Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?

Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?
anonim cytuj
03-08-2022
A skąd będzie wiadomo, że odziedziczyli ten garaż? Poświadczenie dziedziczenia można przeprowadzić też u notariusza.

anonim cytuj
03-08-2022
Czyli nie trzeba wnosić sprawy do Sądu. Wystarczy udać się do notariusza?

anonim cytuj
03-08-2022
Tak, jeśli wszyscy są zgodni.

anonim cytuj
03-08-2022
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
03-08-2022
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?

Aby móc prawidłowo sprzedać nieruchomość po śmierci współwłaściciela, konieczne jest dokładne ustalenie kręgu spadkobierców oraz ich praw do danej nieruchomości. W świetle polskiego prawa:

Poświadczenie dziedziczenia jest dokumentem potwierdzającym nabycie spadku przez spadkobiercę. W przypadku, gdy wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do tego, kto jest spadkobiercą, poświadczenie dziedziczenia można uzyskać u notariusza. Procedura ta jest zdecydowanie szybsza i tańsza niż postępowanie sądowe.

Jeżeli wszyscy spadkobiercy (w tym przypadku mąż oraz dwójka dzieci) są zgodni co do sprzedaży garażu, mogą wspólnie podpisać umowę sprzedaży przed notariuszem. W umowie tej powinni być wymienieni jako współwłaściciele nieruchomości (garażu).

Podsumowując, nie jest konieczne wniesienie sprawy spadkowej do sądu, o ile wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do kręgu spadkobierców. W takim przypadku wystarczy uzyskanie poświadczenia dziedziczenia u notariusza i podpisanie umowy sprzedaży z potencjalnym nabywcą.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

majątek po rodzicach
Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę...
Dyscyplinowanie pracownika.
Mam problem z pracownicą. Ma więcej zwolnień lekarskich niż dni w pracy. Nie informuje mnie, kiedy wraca ze zwolnienia. Spóźnia się. Nie przypominam sobie nawet dnia, kiedy przyszła o czasie. Zamiast wykonywać obowiązki ogląda telewizor. Zwracam uwagę, że ma nieuprzątnięte stanowisko pracy, odpowiada, że ma czysto. Aneksowałam umowę, zmniejszając etat- poszła na zwolnienie. Nie jest medykiem, udziela porad medycznych. Regularnie ją dyscyplinuję,...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
Wstrzymanie alimentów.
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę. W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...

Wyszukiwarka