Ojciec dziecka ukrywa dochód.

Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak długo prowadzi swój biznes? Jeżeli latami, to nikt mu nie uwierzy, że prowadzi coś, co nie daje mu pieniędzy.
Poza tym liczą się możliwości zarobkowe, a nie faktyczne zarobki.

anonim cytuj
07-11-2023
To czy rodzic dziecka zarabia tak czy siak nie zwalnia go z obowiązku łożenia na dziecko. W pozwie o alimenty opisujesz sytuację majątkową oraz możliwości zarobkowe rodzica (tzn. to co wiesz, a nie czego się domyślasz, o resztę dopyta ową osobę sąd). Ponad to opisujesz koszty dziecka. Zliczasz wszelkie wydatki czyli % czynszu za mieszkanie, mediów itd., koszty edukacji dziecka, medycynę, wydatki na spożywkę, chemię, ubezpieczenia, a nawet część benzyny jeśli wozisz dziecko samochodem ora szczególne potrzeby dziecka. Dokładasz do tego siebie (Twoja sytuacja j.w., status / podział sprawowania opieki nad dzieckiem) i wtedy powstaje Ci kwota wnioskowanych alimentów. To nie jest tak, że alimenty na dziecko np. 7-letnie to kwota x i kropka. Wokół jest mnóstwo zmiennych. Ja mam od sądu na 7-latkę zabezpieczenie 1000 zł (oczywiście ojciec nie płaci nawet grosza; zabezpieczenie udzielane na zasadach opieki ojca co drugi weekend pt-pon plus wakacje, ferie itd. plus połowa kosztów dużych wydatków), we wniosku o alimenty (sprawa w styczniu, na pierwszy termin nie chciało mu się nawet przyjść) ok 2500 zł, jako że pan jest wysoko postawionym menedżerem, bardzo szeroko wykształconym oraz własną wolą nie widzącym swoich dzieci wcale, bo ma je w głębokim poważaniu.

anonim cytuj
07-11-2023
W przypadku podejrzenia, że były partner ukrywa dochody, aby uniknąć płacenia odpowiedniej wysokości alimentów, istnieją odpowiednie środki prawne do wyegzekwowania obowiązku alimentacyjnego.

Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?

W takiej sytuacji można złożyć pozew o alimenty i w trakcie postępowania sądowego wskazać na faktyczne możliwości zarobkowe byłego partnera. Sąd bierze pod uwagę nie tylko dochody udokumentowane, ale również potencjalną zdolność do zarobkowania. W tym przypadku możesz wnioskować o zobowiązanie drugiej strony do ujawnienia rzeczywistych dochodów lub nawet o powołanie biegłego, który oceni rzeczywisty stan finansowy strony.

To czy rodzic dziecka zarabia tak czy siak nie zwalnia go z obowiązku łożenia na dziecko. W pozwie o alimenty opisujesz sytuację majątkową oraz możliwości zarobkowe rodzica

Zgodnie z art. 133 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny jest uzależniony od potrzeb osoby uprawnionej oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. W trakcie procesu alimentacyjnego sąd bada zarówno faktyczne potrzeby dziecka, jak i możliwości zarobkowe rodzica. Można również wnioskować o zabezpieczenie alimentów na czas trwania postępowania, co jest uregulowane w art. 738 Kodeksu postępowania cywilnego.

Pamiętaj, aby w pozwie o alimenty szczegółowo opisać wszystkie wydatki związane z utrzymaniem i wychowaniem dziecka. Udokumentowanie wyższych kosztów życia dziecka, jak również wyższych zarobków drugiego rodzica, może wpłynąć na wysokość zasądzonych alimentów. Sąd może również wydać postanowienie o ujawnienie dochodów i majątku zobowiązanego do płacenia alimentów, co ma na celu zapewnienie, że alimenty będą ustalane na sprawiedliwym poziomie.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Alimenty na rodzica.
Ojciec podał mnie o alimenty. On nie pracuje, wcześniej prawie całe życie na czarno. Alkoholik. Ja wynajmuje stancje sama z dziećmi. Pracuję, jednak też mam swoje zobowiązania np. kredyt i długi po byłym mężu, które płacę regularnie. Jaka jest szansa, że będę musiała mu płacić? Dodam, że nie mam z nim kontaktu....
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...

Wyszukiwarka