Spadek a użytkowanie dożywotnie.

Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się kuchnia letnia a matka za to płaci podatek, mamy w planach wyburzyć ścianę gdzie znajdują się schody na górę, i zając kolejna kondygnacje, czy to będzie wbrew prawu? i czy zajęcie komórki letniej również ?
anonim cytuj
07-11-2023
Jaki dokładnie to zapis, jak brzmi (chodzi o zamieszkiwanie ciotki)? Co do zasady jesteście z matką współwłaścicielami i możecie robić na swojej nieruchomości co wam się podoba.

anonim cytuj
07-11-2023
''w związku z dokonaną w dniu dzisiejszym darowizną na żądanie darczyńców (imię nazwisko) małżonkowie ustanawiają nieodpłatnie dożywotnia bezpłatna służebność osobista
na rzecz Dziadka i babci oraz na rzecz wujka ( już nie żyje ) i ciotki polegająca na prawie bezpłatnego mieszkania w czterech izbach darowanego domu mieszkalnego ( trzy izby na 1 kondygnacji i jedna izba na 2 kondygnacji, prawo bezpłatnego korzystania z i użytkowania garażu wraz z budynkiem gospodarczym na rzecz dziadka i babci
małżonkowie (moja matka i ojciec ) zobowiązują się zapewnić...ciotce opiekę , pomoc i pielęgnacje w chorobie "

anonim cytuj
07-11-2023
Służebność osobista mieszkania jest uregulowana w Kodeksie cywilnym (K.c.), a dokładniej w art. 685 oraz następnych. Na podstawie tego zapisu, ciotka ma prawnie zagwarantowane prawo do bezpłatnego mieszkania w czterech wyznaczonych izbach domu mieszkalnego. Jakiekolwiek działania, które by naruszały to prawo, takie jak zmiana struktury budynku w sposób, który uniemożliwia korzystanie z tych pomieszczeń, mogłyby być uznane za naruszenie służebności i w konsekwencji stanowić podstawę do roszczeń ze strony ciotki, w tym również roszczeń o odszkodowanie czy przywrócenie stanu poprzedniego.

W kwestii zajęcia komórki letniej, jeżeli nie jest ona wyraźnie wymieniona w zapisie dotyczącym służebności, a jej użytkowanie przez ciotkę w sposób faktyczny uniemożliwia korzystanie z niej przez właścicieli i jest przyczyną powstawania dla nich kosztów, wówczas właściciele mają prawo podjąć kroki prawne w celu zaprzestania takiego stanu rzeczy. Mogą to zrobić przez wezwanie ciotki do zaprzestania bezprawnego korzystania z komórki letniej. Jeżeli takie działanie nie przyniesie skutku, właściciele mogą dochodzić swoich praw na drodze sądowej.

Podsumowując, w kontekście prawnym:

Zmiany w strukturze budynku, które wpływają na używanie izb objętych służebnością osobistą, mogą stanowić naruszenie praw ciotki i być niezgodne z prawem.
Jeżeli komórka letnia nie jest objęta służebnością, właściciele mają prawo żądać od ciotki zaprzestania jej bezprawnego użytkowania. W razie potrzeby mogą dochodzić swoich praw w sądzie.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana zameldowania.
Mam pytanie donośnie zmiany miejsca zameldowania. I internecie ciężko znaleźć aktualne informacje na ten temat, a jak już są to sprzeczne na różnych stronach. Czy muszę zmieniać dowód osobisty? Czy muszę zgłosić zmianę miejsca zameldowania do Urzędu Skarbowego? Gdzie jeszcze muszę powiadomić o zmianie?...
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...
Czy można sprzedać mieszkanie z pluskwami?
W ubiegłym tygodniu kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Dwa razy oglądaliśmy z narzeczonym lokal w obecności pośrednika. Właściciel nie miał z nami kontaktu. Mieszkanie ogólnie było w kiepskim stanie, całe do remontu ale przygotowani byliśmy na taki stan rzeczy. Po załatwieniu niezbędnych formalności jak sprawy urzędowe i administracyjne zabraliśmy się wstępnie za porządkowanie pomieszczeń. Ze zgrozą odkryliśmy, że mieszkanie jest całe zapluskwi...

Wyszukiwarka