A jeśli już mam komornika za nieopłaconą ratę kredytu? Czy w razie sprawy sądowej, sąd nie interesuje to że chcę zapłacić raty po sprzedaży mieszkania bo teraz nie mam z czego i czy poniosę koszty sprawy?
W przypadku wspólnego kredytu, zaciągniętego przez małżonków w trakcie trwania małżeństwa, zobowiązanie to zwykle jest traktowane jako wspólny dług małżeński. Oznacza to, że po rozwodzie każde z byłych małżonków w dalszym ciągu odpowiada za jego spłatę – chyba że postanowienia rozwodowe stanowią inaczej.
Odpowiadając na post 1, jeśli nie ma wyroku sądowego lub umowy między byłymi małżonkami mówiącej o podziale długu, to zasadniczo obowiązują reguły ogólne, zgodnie z którymi długi zaciągnięte w trakcie trwania wspólności majątkowej są długami obojga małżonków (art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).
W sytuacji gdy jeden z małżonków spłaca większą część kredytu, może dochodzić od drugiego małżonka zwrotu nadpłaconej kwoty na zasadach uregulowanych w Kodeksie cywilnym, w szczególności na podstawie art. 405 i następnych dotyczących zwrotu nienależnego świadczenia.
Co do posta 2, rzeczywiście, była małżonka może podjąć próbę wyegzekwowania spłaty udziału w kredycie poprzez sąd i komornika. W takim przypadku sąd rozstrzygnie sprawę na podstawie przedstawionych dowodów i okoliczności, w tym zdolności do spłaty długu przez pozwanego.
W odniesieniu do posta 3, nie jest możliwe automatyczne odroczenie spłaty zobowiązania do momentu sprzedaży wspólnego mieszkania, jeśli nie uzgodniono tego w sposób prawny. Sąd rozważając sprawę może uwzględnić sytuację finansową dłużnika, jednak nie ma to bezpośredniego wpływu na obowiązek spłaty zobowiązania. Jeżeli dłużnik nie jest w stanie spłacić zadłużenia, sąd może zasądzić spłatę długu w ratach lub w inny sposób dostosować sposób wykonania zobowiązania do możliwości dłużnika. Niewątpliwie dłużnik ponosiłby także koszty procesu, jeśli sprawa zakończyłaby się wyrokiem niekorzystnym dla niego.
Jeśli chodzi o post 4, istotnie, liczba postępowań egzekucyjnych nie jest ograniczona. Jeżeli sąd wyda wyrok zobowiązujący do spłaty zaległych rat, wówczas do istniejących postępowań komorniczych może dojść kolejne. W każdym z tych postępowań komornik będzie dążył do wyegzekwowania należności na rzecz wierzyciela.