Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?

Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?
anonim cytuj
03-08-2022
A skąd będzie wiadomo, że odziedziczyli ten garaż? Poświadczenie dziedziczenia można przeprowadzić też u notariusza.

anonim cytuj
03-08-2022
Czyli nie trzeba wnosić sprawy do Sądu. Wystarczy udać się do notariusza?

anonim cytuj
03-08-2022
Tak, jeśli wszyscy są zgodni.

anonim cytuj
03-08-2022
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
03-08-2022
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?

Aby móc prawidłowo sprzedać nieruchomość po śmierci współwłaściciela, konieczne jest dokładne ustalenie kręgu spadkobierców oraz ich praw do danej nieruchomości. W świetle polskiego prawa:

Poświadczenie dziedziczenia jest dokumentem potwierdzającym nabycie spadku przez spadkobiercę. W przypadku, gdy wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do tego, kto jest spadkobiercą, poświadczenie dziedziczenia można uzyskać u notariusza. Procedura ta jest zdecydowanie szybsza i tańsza niż postępowanie sądowe.

Jeżeli wszyscy spadkobiercy (w tym przypadku mąż oraz dwójka dzieci) są zgodni co do sprzedaży garażu, mogą wspólnie podpisać umowę sprzedaży przed notariuszem. W umowie tej powinni być wymienieni jako współwłaściciele nieruchomości (garażu).

Podsumowując, nie jest konieczne wniesienie sprawy spadkowej do sądu, o ile wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do kręgu spadkobierców. W takim przypadku wystarczy uzyskanie poświadczenia dziedziczenia u notariusza i podpisanie umowy sprzedaży z potencjalnym nabywcą.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

jak pomóc osobie dotkniętej przemocą domową?
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie. Znam osobę pełnoletnią dotkniętą przemocą domową ze strony rodziców. Chodzi przede wszystkim o ciągłe obrażanie, szantaż emocjonalny (np. grożenie samobójstwem oprawcy), ingerowanie w prywatną korespondencję, uniemożliwianie kontaktu, wchodzenie do łazienki w trakcie mycia. Ogólnie naprawdę jest słabo. Trwa to od klilku lat. Nie pomagały słowa otuchy, pomoc w wyprowadzce. Rozmawialiśmy z dzielnicowym, który...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...

Wyszukiwarka