Umowa zlecenie.

Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do niej ma kodeks cywilny? Czy umowa-zlecenie podlega pod rozporządzenie o minimalnej stawce godzinowej z 13.09.2023 roku?
anonim cytuj
08-11-2023
W takim przypadku umowa spełnia wszystkie wymagania prawa o prace i powinna być tak traktowana. Wtedy nie stawka minimalna godzinowa, a pensja stała w wysokości co najmniej minimalnej krajowej.

anonim cytuj
08-11-2023
A co w przypadku, jeśli ilość godzin w każdym miesiącu nie była taka sama? Nadal obowiązuje minimalne wynagrodzenie, a nie stawka godzinowa?

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Problem z wypłatą
Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek do...
Uszkodzona przesyłka.
Zamówiłem telewizor o wartości 3 tys. ze sklepu internetowego X-kom. Po dostarczeniu opakowanie nie było uszkodzone. Rozpakowałem go po 2 tygodniach. Okazało się, że tv jest uszkodzony (ściśnięty pasem na busie i tv pęknięty od ściśnięcia). Zgłosiłem reklamacje do sklepu. Tv zabrali i po 1,5 miesiąca upominania się o rozpatrzenie reklamacja przyszła odmowa. Powód, że przewoźnik odmówił zwrotu pieniędzy z powodu, że reklamacja została zgłoszona za...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...

Wyszukiwarka