Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?

Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?
anonim cytuj
03-08-2022
A skąd będzie wiadomo, że odziedziczyli ten garaż? Poświadczenie dziedziczenia można przeprowadzić też u notariusza.

anonim cytuj
03-08-2022
Czyli nie trzeba wnosić sprawy do Sądu. Wystarczy udać się do notariusza?

anonim cytuj
03-08-2022
Tak, jeśli wszyscy są zgodni.

anonim cytuj
03-08-2022
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
03-08-2022
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?

Aby móc prawidłowo sprzedać nieruchomość po śmierci współwłaściciela, konieczne jest dokładne ustalenie kręgu spadkobierców oraz ich praw do danej nieruchomości. W świetle polskiego prawa:

Poświadczenie dziedziczenia jest dokumentem potwierdzającym nabycie spadku przez spadkobiercę. W przypadku, gdy wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do tego, kto jest spadkobiercą, poświadczenie dziedziczenia można uzyskać u notariusza. Procedura ta jest zdecydowanie szybsza i tańsza niż postępowanie sądowe.

Jeżeli wszyscy spadkobiercy (w tym przypadku mąż oraz dwójka dzieci) są zgodni co do sprzedaży garażu, mogą wspólnie podpisać umowę sprzedaży przed notariuszem. W umowie tej powinni być wymienieni jako współwłaściciele nieruchomości (garażu).

Podsumowując, nie jest konieczne wniesienie sprawy spadkowej do sądu, o ile wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do kręgu spadkobierców. W takim przypadku wystarczy uzyskanie poświadczenia dziedziczenia u notariusza i podpisanie umowy sprzedaży z potencjalnym nabywcą.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Umowa najmu a wypowiedzenie.
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie. Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....
Przesyłka sądowa do osoby zmarłej
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...

Wyszukiwarka