Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.

Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu?
Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przysposobieniu następuje prawnie niejako "podmiana" linii dziedziczenia. Dziecko po przysposobieniu dziedziczy po całej linii przysposabiającego tak jakby był jego dzieckiem, natomiast nie dziedziczy w żaden sposób po linii rodziców biologicznych.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuję za odpowiedź, ale zmieńmy scenariusz. Syn ma już nazwisko po obecnym mężu mojej byłej dziewczyny, bo wyraziłem zgodę. Co, jeśli nie zechcą przysposobić dziecka?
Moja córka ma rok, żyje w związku beż ślubu w domu, który jest tylko mój. Mam niebezpieczny zawód. Co się stanie w razie mojej śmierci? Kto będzie mógł decydować o majątku za moje dzieci. Bo rozumiem, że w obecnej sytuacji dom i cały mój majątek będzie się dzielił tylko na moje nieletnie dzieci.
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę ( syn nie ma że mną kontaktu ), czy będzie mogła mieszkać w domu ze względu na wspolne dziecko? Czy będzie musiała je sprzedać (mimo ze nie dziedziczy)?
Jakie kroki prawne najlepiej podjąć by nie było kłótni w sądzie i długi trwającej rozprawy ?

anonim cytuj
03-11-2023
Co się stanie w razie mojej śmierci?

Będą dziedziczyć Twoi spadkobiercy z mocy ustawy lub z testamentu. Nie przysposobiony syn również (z ustawy).
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę.

Testament. 10 letniego dziecka nie da się wydziedziczyć. Zresztą ku temu muszą być podstawy nie tylko wola spadkodawcy. Kogo powołasz do dziedziczenia testamentem, to Twoja sprawa.
Twój syn albo będzie dziedziczył z mocy ustawy albo będzie przysługiwało mu roszczenie o wypłatę zachowku (w przypadku testamentu).

anonim cytuj
03-11-2023
A zachowek też ma swoje zasady tak ? Jaki to jest udział?

anonim cytuj
03-11-2023
W przypadku nieletniego dziecka? - 2/3 tego, co odziedziczyłoby ustawowo.
Gdyby było już pełnoletnie - 1/2.

anonim cytuj
03-11-2023
A jeszcze w sumie zapytam. Do zachowku wchodzi kredyt ?

Może powinien Pan sprecyzować pytanie, ponieważ niełatwo się domyślić jaka kwestia Pana nurtuje. Jeżeli chodzi Panu o to czy środki uzyskane przez Pana na podstawie umowy kredytu a stanowiące składnik pana majątku w chwili pana śmierci są brane pod uwagę przy ustalaniu wysokości zachowku to odpowiedź brzmi tak.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...
Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
Wypowiedzenie ubezpieczenia przez nowego nabywcę samochodu.
Klient kupił ode mnie samochód przy licytacji powiedział że zrezygnuje z ubezpieczenia, oczywiście tego nie zrobił auto zostało sprzedane na fv czy mogę jakoś odzyskać pieniądze za swoją składkę....
Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...

Wyszukiwarka