Wypłata środków z OFE po śmierci.

Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to
Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?
anonim cytuj
23-01-2024
ZUS tak pisze że do trzech miesięcy ale się opóźnia proszę ich ponaglać. Nawet wypełnia się w niosek w jakie wypłaty w ratach czy w całości. A oni i tak wyślą w ratach z OFE. Siedzibą jest W-wa. Moja bratowa też tak miała i dzwoniła do W-wa dowiedzieć się dlaczego tak długo.

anonim cytuj
23-01-2024
No u nas było do 3 miesięcy. Najpierw OFE do 3 miesięcy, a później jak OFE wypłaciło to ZUS chyba po miesiącu wypłacił swoją część.

anonim cytuj
23-01-2024
Przede wszystkim najpierw składa się wniosek o zwrot środków do OFE dopiero jak OFE wypłaci środki można składać w Zusie.

anonim cytuj
23-01-2024
Czeka się długo, bo mało pracowników się tym zajmuje a składane jest bardzo dużo wniosków. Ludzie nawet nie wiedzą, czy zmarły miał konto w OFE i subkonto ZUS. Spróbuj ponaglać.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Czy komornik może zająć pieniądze z PITU na wspólnym koncie?
Czy komornik może zająć pieniądze z PITU na wspólnym koncie, które mam raz mężem (ja jestem dłużnikiem nie mąż ale wspólne konto)....
Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...

Wyszukiwarka