Usunięcie usterek deweloperskich.

Kilka dni temu odebrałem mieszkanie od dewelopera. Jedną z usterek wskazanych w protokole odbioru były niewłaściwe drzwi do komórki lokatorskiej (na etapie zakupu deweloper zapewnił w wiadomości e-mail, że komórka posiada murowane ściany oraz pełne drzwi). Niestety deweloper zamontował drzwi ażurowe.
W odpowiedzi na wady wskazane przy odbiorze deweloper napisał:
BRAK ZGODNOŚCI Z DEKLAROWANĄ OFERTĄ DOT. KOMÓRKI LOKATORSKIEJ - DRZWI MIAŁY BYĆ PEŁNE W KOLORZE SZARYM.
Zgłoszenie zostaje uznane za zasadne wobec czego spółka proponuje zwrot ceny zakupu komórki i odstąpienie od umowy kupna.
W rozmowie z deweloperem przekazałem, że oczekuję wymiany drzwi lub rabatu na komórkę w wysokości który pozwoli pokryć wymianę drzwi. Czy deweloper ma prawo odmówić wymiany lub rabatu i zaproponować jedynie odstąpienie od umowy kupna?
anonim cytuj
03-11-2023
Nie może, tym bardziej, że wada po pierwsze jest nieistotna (nie wpływa na możliwość użytkowania zgodnie z przeznaczeniem rzeczy), a ponadto przepisy nie przewidują dla sprzedającego możliwości zmiany roszczenia wymiany czy obniżenia ceny na odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

zwrot pieniędzy w szkole
Witam, jak mogę rozwiązać spór o zwrot pieniędzy w szkole. W marcu b.r. zapłaciłam za dwójkę dzieci 180 zł za wyżywienie w szkole. Po tygodniu wybuchła pandemia więc szkoły zamknięto. Od września moje dzieci zmieniły szkołę, więc zaczęłam się domagać zwrotu pieniędzy za wyżywienie z marca lub przeniesienie tej opłaty do bieżącej szkoły. Dyrektor szkoły odmówiła mi zwrotu, gdyż twierdzi, że przenosząc dzieci do innej szkoły tracę ten zwrot. Natomi...
Ciąża na urlopie wychowawczym.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże. Jak należy postąpić dalej ? Przerwać wychowawczy? Jak to działa ? Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy. Ale tam nikt nie odbiera....
Wskazanie lokalu socjalnego.
Chciałbym się zapytać czy nie doszło do złamania prawa jeżeli chodzi o wskazanie lokalu socjalnego, który nie spełnia kryteriów i warunków pomieszczenia tymczasowego ( z mamą byliśmy eksmitowani w 2015 roku 20 kwietnia ), do sutereny, pomieszczenia piwnicznego, bez poziomu przy ziemi, z zawilgoconą przegrodą budowlaną wewnętrzną ( punkt 4 mówi o tym że przegrody budowlane nie mogą być zawilgocone ), budynek ma ponad 100 lat, do tego dochodzi zła ...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...

Wyszukiwarka