Wydziedziczenie

Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała? Ojciec wnuków, a jej syn nie żyje. Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??
anonim cytuj
24-08-2023
Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała?

Tak.
Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??

Będą mogli ale jeżeli powody wydziedziczenia wskazane w testamencie są realne to osoba, od której zażądają zapłaty zachowku, ma możliwość skutecznie obronić przed zapłatą zachowku powołując się na te powody wydziedziczenia. Przed zapłatą zachowku można bronić się także na zasadach ogólnych w oparciu o argument zasad współżycia społecznego (art. 5 k.c.).

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...
Darowizna domu.
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...

Wyszukiwarka