Wypowiedzenie umowy o pracę

Czy składając osobiście wypowiedzenie umowy o pracę potrzebuję podpis osoby, która je przyjmie, czy sam bieg wypowiedzenia zaczyna się w momencie przekazania pisma na ręce kierownika firmy?
anonim cytuj
10-11-2020
Nie potrzebujesz podpisu, wypowiedzenie to czynność jednostronna. Pracodawca musi mieć możliwość zapoznać się, więc staje się to w momencie gdy przekazujesz mu pismo.

anonim cytuj
10-11-2020
Bieg terminu wypowiedzenia zależy od jego długości. Tj. jeśli termin wypowiedzenia jest miesięczny lub jego wielokrotność momentem rozpoczęcia biegu wypowiedzenia jest pierwszy dzień kalendarzowy miesiąca następującego po miesiącu, w którym zostało złożone wypowiedzenie. Okres wypowiedzenia kończy się zatem z ostatnim dniem miesiąca.
Jeśli wypowiedzenie liczone jest w tygodniach liczony od najbliższej niedzieli następującej po dniu złożenia wypowiedzenia i trwa zawsze do soboty.

anonim cytuj
10-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy będąc w ciąży mogę podjąć prace w innym zakładzie pracy?
Witam serdecznie chciałam się poradzić ponieważ jestem w niezręcznej sytuacji otóż wygląda to tak: Aktualnie jestem w 7 tygodniu ciąży pracowałam w warunkach gdzie musiałam dźwigać dlatego mój ginekolog wystawił mi zwolnienie problem jest w tym ze nie przepracowałam miesiąca i L4 mam niepłatne a umowa kończy mi się 31.12 która na pewno nie zostanie mi również przedłużona. Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takie...
Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...
Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...

Wyszukiwarka