Odwołanie darowizny jest możliwe?

Mam pytanie retoryczne.
Siostra otrzymała kilka lat temu mieszkanie od mojego ojca pod warunkiem pomocy mu na starość (przepisał je na nią a nie umowa dożywocia). Siostra olewa ojca od wielu lat zajmuje się nim ja i mój brat (tata jeszcze dorabia sobie do emerytury ale jednak trzeba z nim jeździć do lekarza lub na zakupy, posprzątać mu w domu Itp.). Czy możemy z bratem starać się o zachowek od tej siostry? Nie chcieliśmy na początku od niej nic jednak jak ma gdzieś ojca i nawet na święta nie zadzwoni do niego to chcemy trochę utrzeć jej nosa. Ojciec nie chce zabrać jej mieszkania bo uważa, że to byłoby nie w porządku. Proszę o radę.
anonim cytuj
11-04-2024
Czy mieszkanie zostało przepisane na siostrę czy to był umowa ustna? Za mało szczegółów.

anonim cytuj
11-04-2024
Było przepisane normalnie u notariusza.

anonim cytuj
11-04-2024
Ale darowiznę można cofnąć, albo zmienić zapis.

anonim cytuj
11-04-2024
On nie chce cofnąć. Uważa że to jeszcze bardziej by pogorszyło już naprawdę słaba sytuację. Liczy że się zmieni, jednak od 12 lat dalej jest jak jest. Do ojca nie dociera że powinien to zmienić.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...
Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...
Czy sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport?
Czy zgodnie z art. 561 kodeksu cywilnego, sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport? A jeżeli tak to w jaki sposób? Bo oddałem do niego samochód na całkowity remont, i po przejechaniu 3tys km znowu samochód zepsuty. Napisałem mu pismo z tytułu rękojmi, on odpisał żeby mu przywieść samochód, tylko problem jest taki że mam do niego 300km. Kontakt z nim jest bardzo trudny, napisać jakieś pismo do niego w tej sprawie, wynająć l...
Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...

Wyszukiwarka