Działania terenowe komornika.

Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik.
Dlaczego?
Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 )
Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nieobecność mieszkanie, dokonał zniszczeń, zajął moją własność i jeszcze "ukradł kilka ton złota schowanego w szufladzie"?. Komornik upierał by się że występuje jako urzędnik i posiada prawomocny tytuł wykonawczy przeciwko osobie, która tu nie mieszka. Ja mógł bym być w miesięcznej delegacji i nie dowiedział bym się o włamaniu przez ten czas.
Całe mieszkanie mogło by zostać zniszczone, niezabezpieczone i ogołocone.
Czy taki komornik występował by wtedy jako urzędnik czy raczej jako osoba prywatna dokonująca włamania? Odpowiedzialność karna czy sąd cywilny?
Cały temat można pewnie rozszerzyć na inne służby mające możliwość wtargnąć gdzieś (np. policja "podejrzewająca że w obszarze nieruchomości właśnie jest popełniane przestępstwo) i każda z tych grup będzie miała inne smaczki.
anonim cytuj
03-11-2023
Komornik dokonuje zajęcia a nie plądruje mieszkanie jak banda złodziei. Nie ma mowy o zniszczeniu, ogołoceniu czy pozostawieniu miejsca zajęcia niezabezpieczonego. Podobnie policja jak i inne służby.

anonim cytuj
03-11-2023
Komornik dokonuje zajęcia a nie plądruje mieszkanie jak banda złodziei.

Powinien się tak zachować. W życiu bywa różnie. Jak np. sprawa z traktorem.
a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nieobecność mieszkanie, dokonał zniszczeń, zajął moją własność i jeszcze "ukradł kilka ton złota schowanego w szufladzie"?

To teoretycznie on osobiście odpowie karnie i cywilnie za swoje zaniedbania tudzież przekroczenia uprawnień bądź wprost przestępstwa. Zakładając, że do takich dojdzie w trakcie czynności, bo może być tak, że jego wejście do mieszkania obcego dla dłużnika będzie uprawnione.

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli strawa do rozstrzygnięcia w sądzie. Słowo komornika przeciwko poszkodowanemu, który nie ma nic wspólnego z dłużnikiem. A sąd albo uzna, że miał prawo tam wejść, albo że nie. Dla komornika pewnie zbędne ryzyko (pewnie tak zrobić nie powinien) ale z drugiej strony to różnie bywa.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska. Jestem po drugim rozwodzie - czy jest możliwość aby wrócić do swojego nazwiska panieńskiego?
Witam, chciałabym zmienić nazwisko. Jestem po drugim rozwodzie - czy jest możliwość aby wrócić do swojego nazwiska panieńskiego, które miałam przed zawarciem pierwszego małżeństwa?...
Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Nabycie spadku.
Mąż w drodze dziedziczenia poprzez wpisanie aktu poświadczenia dziedziczenia u notariusza nabył spadek po ojcu. Spadek ten zgłosił do urzędu skarbowego zgodnie ze stanem faktycznym. W późniejszym terminie okazało się, że w tym samym akcie jest dziedziczenie po dziadku i babci w skład czego wchodzi dom - mąż nieświadomy tego wszystkiego nie wykazał tego w zeznaniu. Czy jedyne co pozostaje to złożyć zeznanie i liczyć się z koniecznością zapłaty? Kw...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...

Wyszukiwarka