Likwidacja stanowiska w okresie ochronnym.

Czy pracodawca może zwolnić pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym do emerytury? Jeden rok do emerytury.
anonim cytuj
07-11-2023
1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną, co jest jednoznaczne z zagwarantowaniem zatrudnienia do końca czasu jej trwania. Likwidacja stanowiska pracy nie może być podstawą do wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi w wieku przedemerytalnym, którego stosunek pracy jest chroniony na podstawie art. 39 Kodeksu pracy. Takiemu pracownikowi można wypowiedzieć tylko warunki pracy i płacy. Jedynie ogłoszenie upadłości lub likwidacja pracodawcy wyłączają ochronę przedemerytalną i umożliwiają wypowiedzenie umowy o pracę pracownikom tuż przed osiągnięciem przez nich wieku emerytalnego.

anonim cytuj
07-11-2023
Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

anonim cytuj
07-11-2023
Jest to możliwe, ale za porozumieniem stron. Temat jest dość rozległy i zależy od kilku czynników. Można śmiało poczytać więcej na ten temat.

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście pytania dotyczącego możliwości zwolnienia pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym przed emeryturą, prawo pracy w Polsce zapewnia szczególną ochronę pracownikom znajdującym się w okresie przedemerytalnym. Zgodnie z art. 39 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ze względu na przyczyny dotyczące pracownika w okresie 4 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jeśli jest to kobieta, lub 5 lat w przypadku mężczyzn (chociaż te okresy mogą ulec zmianie w zależności od daty urodzenia pracownika i obowiązujących przepisów dotyczących wieku emerytalnego).

1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną

Zaznaczając, że powyższy cytat zawiera błąd, ponieważ nie odnosi się do aktualnego stanu prawnego (prawdopodobnie jest to pomyłka w numeracji), aktualne przepisy chronią pracownika w okresie przedemerytalnym. W wyjątkowych sytuacjach, takich jak ogłoszenie upadłości lub likwidacji pracodawcy, ochrona ta może zostać ograniczona. W takim przypadku pracodawca ma prawo rozwiązać umowy o pracę nawet z pracownikami chronionymi przedemerytalnie, jednak wymaga to spełnienia ściśle określonych warunków prawnych.

Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

Podsumowując, w normalnych okolicznościach pracodawca nie może zwolnić pracownika objętego ochroną przedemerytalną jedynie z powodu likwidacji stanowiska. Aby dokonać takiego zwolnienia, musiałyby zajść dodatkowe okoliczności, takie jak likwidacja lub upadłość pracodawcy. W takim wypadku proces zwolnienia musi być przeprowadzony zgodnie z procedurami przewidzianymi w Kodeksie pracy oraz innych relevantnych przepisach prawa, takich jak ustawa o upadłości i restrukturyzacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od nieruchomości.
Jestem udziałowcem w nieruchomości w której orzeczona jest współwłasność, a zarząd tymczasowy pełni bratanek. Wyliczył on wg mnie nieprawidłowy podział kosztów podatku na współwłaścicieli, natomiast w piśmie urzędowym o podatku, jest tylko nota, że są podatnicy opodatkowani w ramach konta, czyli współwłaściciele. Nie ma konkretnej kwoty na osobę. Dzwoniąc do urzędu pani powiedziała, cytuje: Urzędu nie interesuje kto ile zapłaci, a suma ma być opł...
Praca ponad normę.
Witam. Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...

Wyszukiwarka