Byłem zatrudniony na umowie B2B... Wystawiłem FV za okres od 01.07 do 14.07 jednak owa firma nie chce zapłacić.
Jeśli umowa B2B zakończyła się z dniem 31.06.2023, a później nie została pisemnie przedłużona, ale świadczyłeś usługi na jej podstawie, to oznacza, że umowa była w dalszym ciągu obowiązująca. Screenshot z rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej mogą posłużyć jako dowody, że faktycznie istniała ustna zgoda na przedłużenie umowy.
W świetle art. 71 § 1 Kodeksu cywilnego, umowy mogą być zawierane przez osoby fizyczne bez żadnej szczególnej formy, chyba że przepisy stanowią inaczej. Czyli umowy ustne są ważne i skuteczne, choć trudniejsze do udowodnienia.
Co do faktury za okres świadczenia usług od 01.07 do 14.07 - jeżeli świadczyłeś usługi zgodnie z warunkami ustalonymi wcześniej, masz prawo domagać się zapłaty za te usługi.
mam wciąż laptopa służbowego. Czy istnieje możliwość rozliczenia w postaci zostawienia sobie tego laptopa?
Laptop, który został Ci użyczony w związku z wykonywaniem umowy B2B, nadal jest własnością firmy, która go udostępniła. W świetle art. 861 § 1 Kodeksu cywilnego, użyczenie rzeczy polega na tym, że jedna osoba (użyczający) przekazuje drugiej (użytkownikowi) rzecz do używania na pewien czas, a po upływie tego czasu użytkownik jest zobowiązany zwrócić rzecz w niezmienionym stanie.
Co do kwestii przywłaszczenia cudzej własności - w świetle art. 284 § 1 Kodeksu karnego, kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.
Jeśli chodzi o prawo zatrzymania rzeczy - to instrument prawny, który pozwala wierzycielowi zatrzymać rzecz dłużnika do momentu uregulowania długu. Jednakże w opisanym przypadku nie znajdzie zastosowania.
Podsumowując:
Jeśli świadczyłeś usługi po zakończeniu umowy B2B, ale istniała ustna zgoda na jej przedłużenie, masz prawo do zapłaty za te usługi.
Laptop, który posiadasz, nadal jest własnością firmy i powinieneś go zwrócić.
Przywłaszczenie cudzej własności jest czynem zabronionym i podlega karze.
Prawo zatrzymania rzeczy w opisanym przypadku nie ma zastosowania.