
Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy> Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?...
Zwrot kosztów za naprawe samochodu.
3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu? Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc....
Czy płaci się podatek od darowizny od matki
Witam, mam takie pytanie. Czy płaci się podatek od darowizny od matki, jeżeli ta kwota to było 40 tyś zł? przelane przelewem na moje konto. ...

Wyszukiwarka