Współwłasność nieruchomości z mamą.

Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza czy inny dokument pasuje, żeby został spisany?
anonim cytuj
08-11-2023
Możecie podpisać z mamą umowę dożywocia - wtedy mieszkanie nie będzie wchodziło w skład spadku i nawet jeśli Twoja mama umarłaby przed swoim przyszłym mężem, to mieszkanie nie wchodziłoby w skład majątku do podziału.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale o jakim wkładzie w mieszkanie Pani myśli?
Części mieszkania mąż matki nie będzie mógł się domagać nigdy - no chyba że ona lub Pani darujecie mu lub sprzedacie swoje udziały.

anonim cytuj
08-11-2023
A czy córka męża mamy, po jego śmierci może mieć jakieś prawa do tego mieszkania pomimo, że on nie był jego właścicielem a np. płacił rachunki?
Nie. Za to jeśli Pani mama umrze przed mężem, to on odziedziczy część spadku po niej. A po nim jego córka.

A jeśli będzie intercyza o rozdzielności majątkowej, to czy po śmierci mamy przed mężem, on też ma prawo do dziedziczenia części spadku?
Tak. Intercyza nie ma wpływu na dziedziczenie małżonków po sobie nawzajem.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Odziedziczony i sprzedany dom. Czy pieniądzę muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe?
Dzień dobry. Narzeczony przed ślubem odziedziczył po tacie dom wybudowany w 1992 roku, którego tata był pierwszym właścicielem. Dom został sprzedany dzień przed ślubem. Urząd Skarbowy wystawił zaświadczenie, iż spadek jest wolny od podatku. Czy pieniądze ze sprzedaży domu muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe? Czy mogą zostać wydane na dowolny cel? Z góry dziękuję za pomoc....
przejście do drugiej firmy
Witam, jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Darowizna od brata.
Jakiś czas temu otrzymałem dość sporą darowiznę od brata (zgłoszone do US). On i ja posiadamy rodziny. Niedawno za podarowaną gotówkę kupiłem mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Czy po śmierci brata jego dzieci mogą upomnieć się o zachowek z tytułu tej darowizny? Jeśli tak, czy jest w takim przypadku jakaś droga prawna by tego uniknąć? Dodam, że ja i brat w tej kwestii jesteśmy zgodni, by prawa do tego mieszkania były tylko moje (ewentualnie po...

Wyszukiwarka