Współwłasność nieruchomości z mamą.

Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę.
Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza czy inny dokument pasuje, żeby został spisany?
anonim cytuj
08-11-2023
Możecie podpisać z mamą umowę dożywocia - wtedy mieszkanie nie będzie wchodziło w skład spadku i nawet jeśli Twoja mama umarłaby przed swoim przyszłym mężem, to mieszkanie nie wchodziłoby w skład majątku do podziału.

anonim cytuj
08-11-2023
Ale o jakim wkładzie w mieszkanie Pani myśli?
Części mieszkania mąż matki nie będzie mógł się domagać nigdy - no chyba że ona lub Pani darujecie mu lub sprzedacie swoje udziały.

anonim cytuj
08-11-2023
A czy córka męża mamy, po jego śmierci może mieć jakieś prawa do tego mieszkania pomimo, że on nie był jego właścicielem a np. płacił rachunki?
Nie. Za to jeśli Pani mama umrze przed mężem, to on odziedziczy część spadku po niej. A po nim jego córka.

A jeśli będzie intercyza o rozdzielności majątkowej, to czy po śmierci mamy przed mężem, on też ma prawo do dziedziczenia części spadku?
Tak. Intercyza nie ma wpływu na dziedziczenie małżonków po sobie nawzajem.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Auto bez OC, złomowanie.
Jak uporządkować sprawę auta bez OC. Auto jest niesprawne , stoi od kilku lat . Chcę to wyprostować a auto wyrejestrować i zezłomować . Znajduję w Internecie sprzeczne informacje ile lat wstecz takie ubezpieczenie można/trzeba opłacić .Gdzie i jak to zgłosić , aby koszt był jak najmniejszy , czy istnieje jakaś forma " czynnego żalu " tak aby zapłacić tylko zaległe opłaty bez ewentualnej kary/mandatu ?...
Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...

Wyszukiwarka