Współwłasność nieruchomości z mamą.

Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza czy inny dokument pasuje, żeby został spisany?
anonim cytuj
08-11-2023
Możecie podpisać z mamą umowę dożywocia - wtedy mieszkanie nie będzie wchodziło w skład spadku i nawet jeśli Twoja mama umarłaby przed swoim przyszłym mężem, to mieszkanie nie wchodziłoby w skład majątku do podziału.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale o jakim wkładzie w mieszkanie Pani myśli?
Części mieszkania mąż matki nie będzie mógł się domagać nigdy - no chyba że ona lub Pani darujecie mu lub sprzedacie swoje udziały.

anonim cytuj
08-11-2023
A czy córka męża mamy, po jego śmierci może mieć jakieś prawa do tego mieszkania pomimo, że on nie był jego właścicielem a np. płacił rachunki?
Nie. Za to jeśli Pani mama umrze przed mężem, to on odziedziczy część spadku po niej. A po nim jego córka.

A jeśli będzie intercyza o rozdzielności majątkowej, to czy po śmierci mamy przed mężem, on też ma prawo do dziedziczenia części spadku?
Tak. Intercyza nie ma wpływu na dziedziczenie małżonków po sobie nawzajem.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...
Służebność i długi.
Witam. Moi rodzice, przepisali na siebie mieszkanie mojego wujka alkoholika. Wujek ma dożywotnią służebność i nie płaci rachunków, moi rodzice mają przez niego 10 000zł długu. Czy jest możliwość zrzeknięcia się takiego mieszkania? Ledwo mamy pieniądze na spłatę własnych długów, a przez długi wujka może wejść na nas komornik. Czy można znieść służebność w inny sposób niż przez śmierć wujka?...
Kiedy pracownikowi skończy się okres wyczekiwania?
Cześć! Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy. Sytuacja wygląda następująco: Dnia 1 paździerika pracownik podpisał swoją pierwszą w życiu umowę o prace (próbna na okres 3msc), wcześniejsze umowy to były umowy zlecenie bez odprowadzania jakikolwiek składek (student). Dnia 14.10 nie zjawił się w pracy z powodu choroby, L4 trwało do dnia 20.10. Okres wyczekiwania na płatne L4 to 30 dni w tym przypadku. Za ten okres czasu 14.10-20.10 pracownikowi ni...

Wyszukiwarka