Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.

Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu?
Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przysposobieniu następuje prawnie niejako "podmiana" linii dziedziczenia. Dziecko po przysposobieniu dziedziczy po całej linii przysposabiającego tak jakby był jego dzieckiem, natomiast nie dziedziczy w żaden sposób po linii rodziców biologicznych.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuję za odpowiedź, ale zmieńmy scenariusz. Syn ma już nazwisko po obecnym mężu mojej byłej dziewczyny, bo wyraziłem zgodę. Co, jeśli nie zechcą przysposobić dziecka?
Moja córka ma rok, żyje w związku beż ślubu w domu, który jest tylko mój. Mam niebezpieczny zawód. Co się stanie w razie mojej śmierci? Kto będzie mógł decydować o majątku za moje dzieci. Bo rozumiem, że w obecnej sytuacji dom i cały mój majątek będzie się dzielił tylko na moje nieletnie dzieci.
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę ( syn nie ma że mną kontaktu ), czy będzie mogła mieszkać w domu ze względu na wspolne dziecko? Czy będzie musiała je sprzedać (mimo ze nie dziedziczy)?
Jakie kroki prawne najlepiej podjąć by nie było kłótni w sądzie i długi trwającej rozprawy ?

anonim cytuj
03-11-2023
Co się stanie w razie mojej śmierci?

Będą dziedziczyć Twoi spadkobiercy z mocy ustawy lub z testamentu. Nie przysposobiony syn również (z ustawy).
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę.

Testament. 10 letniego dziecka nie da się wydziedziczyć. Zresztą ku temu muszą być podstawy nie tylko wola spadkodawcy. Kogo powołasz do dziedziczenia testamentem, to Twoja sprawa.
Twój syn albo będzie dziedziczył z mocy ustawy albo będzie przysługiwało mu roszczenie o wypłatę zachowku (w przypadku testamentu).

anonim cytuj
03-11-2023
A zachowek też ma swoje zasady tak ? Jaki to jest udział?

anonim cytuj
03-11-2023
W przypadku nieletniego dziecka? - 2/3 tego, co odziedziczyłoby ustawowo.
Gdyby było już pełnoletnie - 1/2.

anonim cytuj
03-11-2023
A jeszcze w sumie zapytam. Do zachowku wchodzi kredyt ?

Może powinien Pan sprecyzować pytanie, ponieważ niełatwo się domyślić jaka kwestia Pana nurtuje. Jeżeli chodzi Panu o to czy środki uzyskane przez Pana na podstawie umowy kredytu a stanowiące składnik pana majątku w chwili pana śmierci są brane pod uwagę przy ustalaniu wysokości zachowku to odpowiedź brzmi tak.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Obniżenie podatku ze względu na wiek do 26 lat.
Jeśli zarabiam 5000zl brutto i nie mam ukończonych 26 lat, nie jestem uczniem i przy zatrudnieniu podpisywałem obniżenie podatku ze względu na wiek to ile zarobię. Wiem, że u osób powyżej 26 roku wychodzi 3738 netto ....
Czy można sprzedać same udziały do działki rolnej?
Hello, czy jest na sali notariusz? Moja rodzina ma w posiadaniu dwie działki rolne. Pochodzą one ze spadku i obecnie są podzielone pomiędzy cztery osoby w udziałach wielkości 21/24,1/24, 1/24, 1/24. Co istotne - żaden z posiadaczy nie jest rolnikiem. Całość ma 10400 m2 (1,04ha), natomiast ta mniejsza część w całości 0,13 ha. Co istotne, obecnie obie działki stanowią współwłasność i nie są wytyczone. Moje pytania brzmią: 1. Czy posiadacze mniejs...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
wykonanie zlecenia (brak zapłaty)
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana. Umowa byla ustna (znajomy). W ustaleniach bylo omowione Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy) Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia. Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej) Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki. Przez cale zlecenie, zleceniodawca...

Wyszukiwarka