W przypadku podejrzenia, że były partner ukrywa dochody, aby uniknąć płacenia odpowiedniej wysokości alimentów, istnieją odpowiednie środki prawne do wyegzekwowania obowiązku alimentacyjnego.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?
W takiej sytuacji można złożyć pozew o alimenty i w trakcie postępowania sądowego wskazać na faktyczne możliwości zarobkowe byłego partnera. Sąd bierze pod uwagę nie tylko dochody udokumentowane, ale również potencjalną zdolność do zarobkowania. W tym przypadku możesz wnioskować o zobowiązanie drugiej strony do ujawnienia rzeczywistych dochodów lub nawet o powołanie biegłego, który oceni rzeczywisty stan finansowy strony.
To czy rodzic dziecka zarabia tak czy siak nie zwalnia go z obowiązku łożenia na dziecko. W pozwie o alimenty opisujesz sytuację majątkową oraz możliwości zarobkowe rodzica
Zgodnie z art. 133 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny jest uzależniony od potrzeb osoby uprawnionej oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości osoby zobowiązanej do płacenia alimentów. W trakcie procesu alimentacyjnego sąd bada zarówno faktyczne potrzeby dziecka, jak i możliwości zarobkowe rodzica. Można również wnioskować o zabezpieczenie alimentów na czas trwania postępowania, co jest uregulowane w art. 738 Kodeksu postępowania cywilnego.
Pamiętaj, aby w pozwie o alimenty szczegółowo opisać wszystkie wydatki związane z utrzymaniem i wychowaniem dziecka. Udokumentowanie wyższych kosztów życia dziecka, jak również wyższych zarobków drugiego rodzica, może wpłynąć na wysokość zasądzonych alimentów. Sąd może również wydać postanowienie o ujawnienie dochodów i majątku zobowiązanego do płacenia alimentów, co ma na celu zapewnienie, że alimenty będą ustalane na sprawiedliwym poziomie.