Podział majątku po rozwodzie, a darowizna.

Witam mam pytanie, czy do podziału majątku wspólnego małżonków liczy się mieszkanie, które otrzymałem od rodziców notarialnym aktem darowizny?
anonim cytuj
14-01-2024
Darowizna, spadek i wszystko co nabyłeś przez ślubem jest wyłącznie Twoja własnością.

anonim cytuj
14-01-2024
Darowiznę otrzymałem już po ślubie więc nie wiem czy żona ma prawo do tego mieszkania.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Ale darowizna była tylko na Ciebie? Jeśli tak to jest to Twój majątek osobisty.

anonim cytuj
14-01-2024
Jeżeli jest tylko na Ciebie (a nie na Ciebie i żonę) to Twój majątek osobisty. Nie ma żona żadnych praw.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie/umowa o wykonanie usługi
Witam. Czy ktoś się orientuje i może mi powiedzieć, jaka jest różnica pomiędzy umową zlecenie a umową o wykonanie usługi? Będę bardzo wdzięczna!...
Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...
Czy jest szansa zniesienia służebności?
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
Rozdzielność majątkowa w trakcie trwania rozwodu.
Witam, czy w trakcie trwania rozwodu (oczekiwanie na pierwszą rozprawę) pozwany może domagać się ode mnie podpisania intercyzy u notariusza? Czy intercyza wiąże się z późniejszym podziałem majątku, o który będę wnosiła?...

Wyszukiwarka