Usunięcie usterek deweloperskich.

Kilka dni temu odebrałem mieszkanie od dewelopera. Jedną z usterek wskazanych w protokole odbioru były niewłaściwe drzwi do komórki lokatorskiej (na etapie zakupu deweloper zapewnił w wiadomości e-mail, że komórka posiada murowane ściany oraz pełne drzwi). Niestety deweloper zamontował drzwi ażurowe.
W odpowiedzi na wady wskazane przy odbiorze deweloper napisał:
BRAK ZGODNOŚCI Z DEKLAROWANĄ OFERTĄ DOT. KOMÓRKI LOKATORSKIEJ - DRZWI MIAŁY BYĆ PEŁNE W KOLORZE SZARYM.
Zgłoszenie zostaje uznane za zasadne wobec czego spółka proponuje zwrot ceny zakupu komórki i odstąpienie od umowy kupna.
W rozmowie z deweloperem przekazałem, że oczekuję wymiany drzwi lub rabatu na komórkę w wysokości który pozwoli pokryć wymianę drzwi. Czy deweloper ma prawo odmówić wymiany lub rabatu i zaproponować jedynie odstąpienie od umowy kupna?
anonim cytuj
03-11-2023
Nie może, tym bardziej, że wada po pierwsze jest nieistotna (nie wpływa na możliwość użytkowania zgodnie z przeznaczeniem rzeczy), a ponadto przepisy nie przewidują dla sprzedającego możliwości zmiany roszczenia wymiany czy obniżenia ceny na odstąpienie od umowy.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Czy mają prawo żądać jakiejkolwiek dopłaty, skoro wysłali przedmiot, po cenie po jakiej został kupiony?
Cześć, proszę o poradę. Przedmiot kupiony przez stronę internetową, promocja z 1400 na około 30 zł, 130 zł z przesyłką. Dostaliśmy wiadomość, że jest to pomyłka w cenie, z prośbą o dopłatę. Mimo to przedmiot został wysłany. W trakcie wysyłki odpowiedzieliśmy, że po regularnie cenie przedmiot nas nie interesuje i jeśli będzie to przesyłka pobraniowa to paczki nie odbierzemy. Paczka jednak przyszła, faktura wystawiona na kwotę po jakiej przedmiot k...
Rezygnacja z usług firmy cateringowej.
Cześć, moi rodzice zamówili catering ze słynnej z telewizji firmy i z którego chcieliby zrezygnować. Posiłki przestały dojeżdżać, kilkukrotnie brakowało któregoś dania (i wszyscy już wiedza o jaka firmę chodzi ? ) czy przyjechała zupełnie z inną kalorycznością. W przeciągu tygodnia brakowało przy tylko jednej diecie 3x podwieczorka, raz nie przyjechało nic.. Z biegiem czasu kurier przestał dostarczać pojemniki coraz częściej a spytany czemu tak j...
Dofinansowanie na działalność z PUP a negatywna historia kredytowa.
Dzień dobry, Czy podczas starania się o dofinansowanie pierwszej działalności gospodarczej może mieć wpływ negatywna historia kredytowa? (Mam na myśli brak długów, ale długi które istniały w przeszłości) czy to powód do eliminacji takiego wniosku?...

Wyszukiwarka