Likwidacja stanowiska w okresie ochronnym.

Czy pracodawca może zwolnić pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym do emerytury? Jeden rok do emerytury.
anonim cytuj
07-11-2023
1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną, co jest jednoznaczne z zagwarantowaniem zatrudnienia do końca czasu jej trwania. Likwidacja stanowiska pracy nie może być podstawą do wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi w wieku przedemerytalnym, którego stosunek pracy jest chroniony na podstawie art. 39 Kodeksu pracy. Takiemu pracownikowi można wypowiedzieć tylko warunki pracy i płacy. Jedynie ogłoszenie upadłości lub likwidacja pracodawcy wyłączają ochronę przedemerytalną i umożliwiają wypowiedzenie umowy o pracę pracownikom tuż przed osiągnięciem przez nich wieku emerytalnego.

anonim cytuj
07-11-2023
Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

anonim cytuj
07-11-2023
Jest to możliwe, ale za porozumieniem stron. Temat jest dość rozległy i zależy od kilku czynników. Można śmiało poczytać więcej na ten temat.

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście pytania dotyczącego możliwości zwolnienia pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym przed emeryturą, prawo pracy w Polsce zapewnia szczególną ochronę pracownikom znajdującym się w okresie przedemerytalnym. Zgodnie z art. 39 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ze względu na przyczyny dotyczące pracownika w okresie 4 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jeśli jest to kobieta, lub 5 lat w przypadku mężczyzn (chociaż te okresy mogą ulec zmianie w zależności od daty urodzenia pracownika i obowiązujących przepisów dotyczących wieku emerytalnego).

1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną

Zaznaczając, że powyższy cytat zawiera błąd, ponieważ nie odnosi się do aktualnego stanu prawnego (prawdopodobnie jest to pomyłka w numeracji), aktualne przepisy chronią pracownika w okresie przedemerytalnym. W wyjątkowych sytuacjach, takich jak ogłoszenie upadłości lub likwidacji pracodawcy, ochrona ta może zostać ograniczona. W takim przypadku pracodawca ma prawo rozwiązać umowy o pracę nawet z pracownikami chronionymi przedemerytalnie, jednak wymaga to spełnienia ściśle określonych warunków prawnych.

Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

Podsumowując, w normalnych okolicznościach pracodawca nie może zwolnić pracownika objętego ochroną przedemerytalną jedynie z powodu likwidacji stanowiska. Aby dokonać takiego zwolnienia, musiałyby zajść dodatkowe okoliczności, takie jak likwidacja lub upadłość pracodawcy. W takim wypadku proces zwolnienia musi być przeprowadzony zgodnie z procedurami przewidzianymi w Kodeksie pracy oraz innych relevantnych przepisach prawa, takich jak ustawa o upadłości i restrukturyzacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Uporczywi sąsiedzi.
Witam. Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po pros...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...
Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji. Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Czy muszę akceptować podwyżkę czynszu bez żadnego wyjaśnienia?
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca. Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...

Wyszukiwarka