Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?

Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?
anonim cytuj
03-08-2022
A skąd będzie wiadomo, że odziedziczyli ten garaż? Poświadczenie dziedziczenia można przeprowadzić też u notariusza.

anonim cytuj
03-08-2022
Czyli nie trzeba wnosić sprawy do Sądu. Wystarczy udać się do notariusza?

anonim cytuj
03-08-2022
Tak, jeśli wszyscy są zgodni.

anonim cytuj
03-08-2022
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
03-08-2022
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?

Aby móc prawidłowo sprzedać nieruchomość po śmierci współwłaściciela, konieczne jest dokładne ustalenie kręgu spadkobierców oraz ich praw do danej nieruchomości. W świetle polskiego prawa:

Poświadczenie dziedziczenia jest dokumentem potwierdzającym nabycie spadku przez spadkobiercę. W przypadku, gdy wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do tego, kto jest spadkobiercą, poświadczenie dziedziczenia można uzyskać u notariusza. Procedura ta jest zdecydowanie szybsza i tańsza niż postępowanie sądowe.

Jeżeli wszyscy spadkobiercy (w tym przypadku mąż oraz dwójka dzieci) są zgodni co do sprzedaży garażu, mogą wspólnie podpisać umowę sprzedaży przed notariuszem. W umowie tej powinni być wymienieni jako współwłaściciele nieruchomości (garażu).

Podsumowując, nie jest konieczne wniesienie sprawy spadkowej do sądu, o ile wszyscy spadkobiercy są zgodni co do podziału majątku oraz nie ma wątpliwości co do kręgu spadkobierców. W takim przypadku wystarczy uzyskanie poświadczenia dziedziczenia u notariusza i podpisanie umowy sprzedaży z potencjalnym nabywcą.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy szkoła zaoczna zwalnia z jakiś składek w umowie zlecenie?
Dzień dobry, Chciałbym pójść do liceum bądź technikum zaocznie do szkoły prywatnej. Obecnie pracuje na umowę zlecenie. Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek, które opłacam pracując na zleceniówce? Czy rodzaj szkoły ma w tym przypadku znaczenie? Publiczna nie publiczna itd. Pozdrawiam serdecznie....
Służebność gruntowa.
Witam! Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m. Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości dzia...
Poczta Polska - czekanie na przesyłkę
Dzien dobry. 9 października został nadany do mnie list polecony priorytetowy z malutką soczewka - częścią do lasera. 13 października na poczcie sprawdzałam nic nie było. Dziś to jest 16.10 dostałam numer nadania. Sprawdziłam w śledzeniu i wychodzi na to że 11 , 13 i dziś była próba doreczenia-ponoc byłam nieobecna. Pojechałam na pocztę i okazało się że listonoszka jest ma zwolnieniu , mój list "ma przy sobie" do systemu skanuje co chce...
Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....

Wyszukiwarka