Współwłasność nieruchomości z mamą.

Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza czy inny dokument pasuje, żeby został spisany?
anonim cytuj
08-11-2023
Możecie podpisać z mamą umowę dożywocia - wtedy mieszkanie nie będzie wchodziło w skład spadku i nawet jeśli Twoja mama umarłaby przed swoim przyszłym mężem, to mieszkanie nie wchodziłoby w skład majątku do podziału.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale o jakim wkładzie w mieszkanie Pani myśli?
Części mieszkania mąż matki nie będzie mógł się domagać nigdy - no chyba że ona lub Pani darujecie mu lub sprzedacie swoje udziały.

anonim cytuj
08-11-2023
A czy córka męża mamy, po jego śmierci może mieć jakieś prawa do tego mieszkania pomimo, że on nie był jego właścicielem a np. płacił rachunki?
Nie. Za to jeśli Pani mama umrze przed mężem, to on odziedziczy część spadku po niej. A po nim jego córka.

A jeśli będzie intercyza o rozdzielności majątkowej, to czy po śmierci mamy przed mężem, on też ma prawo do dziedziczenia części spadku?
Tak. Intercyza nie ma wpływu na dziedziczenie małżonków po sobie nawzajem.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
Problem uciążliwego hałasu.
Witam! Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas. Hałas jest słyszalny codziennie, za wyjątkiem niedzieli (w sobotę również hałasują), w godzinach od 7.00 do 18.00 i jest tak głośny, że budzi nas rano, mimo, że nie mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie strefy przemysłowej. Mierzy...
Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?
W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane? Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?...

Wyszukiwarka