Likwidacja stanowiska w okresie ochronnym.

Czy pracodawca może zwolnić pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym do emerytury? Jeden rok do emerytury.
anonim cytuj
07-11-2023
1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną, co jest jednoznaczne z zagwarantowaniem zatrudnienia do końca czasu jej trwania. Likwidacja stanowiska pracy nie może być podstawą do wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi w wieku przedemerytalnym, którego stosunek pracy jest chroniony na podstawie art. 39 Kodeksu pracy. Takiemu pracownikowi można wypowiedzieć tylko warunki pracy i płacy. Jedynie ogłoszenie upadłości lub likwidacja pracodawcy wyłączają ochronę przedemerytalną i umożliwiają wypowiedzenie umowy o pracę pracownikom tuż przed osiągnięciem przez nich wieku emerytalnego.

anonim cytuj
07-11-2023
Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

anonim cytuj
07-11-2023
Jest to możliwe, ale za porozumieniem stron. Temat jest dość rozległy i zależy od kilku czynników. Można śmiało poczytać więcej na ten temat.

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście pytania dotyczącego możliwości zwolnienia pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym przed emeryturą, prawo pracy w Polsce zapewnia szczególną ochronę pracownikom znajdującym się w okresie przedemerytalnym. Zgodnie z art. 39 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ze względu na przyczyny dotyczące pracownika w okresie 4 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jeśli jest to kobieta, lub 5 lat w przypadku mężczyzn (chociaż te okresy mogą ulec zmianie w zależności od daty urodzenia pracownika i obowiązujących przepisów dotyczących wieku emerytalnego).

1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną

Zaznaczając, że powyższy cytat zawiera błąd, ponieważ nie odnosi się do aktualnego stanu prawnego (prawdopodobnie jest to pomyłka w numeracji), aktualne przepisy chronią pracownika w okresie przedemerytalnym. W wyjątkowych sytuacjach, takich jak ogłoszenie upadłości lub likwidacji pracodawcy, ochrona ta może zostać ograniczona. W takim przypadku pracodawca ma prawo rozwiązać umowy o pracę nawet z pracownikami chronionymi przedemerytalnie, jednak wymaga to spełnienia ściśle określonych warunków prawnych.

Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

Podsumowując, w normalnych okolicznościach pracodawca nie może zwolnić pracownika objętego ochroną przedemerytalną jedynie z powodu likwidacji stanowiska. Aby dokonać takiego zwolnienia, musiałyby zajść dodatkowe okoliczności, takie jak likwidacja lub upadłość pracodawcy. W takim wypadku proces zwolnienia musi być przeprowadzony zgodnie z procedurami przewidzianymi w Kodeksie pracy oraz innych relevantnych przepisach prawa, takich jak ustawa o upadłości i restrukturyzacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża po ciąży - wysokość L4.
Cześć, Wysokość L4 wylicza się ze średniej z 12 ostatnich pensji. Co w przypadku, gdy żona skończyła urlop macierzyński i pracuje od 2 miesięcy. Gdyby teraz zaszła w ciążę i poszła na L4, to ZUS wyliczy podstawę zasiłku chorobowego z 12 miesięcy czyli z 2 miesięcy pracy i 10 miesięcy zasiłku macierzyńskiego? Różnica jest bardzo duża jeżeli tak to się odbywa? Jeżeli nie jest inaczej to państwo nieco zniechęca do szybkiego urodzenia kolejnego dz...
Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...
Czy będąc na zwolnieniu chorobowym od psychiatry ''chodzącym'' można osobiście złożyć wypowiedzenie z pracy czy jest to zabronione?
Witam do 31 stycznia mam zwolnienie chodzące od pychiatry z powodu mobbingu w pracy. chce zlozyc wypowiedzenie, rozwiazac umowe z ta firmą. Kiedy mam to zrobić i w jaki sposób? Czy moge to zrobić osobiscie? czy zus podwazy wtedy zwolnienie? proszę o szybką odpowiedź....
Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...

Wyszukiwarka