Umowa B2B - rozwiązanie umowy.

Witam,
Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy.
Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura)
Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego.
Wystawiłem FV za okres od 01.07 do 14.07 jednak owa firma nie chce zapłacić. Kompletny brak kontaktu od tamtego czasu.

Jakie są możliwości w tym przypadku ?
Ah, mam wciąż laptopa służbowego. Czy istnieje możliwość rozliczenia w postaci zostawienia sobie tego laptopa?
anonim cytuj
15-08-2023
Wezwanie do zapłaty ze wskazaniem ostatecznego terminu płatności (wysyłasz pocztą za zwrotnym potwierdzeniem odbioru).
W przypadku braku reakcji pozostaje sąd.

anonim cytuj
15-08-2023
mam wciąż laptopa służbowego

Nie służbowy, a użyczony. Z uwagi na zakończenie umowy odeślij go.
PS.
Ze służbowym mielibyśmy do czynienia przy umowie o pracę.

anonim cytuj
15-08-2023
Czy kwestia nierozliczonej FV za moje usługi bez umowy, ma jakieś znaczenie w przetrzymaniu laptopa użyczonego. Na który bądź co bądź nie podpisałem żadnego dokumentu przekazania.

Chcesz przywłaszczyć cudzą własność?
PS.
Prawo zatrzymania rzeczy nie będzie miało tutaj zastosowania.

anonim cytuj
15-08-2023
Wszystko jasne, laptop odsyłam.
Dziękuję za rady.

anonim cytuj
15-08-2023
Byłem zatrudniony na umowie B2B... Wystawiłem FV za okres od 01.07 do 14.07 jednak owa firma nie chce zapłacić.

Jeśli umowa B2B zakończyła się z dniem 31.06.2023, a później nie została pisemnie przedłużona, ale świadczyłeś usługi na jej podstawie, to oznacza, że umowa była w dalszym ciągu obowiązująca. Screenshot z rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej mogą posłużyć jako dowody, że faktycznie istniała ustna zgoda na przedłużenie umowy.

W świetle art. 71 § 1 Kodeksu cywilnego, umowy mogą być zawierane przez osoby fizyczne bez żadnej szczególnej formy, chyba że przepisy stanowią inaczej. Czyli umowy ustne są ważne i skuteczne, choć trudniejsze do udowodnienia.

Co do faktury za okres świadczenia usług od 01.07 do 14.07 - jeżeli świadczyłeś usługi zgodnie z warunkami ustalonymi wcześniej, masz prawo domagać się zapłaty za te usługi.

mam wciąż laptopa służbowego. Czy istnieje możliwość rozliczenia w postaci zostawienia sobie tego laptopa?

Laptop, który został Ci użyczony w związku z wykonywaniem umowy B2B, nadal jest własnością firmy, która go udostępniła. W świetle art. 861 § 1 Kodeksu cywilnego, użyczenie rzeczy polega na tym, że jedna osoba (użyczający) przekazuje drugiej (użytkownikowi) rzecz do używania na pewien czas, a po upływie tego czasu użytkownik jest zobowiązany zwrócić rzecz w niezmienionym stanie.

Co do kwestii przywłaszczenia cudzej własności - w świetle art. 284 § 1 Kodeksu karnego, kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

Jeśli chodzi o prawo zatrzymania rzeczy - to instrument prawny, który pozwala wierzycielowi zatrzymać rzecz dłużnika do momentu uregulowania długu. Jednakże w opisanym przypadku nie znajdzie zastosowania.

Podsumowując:

Jeśli świadczyłeś usługi po zakończeniu umowy B2B, ale istniała ustna zgoda na jej przedłużenie, masz prawo do zapłaty za te usługi.
Laptop, który posiadasz, nadal jest własnością firmy i powinieneś go zwrócić.
Przywłaszczenie cudzej własności jest czynem zabronionym i podlega karze.
Prawo zatrzymania rzeczy w opisanym przypadku nie ma zastosowania.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Alimenty a brak adresu pozwanego.
Występuje o alimenty na syna, natomiast nie wiem gdzie ojciec przebywa, nie chce podać mi adresu. Musiałam podać adres zameldowania jako korespondencyjny, ale istnieje możliwość, że ojciec dziecka nie odbierze wezwania do sądu. Co w takim przypadku? Czy pismo będzie uznane pi tych 14 dniach jako odebrane? Co jeśli nie pojawi się na rozprawie? Czy mam obowiązek poinformować ojca np. telefonicznie?...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...

Wyszukiwarka