Wypłata środków z OFE po śmierci.

Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to
Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?
anonim cytuj
23-01-2024
ZUS tak pisze że do trzech miesięcy ale się opóźnia proszę ich ponaglać. Nawet wypełnia się w niosek w jakie wypłaty w ratach czy w całości. A oni i tak wyślą w ratach z OFE. Siedzibą jest W-wa. Moja bratowa też tak miała i dzwoniła do W-wa dowiedzieć się dlaczego tak długo.

anonim cytuj
23-01-2024
No u nas było do 3 miesięcy. Najpierw OFE do 3 miesięcy, a później jak OFE wypłaciło to ZUS chyba po miesiącu wypłacił swoją część.

anonim cytuj
23-01-2024
Przede wszystkim najpierw składa się wniosek o zwrot środków do OFE dopiero jak OFE wypłaci środki można składać w Zusie.

anonim cytuj
23-01-2024
Czeka się długo, bo mało pracowników się tym zajmuje a składane jest bardzo dużo wniosków. Ludzie nawet nie wiedzą, czy zmarły miał konto w OFE i subkonto ZUS. Spróbuj ponaglać.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Umyślne potrącenie przez samochód.
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Zwrot kosztów za naprawe samochodu.
3 tygodnie temu sprzedałam samochód, skontaktował się ze mną kupujący (handlarz jeśli ma to znaczenie) twierdząc, że rozwaliła się skrzynia biegów (automat) i żąda zwrotu połowy kosztów za naprawę samochodu, w przeciwnym razie grozi sądem. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy pieniądze mu się należą? Kto wygra jeśli sprawa trafi do sadu? Z góry bardzo dziękuje za wszelka pomoc....
Zwolnienie lekarskie w ciąży.
Witam, jestem w ciąży, wizytę u ginekologa mam 30 października. Z powodu złego samopoczucia chciałabym pójść na zwolnienie, wcześniej ,wystawione przez lekarza rodzinnego. Czy jeśli otrzymam zwolnienie od rodzinnego a później od 30pazdziernika od ginekologa to miesiąc październik będzie brany pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia ciążowego na l4?...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...

Wyszukiwarka