Współwłasność nieruchomości z mamą.

Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza czy inny dokument pasuje, żeby został spisany?
anonim cytuj
08-11-2023
Możecie podpisać z mamą umowę dożywocia - wtedy mieszkanie nie będzie wchodziło w skład spadku i nawet jeśli Twoja mama umarłaby przed swoim przyszłym mężem, to mieszkanie nie wchodziłoby w skład majątku do podziału.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale o jakim wkładzie w mieszkanie Pani myśli?
Części mieszkania mąż matki nie będzie mógł się domagać nigdy - no chyba że ona lub Pani darujecie mu lub sprzedacie swoje udziały.

anonim cytuj
08-11-2023
A czy córka męża mamy, po jego śmierci może mieć jakieś prawa do tego mieszkania pomimo, że on nie był jego właścicielem a np. płacił rachunki?
Nie. Za to jeśli Pani mama umrze przed mężem, to on odziedziczy część spadku po niej. A po nim jego córka.

A jeśli będzie intercyza o rozdzielności majątkowej, to czy po śmierci mamy przed mężem, on też ma prawo do dziedziczenia części spadku?
Tak. Intercyza nie ma wpływu na dziedziczenie małżonków po sobie nawzajem.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
zniszczone rzeczy w wynajmowanym mieszkaniu
Witam, wynajmowałam mieszkanie i jak to jest, jak zniszczyły się rzeczy od normalnego użytkowania. Wynajmowałam ponad 5 lat i te rzeczy były stare zlat 80 i zużyły się. Czy muszę je odkupić? A poza tym kanapa była ze skai i popękała po roku użytkowania. Dwa, krzesła z lat 80 tych się połamały i wyrzuciłam oraz telewizor, kturego już dawno kupić nie można nawet używany też się zepsuł. Przez ponad 5 lat płaciłam za wynajem, odstępne dla właścicielk...
Łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego
Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po ...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...

Wyszukiwarka