Ojciec dziecka ukrywa dochód.

Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak długo prowadzi swój biznes? Jeżeli latami, to nikt mu nie uwierzy, że prowadzi coś, co nie daje mu pieniędzy.
Poza tym liczą się możliwości zarobkowe, a nie faktyczne zarobki.

anonim cytuj
07-11-2023
To czy rodzic dziecka zarabia tak czy siak nie zwalnia go z obowiązku łożenia na dziecko. W pozwie o alimenty opisujesz sytuację majątkową oraz możliwości zarobkowe rodzica (tzn. to co wiesz, a nie czego się domyślasz, o resztę dopyta ową osobę sąd). Ponad to opisujesz koszty dziecka. Zliczasz wszelkie wydatki czyli % czynszu za mieszkanie, mediów itd., koszty edukacji dziecka, medycynę, wydatki na spożywkę, chemię, ubezpieczenia, a nawet część benzyny jeśli wozisz dziecko samochodem ora szczególne potrzeby dziecka. Dokładasz do tego siebie (Twoja sytuacja j.w., status / podział sprawowania opieki nad dzieckiem) i wtedy powstaje Ci kwota wnioskowanych alimentów. To nie jest tak, że alimenty na dziecko np. 7-letnie to kwota x i kropka. Wokół jest mnóstwo zmiennych. Ja mam od sądu na 7-latkę zabezpieczenie 1000 zł (oczywiście ojciec nie płaci nawet grosza; zabezpieczenie udzielane na zasadach opieki ojca co drugi weekend pt-pon plus wakacje, ferie itd. plus połowa kosztów dużych wydatków), we wniosku o alimenty (sprawa w styczniu, na pierwszy termin nie chciało mu się nawet przyjść) ok 2500 zł, jako że pan jest wysoko postawionym menedżerem, bardzo szeroko wykształconym oraz własną wolą nie widzącym swoich dzieci wcale, bo ma je w głębokim poważaniu.

anonim cytuj
07-11-2023
W przypadku podejrzenia, że były partner ukrywa dochody, aby uniknąć płacenia odpowiedniej wysokości alimentów, istnieją odpowiednie środki prawne do wyegzekwowania obowiązku alimentacyjnego.

Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?

W takiej sytuacji można złożyć pozew o alimenty i w trakcie postępowania sądowego wskazać na faktyczne możliwości zarobkowe byłego partnera. Sąd bierze pod uwagę nie tylko dochody udokumentowane, ale również potencjalną zdolność do zarobkowania. W tym przypadku możesz wnioskować o zobowiązanie drugiej strony do ujawnienia rzeczywistych dochodów lub nawet o powołanie biegłego, który oceni rzeczywisty stan finansowy strony.

To czy rodzic dziecka zarabia tak czy siak nie zwalnia go z obowiązku łożenia na dziecko. W pozwie o alimenty opisujesz sytuację majątkową oraz możliwości zarobkowe rodzica

Zgodnie z art. 133 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny jest uzależniony od potrzeb osoby uprawnionej oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. W trakcie procesu alimentacyjnego sąd bada zarówno faktyczne potrzeby dziecka, jak i możliwości zarobkowe rodzica. Można również wnioskować o zabezpieczenie alimentów na czas trwania postępowania, co jest uregulowane w art. 738 Kodeksu postępowania cywilnego.

Pamiętaj, aby w pozwie o alimenty szczegółowo opisać wszystkie wydatki związane z utrzymaniem i wychowaniem dziecka. Udokumentowanie wyższych kosztów życia dziecka, jak również wyższych zarobków drugiego rodzica, może wpłynąć na wysokość zasądzonych alimentów. Sąd może również wydać postanowienie o ujawnienie dochodów i majątku zobowiązanego do płacenia alimentów, co ma na celu zapewnienie, że alimenty będą ustalane na sprawiedliwym poziomie.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Zrzeczenie się alimentów jako dorosłe dziecko.
Dzień dobry, Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca. Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty? Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu ro...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...

Wyszukiwarka