Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?

Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?
anonim cytuj
03-08-2022
A skąd będzie wiadomo, że odziedziczyli ten garaż? Poświadczenie dziedziczenia można przeprowadzić też u notariusza.

anonim cytuj
03-08-2022
Czyli nie trzeba wnosić sprawy do Sądu. Wystarczy udać się do notariusza?

anonim cytuj
03-08-2022
Tak, jeśli wszyscy są zgodni.

anonim cytuj
03-08-2022
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
03-08-2022
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?

Aby móc prawidłowo sprzedać nieruchomość po śmierci współwłaściciela, konieczne jest dokładne ustalenie kręgu spadkobierców oraz ich praw do danej nieruchomości. W świetle polskiego prawa:

Poświadczenie dziedziczenia jest dokumentem potwierdzającym nabycie spadku przez spadkobiercę. W przypadku, gdy wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do tego, kto jest spadkobiercą, poświadczenie dziedziczenia można uzyskać u notariusza. Procedura ta jest zdecydowanie szybsza i tańsza niż postępowanie sądowe.

Jeżeli wszyscy spadkobiercy (w tym przypadku mąż oraz dwójka dzieci) są zgodni co do sprzedaży garażu, mogą wspólnie podpisać umowę sprzedaży przed notariuszem. W umowie tej powinni być wymienieni jako współwłaściciele nieruchomości (garażu).

Podsumowując, nie jest konieczne wniesienie sprawy spadkowej do sądu, o ile wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do kręgu spadkobierców. W takim przypadku wystarczy uzyskanie poświadczenia dziedziczenia u notariusza i podpisanie umowy sprzedaży z potencjalnym nabywcą.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek.
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
L4 a zwolnienie z pracy
Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużen...
Czy mogę sprzedać mieszkanie?
Witam Zakupiłem dla lata temu nowe mieszkanie od dewelopera na umowę deweloperska ,za 1.5msc mają być odbiory tego lokalu i tu pytanie,czy mogę teraz sprzedać to mieszkanie i jak formalnie to wygląda?...

Wyszukiwarka