Wypłata środków z OFE po śmierci.

Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to
Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?
anonim cytuj
23-01-2024
ZUS tak pisze że do trzech miesięcy ale się opóźnia proszę ich ponaglać. Nawet wypełnia się w niosek w jakie wypłaty w ratach czy w całości. A oni i tak wyślą w ratach z OFE. Siedzibą jest W-wa. Moja bratowa też tak miała i dzwoniła do W-wa dowiedzieć się dlaczego tak długo.

anonim cytuj
23-01-2024
No u nas było do 3 miesięcy. Najpierw OFE do 3 miesięcy, a później jak OFE wypłaciło to ZUS chyba po miesiącu wypłacił swoją część.

anonim cytuj
23-01-2024
Przede wszystkim najpierw składa się wniosek o zwrot środków do OFE dopiero jak OFE wypłaci środki można składać w Zusie.

anonim cytuj
23-01-2024
Czeka się długo, bo mało pracowników się tym zajmuje a składane jest bardzo dużo wniosków. Ludzie nawet nie wiedzą, czy zmarły miał konto w OFE i subkonto ZUS. Spróbuj ponaglać.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
ile komornik może zabrać sobie prowizji ?
Witam , mam pytanie ile komornik może zabrać sobie prowizji ? Mam drobną kwotę a muszę zapłacić drugie tyle czyli płacić mam podwójnie....
Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
L4 na urlopie wychowawczym przy pracy na pół etatu
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego). Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...

Wyszukiwarka