Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.

Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu?
Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej.
anonim cytuj
03-11-2023
Po przysposobieniu następuje prawnie niejako "podmiana" linii dziedziczenia. Dziecko po przysposobieniu dziedziczy po całej linii przysposabiającego tak jakby był jego dzieckiem, natomiast nie dziedziczy w żaden sposób po linii rodziców biologicznych.

anonim cytuj
03-11-2023
Dziękuję za odpowiedź, ale zmieńmy scenariusz. Syn ma już nazwisko po obecnym mężu mojej byłej dziewczyny, bo wyraziłem zgodę. Co, jeśli nie zechcą przysposobić dziecka?
Moja córka ma rok, żyje w związku beż ślubu w domu, który jest tylko mój. Mam niebezpieczny zawód. Co się stanie w razie mojej śmierci? Kto będzie mógł decydować o majątku za moje dzieci. Bo rozumiem, że w obecnej sytuacji dom i cały mój majątek będzie się dzielił tylko na moje nieletnie dzieci.
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę ( syn nie ma że mną kontaktu ), czy będzie mogła mieszkać w domu ze względu na wspolne dziecko? Czy będzie musiała je sprzedać (mimo ze nie dziedziczy)?
Jakie kroki prawne najlepiej podjąć by nie było kłótni w sądzie i długi trwającej rozprawy ?

anonim cytuj
03-11-2023
Co się stanie w razie mojej śmierci?

Będą dziedziczyć Twoi spadkobiercy z mocy ustawy lub z testamentu. Nie przysposobiony syn również (z ustawy).
Jak mam zabezpieczyć obecną partnerkę oraz dziecko z którymi tworze rodzinę.

Testament. 10 letniego dziecka nie da się wydziedziczyć. Zresztą ku temu muszą być podstawy nie tylko wola spadkodawcy. Kogo powołasz do dziedziczenia testamentem, to Twoja sprawa.
Twój syn albo będzie dziedziczył z mocy ustawy albo będzie przysługiwało mu roszczenie o wypłatę zachowku (w przypadku testamentu).

anonim cytuj
03-11-2023
A zachowek też ma swoje zasady tak ? Jaki to jest udział?

anonim cytuj
03-11-2023
W przypadku nieletniego dziecka? - 2/3 tego, co odziedziczyłoby ustawowo.
Gdyby było już pełnoletnie - 1/2.

anonim cytuj
03-11-2023
A jeszcze w sumie zapytam. Do zachowku wchodzi kredyt ?

Może powinien Pan sprecyzować pytanie, ponieważ niełatwo się domyślić jaka kwestia Pana nurtuje. Jeżeli chodzi Panu o to czy środki uzyskane przez Pana na podstawie umowy kredytu a stanowiące składnik pana majątku w chwili pana śmierci są brane pod uwagę przy ustalaniu wysokości zachowku to odpowiedź brzmi tak.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....
Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...
Uciążliwi sąsiedzi.
Od roku wynajmujemy mieszkanie w bloku. Niestety sąsiedzi, którzy mieszkają nad Nami są alkoholikami i codziennie się awanturują, jakby było mało nocą również. Mamy małe dziecko, które póki co całkiem nieźle sypia, ale niedługo zapewne może stać się to dla niego uciążliwe, dla mnie i partnera już jest i pomimo interwencji naszej czy policji (nic z tym nie mogą zrobić, bo oni ,, są u siebie'') jest to samo. Rozmawialiśmy z sąsiadami, którzy mieszk...
Wycofanie się z umowy przedwstępnej.
Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie. Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pó...

Wyszukiwarka