Likwidacja stanowiska w okresie ochronnym.

Czy pracodawca może zwolnić pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym do emerytury? Jeden rok do emerytury.
anonim cytuj
07-11-2023
1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną, co jest jednoznaczne z zagwarantowaniem zatrudnienia do końca czasu jej trwania. Likwidacja stanowiska pracy nie może być podstawą do wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi w wieku przedemerytalnym, którego stosunek pracy jest chroniony na podstawie art. 39 Kodeksu pracy. Takiemu pracownikowi można wypowiedzieć tylko warunki pracy i płacy. Jedynie ogłoszenie upadłości lub likwidacja pracodawcy wyłączają ochronę przedemerytalną i umożliwiają wypowiedzenie umowy o pracę pracownikom tuż przed osiągnięciem przez nich wieku emerytalnego.

anonim cytuj
07-11-2023
Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

anonim cytuj
07-11-2023
Jest to możliwe, ale za porozumieniem stron. Temat jest dość rozległy i zależy od kilku czynników. Można śmiało poczytać więcej na ten temat.

anonim cytuj
07-11-2023
W kontekście pytania dotyczącego możliwości zwolnienia pracownika z powodu likwidacji stanowiska w okresie ochronnym przed emeryturą, prawo pracy w Polsce zapewnia szczególną ochronę pracownikom znajdującym się w okresie przedemerytalnym. Zgodnie z art. 39 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę ze względu na przyczyny dotyczące pracownika w okresie 4 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jeśli jest to kobieta, lub 5 lat w przypadku mężczyzn (chociaż te okresy mogą ulec zmianie w zależności od daty urodzenia pracownika i obowiązujących przepisów dotyczących wieku emerytalnego).

1974 Nr 24 poz. 141, Art. 39, pracodawca nie ma prawa wypowiedzieć umowy o pracę, pracownikowi objętemu ochroną przedemerytalną

Zaznaczając, że powyższy cytat zawiera błąd, ponieważ nie odnosi się do aktualnego stanu prawnego (prawdopodobnie jest to pomyłka w numeracji), aktualne przepisy chronią pracownika w okresie przedemerytalnym. W wyjątkowych sytuacjach, takich jak ogłoszenie upadłości lub likwidacji pracodawcy, ochrona ta może zostać ograniczona. W takim przypadku pracodawca ma prawo rozwiązać umowy o pracę nawet z pracownikami chronionymi przedemerytalnie, jednak wymaga to spełnienia ściśle określonych warunków prawnych.

Sama likwidacja stanowiska pracy nie stanowi okoliczności rozwiązania umowy, ale jeśli pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację to może.

Podsumowując, w normalnych okolicznościach pracodawca nie może zwolnić pracownika objętego ochroną przedemerytalną jedynie z powodu likwidacji stanowiska. Aby dokonać takiego zwolnienia, musiałyby zajść dodatkowe okoliczności, takie jak likwidacja lub upadłość pracodawcy. W takim wypadku proces zwolnienia musi być przeprowadzony zgodnie z procedurami przewidzianymi w Kodeksie pracy oraz innych relevantnych przepisach prawa, takich jak ustawa o upadłości i restrukturyzacji.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...
Dziecko z zaburzeniami depresyjnymi.
Pytanie dotyczy dziecka uczęszczającego do szkoły. Czy nauczyciel ma prawo ośmieszać przed całą klasą dziecko z zaburzeniami depresyjnymi po próbach samobójczych mówiąc słowa ,, co zaspałaś czy twoja mama zaspała ,, po tych słowach cała klasa zaczęła się śmiać. Dodam że dziecko jest od tamtego roku szykanowane przez uczniów, dziecko jest kopane, wyśmiewane, przezywane, rzucali kamieniem, zniszczyli plecak, żaden z uczniów z dzieckiem nie rozmaw...

Wyszukiwarka